ΕΛΛΑΔΑ

Αίγιο: Έντονες αντιδράσεις για το «μπλόκο» στην πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα

Αίγιο: Έντονες αντιδράσεις για το «μπλόκο» στην πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα
Facebook/ seatracTOBEA

Μετά από επώνυμη καταγγελία ιδιώτη στο Λιμενικό σταμάτησε η εγκατάσταση του Seatrac στην παραλία Άκολη στο Αίγιο, που εξασφαλίζει αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και ατόμων με κινητικές δυσκολίες στη θάλασσα.

O καινοτόμος μηχανισμός Seatrac είναι μια μη μόνιμη και ενεργειακά αυτόνομη εγκατάσταση που δίνει τη δυνατότητα σε συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα να απολαύσουν ασφαλή και αυτόνομη πρόσβαση στην θάλασσα. Αποτελείται από ράγες σταθερής τροχιάς, μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό.

To προηγούμενο καλοκαίρι τοποθετήθηκε σε περισσότερες από 160 παραλίες σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ στην παραλία Άκολη του Αιγίου λειτουργεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Το 2009 η Περιφέρεια Αχαΐας ανέθεσε στο Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε το σχεδιασμό και την κατασκευή μιας συσκευής που θα παρείχε την δυνατότητα στα άτομα με κινητικές δυσκολίες.

«Δε θα το πίστευα πότε, μετά από 10 χρόνια, μετά από 180.000 χρήσεις, μετά από τόσο αγώνα ότι ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να απομονώσουν άτομα με κινητικές δυσκολίες. Φοβούνται μην χαλάσει η βολή τους. Σήμερα στην παραλία Άκολη στο Αίγιο έγινε επώνυμη καταγγελία για να σταματήσει η εγκατάσταση του SEATRAC» κατήγγειλε ο μηχανολόγος Ιγνάτιος Φωτίου, διευθυντής της Tobea - μίας εταιρείας τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Πατρών για την υποστήριξη του Seatrac.

«Προφανώς δεν είναι όλοι επιθυμητοί στην παραλία εμπρός από το σπίτι του «γείτονα» και τα ΑμεΑ εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση του "γείτονα" στη θάλασσα. 10 χρόνια το SEATRAC σε αυτή την παραλία έχει αλλάξει τη ζωή ανθρώπων, νόμιζα ότι η κοινωνία μας έχει κάνει ένα βήμα μπροστά, τελικά είναι ακόμα πιο δύσκολο από όσο περίμενα, αλλά θα τα καταφέρουμε. Λίγες ξαπλώστρες μπορεί να βγουν από τις παραλίες, η πρόσβαση για όλους δε θα ξανά βγει από τις παραλίες» υπογραμμίζει ο κ. Φωτίου

Όπως δήλωσε στο thebest.gr, «η εγκατάσταση ξεκίνησε κανονικά και κάποια στιγμή επισκέφθηκαν το συνεργείο μας αστυνομικοί, οι οποίοι έλεγξαν τα έγγραφα και ήταν όλα μια χαρά. Στη συνέχεια όπως μου έχουν μεταφέρει, πήγε το Λιμενικό, έλεγξε τα έγγραφα και στη συνέχεια, επειδή γνωρίζουμε ότι ο Δήμος πρέπει να έχει πάρει μια άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία, ζητήσαμε από τον Δήμο να μας επιβεβαιώσει ότι έχει πάρει την άδεια. Ο Δήμος μας έστειλε έγγραφο ότι όντως έχει λάβει την άδεια και προχωράμε στην εγκατάσταση».

«Είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα βράβευση από τα ΕΒΕΑ παρουσία του πρωθυπουργού και συζητήσαμε για τα βήματα που γίνονται για να μπει η χώρα μας πρώτη στον προσβάσιμο τουρισμό, έχοντας προσβάσιμες παραλίες και υπάρχουν άνθρωποι αυτή τη στιγμή που όλη αυτή την προσπάθεια τη γυρνάνε πίσω» σχολίασε ο κ. Φωτίου.

Παρέμβαση Μπονάνου για την απαγόρευση τοποθέτησης Seatrac

Την οργή του για την απαράδεκτη καταγγελία του πολίτη, που στάθηκε αφορμή για να απομακρυνθεί το μηχάνημα, δεν έκρυψε και ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος.

Ο κ. Μπονάνος ανέβασε στο λογαριασμό του την ανάρτηση του Iγνάτιου Φωτίου, Διευθυντή της Tobea και έγραψε:

«Κάθε χρόνο τοποθετείται από την περιφερειακή αρχή. Απαράδεκτη η ενέργεια !! Εμείς προσπαθούμε για τα δικαιώματα στην ζωή των συμπολιτών μας και κάποιοι τα φαλκιδεύουνε; Δεν θα την σταματήσει καμία γραφειοκρατία, οι ξαπλώστρες δεν θα υπονομεύσουν το αναφαίρετο δικαίωμα των ΑμεΑ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ