ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σε καθεστώς lockdown Φωκίδα και Ανώγεια - Τι ισχύει για την Λάρισα

Κορωνοϊός: Σε καθεστώς lockdown Φωκίδα και Ανώγεια - Τι ισχύει για την Λάρισα
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τη σφοδρή πίεση που δέχεται το ΕΣΥ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αντικατοπτρίζουν τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, να ανακοινώνει την Παρασκευή ότι η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και ο Δήμος Ανωγείων Ρεθύμνης εισέρχονται σε καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο»), λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων Covid 19. 

Περιοχές που μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, από το Σάββατο (06/03) εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο» οι εξής περιοχές:

  • Π.Ε. Φωκίδας
  • Δήμος Ανωγείων - Ρεθύμνης

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, οι περιοχές του Δήμου Κοζάνης, δήμου Εορδαίας, Καστοριάς και Χανίων χρειάζονται προσοχή, για να μη χρειαστούν επιπλέον μέτρα.

Αναστέλλεται λόγω σεισμού η ένταξη της Λάρισας στο «βαθύ κόκκινο»

Σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, και με δεδομένη την εξαιρετικά δύσκολή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά το δεύτερο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, αναστέλλεται η αναβάθμιση της περιοχής στο «βαθύ κόκκινο».

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην περιοχή και είμαστε σε διαδικασία μελέτης ειδικού πλαισίου με έμβαση στα ζητήματα δημόσιας υγείας αντιλαμβανόμενοι όμως τις ιδιαίτερες περιστάσεις και ανάγκες που θα ανακοινώσουμε από Δευτέρα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παπαευαγγέλου: Διπλασιάστηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά ημέρα

Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι μέχρι σήμερα τα κρούσματα από κορωνοϊό έχουν ξεπεράσει παγκοσμίως τα 115 εκατ., ενώ οι θάνατοι έχουν φτάσει τα 2,5 εκατ. άτομα.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, είπε ότι παρατηρείται αυξητική τάση σε πολλές περιοχές της χώρας ως προς το επιδημιολογικό φορτίο του νέου κορωνοϊού.

«Ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 4%, οι νοσηλείες αυξήθηκαν, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι εμφανής, ωστόσο ο δείκτης θνητότητας παραμένει σταθερά χαμηλός», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Η ίδια έκανε λόγο για διπλασιασμό του επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες 15 μέρες, με τα ενεργά κρούσματα να φτάνουν τα 16.500. Η ηλικιακή ομάδα 20-65 βρίσκεται στην κορυφή των νέων κρουσμάτων, ενώ μείωση παρουσιάζουν οι άνω των 75 ετών - και αυτό όπως είπε, οφείλεται στον εμβολιασμό. Επιβαρυμένη είναι και η κατάσταση στην Αττική με μεγάλη διασπορά σε όλες τις γειτονιές, ενώ 37% αύξηση είχαμε και στην Θεσσαλονίκη.

Αττική και Θεσσαλονίκη βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου. Στην Αττική σημειώθηκαν 1.600 εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα είναι τουλάχιστον 2.000.

Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 87% και καθημερινά στην επικράτεια καταγράφονται 330 εισαγωγές στα νοσοκομεία.

«Η πίεση στο ΕΣΥ, ειδικότερα στην Αθήνα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής», υπογράμμισε η ίδια.

Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας αυξάνεται κατά 1.790 κρούσματα ανά ημέρα, γεγονός που συνεπάγεται τον διπλασιασμό των κρουσμάτων ανά ημέρα.

Πάνω από 70% οι μολύνσεις από το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος στη χώρα μας, πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα νέα μέτρα που ελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες δεν λειτούργησαν. Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας συμβάλλει στο να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού», συνέχισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια ώστε να κτίσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό και να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας. Η χρήση της μάσκας είναι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ο αγώνας είναι άνισος, αλλά ελπίζουμε ότι μια σταδιακή μείωση των κρουσμάτων θα ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες που όλοι μας έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη

«Ήμουν και παραμένω αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε..

«Τα μικρά παιδιά έχουν ιδρυματοποιηθεί»

Τα μικρά παιδιά και τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου έχουν ιδρυματοποιηθεί και πρέπει άμεσα να υπάρξουν μέτρα για την επιστροφή τους στα σχολεία.

Μάσκα και αποστάσεις τα βασικά «όπλα» έναντι της Covid 19

Με το να περπατάμε σε ανοικτούς χώρους, τηρώντας τις αποστάσειςς, δεν συμβάλλουμε στην περαιτέρω διασπορά της νόσου, όσο με τις κοσμοσυρροές και το συνωστισμό σε πάρκα και πλατείες, με ομάδες 5-10 ατόμων.

Η μάσκα παραμένει όπλο έναντι της Covid 19, άρα επιβάλλεται η ορθή χρήση της. Οι μάσκες εμποδίζουν από το να μεταφέρουμε σε άλλα άτομα τον ιό.

Οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν το 1 εκατ. δόσεις, πάμε πολύ καλά, επισήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Χαρδαλιάς: Για να περιοριστεί η πανδημία απαιτείται η συμβολή όλων μας

«Το τέλος της πανδημίας θα έρθει με την ολοκλήρωση της επιχείρησης «Ελευθερία», όμως έχουμε δρόμο ακόμα, με φόντο τις μεταλλάξεις αλλά και την κόπωση που έχει προκαλέσει εδώ και έναν χρόνο η δύσκολη νέα καθημερινότητα», είπε από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς

«Είναι απαραίτητο να παραμείνουμε προσεκτικοί απέναντι στη μετάδοση του ιού και την κινητικότητα», πρόσθεσε.

Χωρίς περιορισμούς οι μεταβάσεις στα ΚΤΕΟ

Ο Νίκος Χαρδαλιάς προχώρησε σε διευκρινίσεις αναφορικά με τα ΚΤΕΟ και την τέλεση των γάμων. Για τα ΚΤΕΟ είπε ότι δεν θα ισχύουν οι περιορισμοί του sms 2, ενώ οι γάμοι τελικά θα τελούνται, αλλά με περιορισμό ατόμων έως εννέα άτομα.

Πιο αναλυτικά:

«Για τα ΚΤΕΟ απαιτείται εφεξής αποστολή SMS με κωδικό 2 στο 13033 ή έντυπη βεβαίωση καθώς και αποδεικτικό του ραντεβού στο εκάστοτε ΚΤΕΟ»

SMS στο 13033: Τι αλλάζει στην απαγόρευση κυκλοφορίας - Αναλυτικά πώς θα μετακινούμαστε

Επιτρέπεται η τέλεση γάμων αλλά με περιορισμούς

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας επιτρέπεται η τέλεση γάμων, αλλά αυστηρά με την παρουσία έως εννέα ατόμων, συμπεριλαμβανομένου μάλιστα του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού».

ΕΟΔΥ: 2.215 νέα κρούσματα, 451 διασωληνωμένοι και 32 νέοι θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή, 5 Μαρτίου καταγράφονται στην Ελλάδα 2.215 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 451 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, ενώ 32 είναι οι νέοι θάνατοι από την πανδημία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.215, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 201.677 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 71 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 32, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.664 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

O αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 451 (68.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.398 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή +10.14%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 335 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη). Από το σύνολο των 2.215 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 17 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ