ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Βούλα - Βάρη: Γιατί εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η πυρκαγιά

Φωτιά στη Βούλα - Βάρη: Γιατί εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η πυρκαγιά
Η ανάλυση του meteo.gr για τους λόγους της επέκτασης της φωτιάς CNN Greece/Αλέξανδρος Γαστεράτος

Τους λόγους για τους οποίους εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά που ξέσπασε αρχικά στη  Άνω Γλυφάδα, και επεκτάθηκε στην Άνω Βούλα και στη Βάρη, αναλύει το meteo.gr.  

Από το πυκνό δίκτυο σταθμών που λειτουργεί η μονάδα meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), προκύπτει ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε περιοχή όπου η ευφλεκτότητα της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν πολύ υψηλή.

Επίσης, στην περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, τα προγνωστικά στοιχεία, ήδη από την Παρασκευή αλλά και νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, έδειχναν ότι η περιεχόμενη υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης θα είναι μικρότερη του 10%, τιμή η οποία θεωρείται κατώφλι για γρήγορα εξαπλούμενες και έντονες δασικές πυρκαγιές.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, από νωρίς το πρωί της Κυριακής 5 Ιουνίου 2022 αναμένουμε εκ νέου επιδείνωση των συνθηκών, οι οποίες όμως θα χαρακτηρίζονται κύρια από υψηλές θερμοκρασίες και μεγαλύτερη ξηρότητα σε ό,τι αφορά τη δασική καύσιμη ύλη, με τους ανέμους να πνέουν με μικρότερες εντάσεις συγκριτικά με τη σημερινή ημέρα.

Τέλος, στην επόμενη φωτογραφία από τη δασική πυρκαγιά παρουσιάζεται εποπτικά ο τρόπος με τον οποίο η φωτιά αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας το δικό της καιρό. Ειδικότερα, στη φωτογραφία αυτή εντοπίζονται:

  • Ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες προκαλούνται από την έντονη θέρμανση λόγω της καύσης και μέσω των οποίων καύτρες εκτοξεύονται ψηλά στην ατμόσφαιρα.
  • Καθοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες αντισταθμίζουν τις ανοδικές κινήσεις και μέσω των οποίων καύτρες μπορούν να πέσουν σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο μιας φωτιάς, οδηγώντας έτσι σε ενάρξεις νέων εστιών.
  • Το νοητό όριο του οριακού στρώματος, πάνω από το οποίο δεν ευννοούνται οι ανοδικές κινήσεις του αέρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το χαρακτηριστικό οριζόντιο "άπλωμα" του καπνού.

Δείτε πώς κάλυψε με συνεχή ενημέρωση το CNN Greece την πυρκαγιά που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου από τη Γλυφάδα και επεκτάθηκε στη συνέχεια προς τη Βούλα και τη Βάρη:

Liveblog: Σε ύφεση η φωτιά στη Βούλα - Προληπτικές εκκενώσεις σε γηροκομείο και τα παιδικά χωριά SOS

Καρέ καρέ η μάχη με το πύρινο μέτωπο στο Πανόραμα Βούλας (pics)

Μεγάλη φωτιά στο Πανόραμα Βούλας: Τυλίχτηκε στις φλόγες μεζονέτα

Φωτιά στη Βούλα: Αγωνιώδης μάχη με τις φλόγες ανάμεσα στα σπίτια (vids)

Φωτιά Βούλα: Στη Βάρη έφθασε το μέτωπο - «Μάχη» κοντά στη σχολή Ευελπίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ