ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία - Η μεγαλύτερη δοκιμασία για τις αντοχές του ΕΣΥ

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία - Η μεγαλύτερη δοκιμασία για τις αντοχές του ΕΣΥ
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Julie Bennett)

Σε καθεστώς ασφυξίας τελούν τα νοσοκομεία στην Αττική ενόσω καταρρίπτονται διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ σε όλα τα «μέτωπα» -διασωληνωμένοι, κρούσματα, εισαγωγές. Η μάχη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στις εφημερίες είναι πλέον τιτάνια και τα νοσοκομεία «λυγίζουν» υπό το βάρος του τρίτου, σκληρού κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού που «οδηγούν» οι μεταλλάξεις και επίκειται η κορύφωσή του.

Διασωληνωμένοι ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Μόνο το περασμένο 24ωρο έγιναν 543 νέες εισαγωγές ασθενών -265 από αυτές στα νοσοκομεία της Αττικής.

Ενδεικτικό της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής είναι ότι από τον αριθμό ρεκόρ των 3.586 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στο σύνολο της χώρας που ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ο ΕΟΔΥ, τα 1.779 εντοπίζονται στην Αττική -όπου το ΕΣΥ δίνει πλέον «τη μητέρα των μαχών» για να σταθεί όρθιο απέναντι στο πανδημικό κύμα.

Όπως έγινε, εν τω μεταξύ, γνωστό δεν θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Διαψεύδει το «Λαϊκό» ότι διακόπηκε η εφημερία

Σε ανακοίνωσή του το Λαϊκό Νοσοκομείο διαψεύδει, πάντως, πληροφορίες ότι σταμάτησε να δέχεται περιστατικά Covid κατά τη διάρκεια της εφημερίας χθες, Τρίτη.

Το νοσοκομείο αναφέρει συγκεκριμένα πως «η εφημερία 23-24/03/2021 του ΓΝΑ 'ΛΑΪΚΟ', για τη διαχείριση ασθενών Covid, ξεκίνησε με 19 κενές κλίνες σε σύνολο 86 απλών κλινών Covid που διαθέτει το νοσοκομείο μας, ενώ κατά τη διάρκεια της εφημερίας έγιναν οκτώ εξιτήρια. Έγιναν 35 εισαγωγές ασθενών, είτε με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid, είτε ασθενών για τους οποίους αναμένεται το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου και νοσηλεύονται ως «ύποπτα» περιστατικά».

«Ουδέποτε κατέρρευσε και ουδέποτε διακόπηκε η εφημερία και υπήρχε διαρκής παρακολούθηση αυτής. Αναληθώς αναφέρεται ότι στις 21:00 το βράδυ έκλεισε η εφημερίδα ή ζητήθηκε προστασία από υποστηρικτικά νοσοκομεία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου και προστίθεται ότι στις 21.00 το βράδυ υπήρχαν ακόμη 12 κενές κλίνες.

«Όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονται στη Μονάδα Covid σε ασφαλείς συνθήκες, υπό την φροντίδα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Η διασπορά ψευδών ειδήσεων, που αποδομούν και υποβαθμίζουν το τεράστιο έργο και την αυτοθυσία του προσωπικού του Νοσοκομείου μας, δημιουργεί αναστάτωση και φόβο τόσο στους συμπολίτες μας, όσο και στα υγειονομικά στελέχη. Και κάτι τέτοιο, είναι ανεπίτρεπτο στην πρωτοφανή μάχη που δίνουμε με την πανδημία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αποτυπώνοντας, εν τω μεταξύ, τις δραματικές συνθήκες υπό τις οποίες εφημέρευσε το «Λαϊκό», ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Τάσος Αντωνόπουλος, ανέφερε πως δύο ασθενείς -περιστατικά του τελευταίου δεκαημέρου- κατέληξαν ενόσω βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για κλίνη ΜΕΘ.

«Είχαμε δύο ασθενείς που δεν βρήκαν το πολυπόθητο κρεβάτι και κατέληξαν. Περίμεναν δύο, τρεις μέρες. Είναι δύο περιστατικά του τελευταίου δεκαημέρου» ανέφερε ο κ. Αντωνόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Την ίδια στιγμή, και ως προς την κατάσταση που επικρατεί με τη διασπορά το κορωνοϊού στο «Δρομοκαΐτειο», ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέρει πως επιδιώκεται η παρέμβαση εισαγγελέα «για να σωθούν οι ψυχικά πάσχοντες ασθενείς με κορωνοϊό».

Ο κ. Γιαννάκος καταγγέλλει πως «ήδη πέθαναν δύο ασθενείς και 12 είναι σε νοσοκομεία με βαριά συμπτώματα», σημειώνοντας πως «νοσηλεύονται οι 33 ψυχικά πάσχοντες ασθενείς με κορωνοϊό στο γηροψυχιατρικό τμήμα με απαράδεκτες συνθήκες, ενώ σε άλλο τμήμα νοσηλεύονται μαζί ψυχικά πάσχοντες ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό και μη».

Εν αναμονή της κορύφωσης του κύματος

Η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας αναμένεται να φθάσει κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών το Σαββατοκύριακο ή ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ μείωση στους αριθμούς των διασωληνωμένων αναμένεται μετά τις 10 Απριλίου.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, αναμένει περαιτέρω άνοδο κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, και υπό το βάρος της κατάστασης αποκλείει και το όποιο άμεσο άνοιγμα δραστηριοτήτων. Ο καθηγητής εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, πως η διασπορά φαίνεται ότι είναι μεγάλη και είναι δύσκολο να ελεγχθεί τόσο γρήγορα.

«Για ένα μικρό διάστημα, 3-4 μέρες, θα έχουμε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων. Υπάρχει αβεβαιότητα. Δεν αποκλείεται να ανέβουν τα κρούσματα» επισήμανε ο κ. Γώγος.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στέλνει το μήνυμα πως το ΕΣΥ πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο η μάχη με τον κορωνοϊό να είναι μακράς διαρκείας, επισημαίνοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Πρόσθεσε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που καθημερινά εκπλήσσει δυσάρεστα, πως και ο ίδιος έχει πέσει έξω σε προηγούμενες προβλέψεις του και επικαλέστηκε τις αξιόπιστες προβλέψεις βάσει μαθηματικών μοντέλων των καθηγητών Σαρηγιάννη και Τζανάκη πως θα συνεχίσει η άνοδος κρουσμάτων τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε, μιλώντας στη συχνότητα του ΣΚΑΙ, ότι αναφέρεται στο δύσκολο σενάριο για το οποίο πρέπει να γίνει προετοιμασία με προσαρμογές μόνιμου χαρακτήρα, προκειμένου το Σύστημα Υγείας να αντέξει εφόσον απαιτηθεί σε μια μακράς διάρκεια μάχη με την αρρώστια.

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε ότι αναφέρεται στο δύσκολο σενάριο για το οποίο πρέπει να γίνει προετοιμασία με προσαρμογές μόνιμου χαρακτήρα, προκειμένου το Σύστημα Υγείας να αντέξει εφόσον απαιτηθεί σε μια μακράς διάρκεια μάχη με την αρρώστια.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και απαντώντας σε καταγγελίες για θανάτους ασθενών με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ επισήμανε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια προσπάθεια για την εξασφάλιση όλο και περισσότερων ΜΕΘ, οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή η Αττική έχει 450 ΜΕΘ, όταν πριν από λίγο καιρό σε όλη την Ελλάδα είχαμε 450. Κατά τον ίδιο, η αναμονή για ΜΕΘ δεν ξεπερνά τις 24 ώρες, με τη συνδρομή και του ιδιωτικού τομέα.

Περιγράφοντας χθες, Τρίτη, με δραματικούς τόνους την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, κατήγγειλε πως «πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ» ενόσω βρίσκονται σε λίστα αναμονής -αναφερόμενος στην περίπτωση 70χρονου ασθενή που κατέληξε στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» και ήταν διασωληνωμένος πέντε ημέρες εκτός ΜΕΘ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ