ΕΛΛΑΔΑ

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Στα Βίλια τα πιο έντονα φαινόμενα - Πότε θα εκτονωθεί η κακοκαιρία

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Στα Βίλια τα πιο έντονα φαινόμενα - Πότε θα εκτονωθεί η κακοκαιρία
Ο μετεωρολόγος χαρακτήρισε ιστορικό αυτό το κύμα κακοκαιρίας, συγκρίνοντάς το ως προς τη δυναμική του με το 2004 INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στα Βίλια επικεντρώνονται αυτή τη στιγμή τα πιο έντονα φαινόμενα, όπου έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, σημειώνοντας πως όλο αυτό το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση. Ο ίδιος χαρακτήρισε ιστορικό αυτό το κύμα κακοκαιρίας, συγκρίνοντάς το ως προς τη δυναμική του με το 2004.

Περιγράφοντας στο CNN Greece πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία «Ελπίδα», ο κ. Μαρουσάκης σημείωσε:

«Φαίνεται πως έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις προς την περιοχή των Βιλίων, εκεί επικεντρώνονται αυτή τη στιγμή τα πιο έντονα φαινόμενα. Επίσης προς τη Κεντρική και Νότια Εύβοια κατά διαστήματα έχουμε πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και εδώ στο νομό Αττικής έχει ξεκινήσει πλέον η βελτίωση του καιρού, προς τα δυτικά τμήματα αλλά και τα βόρεια έχουμε και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Θα έχουμε όμως και μέχρι το τέλος της ημέρας κάποιες χιονοπτώσεις να κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως προς τα ανατολικά και βόρεια. Γενικά η εικόνα που παίρνουμε είναι ότι βαίνει προς εκτόνωση το όλο αυτό φαινόμενο, εάν εξαιρέσουμε τα Βίλια που θα συνεχίσουν οι χιονοπτώσεις μέχρι και αύριο το πρωί. Στις υπόλοιπες περιοχές θα αρχίσουν σιγά σιγά τα φαινόμενα να εξασθενούν και να περιορίζονται προς την περιοχή της κεντρικής και νότιας Εύβοιας και κει βέβαια αρκετά εξασθενημένα».

«Προσοχή πρέπει να δοθεί στην περιοχής της Κρήτης όπου μέχρι και αύριο θα έχουμε χιονοπτώσεις κατά διαστήματα, μέχρι το μεσημέρι-απόγευμα περίπου και πλέον από την αυριανή μέρα και μετά θα μπορούμε να μιλάμε για μια πιο ουσιαστική βελτίωση του καιρού. Απομακρύνεται αυτή η κακοκαιρία. Μένει όμως το πολύ κρύο πίσω που σημαίνει ότι το χιόνι που έχει στρώσει πολύ πιθανό να είναι παγωμένο τις επόμενες μέρες, ιδιαίτερα τη νύχτα και το πρωί και θα δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα εξαιτίας του παγωμένου χιονιού και του παγετού γενικότερα», συνέχισε.

Ο μετεωρολόγος έκανε λόγο για «μια νέα ψυχρή εισβολή, αλλά πολύ μικρής έντασης, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία», η οποία «θα λάβει χώρα προς το σαββατοκύριακο». «Δεν φαίνεται να είναι κάτι το αξιόλογο, κάποια χιόνια θα έχουμε σε ορεινές περιοχές και θα πέσει πρόσκαιρα και πάλι η θερμοκρασία», διευκρίνισε.

Παράλληλα, σημείωσε πως «το κρύο θα επιμείνει. Το βράδυ και το πρωί προς την Παρασκευή θα ανέβει σιγά σιγά η θερμοκρασία το μεσημέρι, θα έχουμε 13-14 βαθμούς προς τα νότια τμήματα, αλλά τη νύχτα και το πρωί θα κάνει πολύ κρύο και θα υπάρχει παγετός. Όπου έχει χιονίσει, το χιόνι δύσκολα θα λιώσει, οπότε και τα προβλήματα θα παραμένουν για τις επόμενες μέρες. Πιστεύουμε ότι μετά και το σαββατοκύριακο θα έχουμε μια πιο καλή εικόνα σε ό,τι αφορά την κατάσταση των χιονισμένων τοπίων».

Ο κ. Μαρουσάκης συνέστησε προσοχή στον παγετό, περιορισμό των μετακινήσεων σήμερα σίγουρα και αύριο το πρωί και το βράδυ να προσέχουμε τα πεζοδρόμια κτλ γιατί είναι δύσκολο να λιώσει αυτό το χιόνι.

«Πιο ομαλές καταστάσεις θα δούμε προς το σαββατοκύριακο. Θα αρχίσει πλέον να αποτελεί παρελθόν αυτό το ιστορικό κύμα κακοκαιρίας, το οποίο δυστυχώς έχει αφήσει πίσω του πάρα πολλά προβλήματα, μεγάλος όγκος χιονιού και στην Αττική και στη Θήβα και προς τα Βίλια και στην Εύβοια και στην Κρήτη», όπως είπε.

Αναφορικά με το μέγεθος της κακοκαιρίας, ο μετεωρολόγος σημείωσε: «Προσωπικά εγώ μπορώ να τη συγκρίνω ως προς τη δυναμική της με το 2004, που είχαμε ένα αντίστοιχο ισχυρό κύμα χιονιού την Τσικνοπέμπτη. Παρόλα αυτά όμως εκεί ήμασταν τυχεροί γιατί δεν είχε τόσο μεγάλη διάρκεια. Εδώ είχαμε μεγαλύτερη διάρκεια, υπολογίζουμε ότι αυτό το κύμα θα κρατήσει συνολικά κοντά στις 18-24 ώρες. Τότε είχαμε κοντά στις 6 ώρες διάρκεια άρα καταλαβαίνουμε ότι και τα προβλήματα είναι πολύ πιο έντονα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ