ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την «έκρηξη» διασποράς - Συστάσεις επιστημόνων για χρήση μάσκας

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την «έκρηξη» διασποράς - Συστάσεις επιστημόνων για χρήση μάσκας
Την Παρασκευή ο αριθμός των εισαγωγών έφθασε τις 362, αυξημένος κατά 8% AP Photo

Σε ανοδική πορεία παραμένει το θερινό πανδημικό κύμα κορωνοϊού, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση και τη διασπορά κρουσμάτων να βρίσκεται στα ύψη. Οι επιστήμονες έχουν σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου και συστήνουν τη χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων κυμαίνεται στις 19.000 καθημερινά, ενώ την Παρασκευή ο αριθμός των εισαγωγών έφθασε τις 362, αυξημένος κατά 8%. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 100 ασθενείς, ενώ περίπου 20 έως 28 άτομα χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό, τα τελευταία 24ωρα.

Σε αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία προστίθεται η «εκτόξευση» στο ιικό φορτίο -ειδικά στην Αθήνα έχει φθάσει στο 240% -κάτι που σημαίνει ότι η «έκρηξη» του θερινού πανδημικού κύματος θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Οι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι «βλέπουν» την κορύφωση του θερινού πανδημικού κύματος να έρχεται στα μέσα του μήνα.

Όπως έχει δηλώσει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης έπειτα θα καταγραφούν σταθεροποιητικές στάσεις για κάποιες εβδομάδες και ύστερα θα αρχίσει μια αργή μείωση που θα κρατήσει όλο τον Αύγουστο. «Το ιικό φορτίο ωστόσο δεν θα μειωθεί σημαντικά», σύμφωνα με τον ίδιο.

Μεγάλη διασπορά παρατηρείται και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας, την Κρήτη και τα νησιά που έχουν τουριστική κίνηση όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος, Κως και Κέρκυρα.

Σχετικά με την εικόνα που θα παρουσιάσει η πανδημία τον Σεπτέμβριο, ο κ. Θωμαΐδης εκτιμά ότι κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια τι θα συμβεί ωστόσο έχει αναφέρει ένα θετικό σενάριο:

«Αν δεν υπάρξει άλλο στέλεχος της Όμικρον που είναι το καλό σενάριο και παραμείνουμε με την ΒΑ5, τότε το πιο πιθανό είναι να έχουμε πιο ήσυχο Σεπτέμβριο γιατί υπάρχει μεγάλη διάδοση άρα όσοι μολύνονται αποκτούν μια φυσική ανοσία και ο κύκλος της διάδοσης θα ξεκινήσει με ιώσεις από τον Οκτώβριο και μετά».

«Συναγερμός» για την αύξηση νοσηλειών

Για την αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της χώρας λόγω Covid-19 με αποτέλεσμα τη μετατροπή περισσότερων κλινών σε Covid καθώς και την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, έχει μίλησε στο CNN Greece, ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε σε μονάδα Covid-19 μετατράπηκε άλλη μία κλινική στο νοσοκομείο Παπανικολάου, φτάνοντας στο σύνολο τις 40 κλίνες. Η Γενική Χειρουργική από τις 6 Ιουλίου φιλοξενεί και πάλι περιστατικά κορωνοϊού. Το νοσοκομείο διέθετε ήδη 20 κλίνες Covid, από την Πνευμονολογική μονάδα, ο οποίες πλέον δεν επαρκούν για τα περιστατικά που μεταφέρονται καθημερινά στο νοσοκομείο, εξηγεί ο κ. Καπραβέλος.

Η εξάπλωση του ιού όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλο τον κόσμο είναι γεγονός και «απειλεί τον πλανήτη» αφού οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, φέρνουν στις απαρχές του καλοκαιριού, ένα νέο πανδημικό κύμα.

«Η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, κυρίως στις ΜΕΘ Covid, μου δίνει την ευκαιρία να σας πω με βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε στην αρχή του 6ου κύματος και ακόμα δεν γνωρίζουμε τους δείκτες θανάτων που θα έχουμε το διάστημα αυτό» λέει ο ίδιος και εισηγείται την ατομική ευθύνη καθώς η επικρατούσα μετάλλαξη Ο5 είναι πολύ μεταδοτική και προκαλεί μεταξύ άλλων και αναπνευστικά προβλήματα.

Προτείνει την επιβολή περιοριστικών μέτρων αλλά εισηγείται την υποχρεωτικότητα της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και όχι μόνο στα Μέσα Μεταφοράς, όπως και σε ανοιχτούς χώρους που παρατηρείται συνωστισμός.

«Βλέπουμε να επικρατεί ένα κλίμα χαλάρωσης από τους πολίτες, έχουν εφησυχάσει και αψηφούν τον κίνδυνο του ιού ακόμα και άτομα μεγάλης ηλικίας. Η μάσκα είναι ένα πολύ βασικό “όπλο” κατά της πανδημίας και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους σε κλειστούς χώρους, για να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Για μια προφανή έξαρση της πανδημίας με τριπλασιασμότετραπλασιασμό των εισαγωγών, που μοιραία θα οδηγήσει και σε αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ έχει κάνει λόγο και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο ίδιος έχει σημειώσει ότι το ΕΣΥ μπορεί να αντέξει την κατάσταση δεδομένου ότι «βρισκόμαστε μακριά από τα όρια του συστήματος», όμως το υπουργείο Υγείας πρέπει να προχωρήσει σε κάποιες προσαρμογές όσον αφορά στο ποιες κλίνες διατίθενται για κορωνοϊό.

Ο κ. Βασιλακόπουλος πρόσθεσε ακόμη:

«Βασικό είναι να συνειδητοποιήσει η κοινωνία ότι ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει και πρέπει να συνεχίσει να προσέχει και πρέπει να γίνει μια σειρά από πράγματα (…) Η άρση της υποχρέωσης της χρήσης μάσκας έγινε στην Ελλάδα πολύ αργότερα από ότι σε άλλες χώρες. Αυτό έγινε όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Η εικόνα της Ελλάδας επέτρεπε την άρση των μέτρων – Είναι μια τουριστική χώρα κι έπρεπε να γίνει».

Ο καθηγητής έχει σημειώσει, ακόμη, ότι θα ωφελούσε όλους τους ανθρώπους να κάνουν την τέταρτη δόση εμβολίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «στις νέες ηλικίες όποιος κι αν κάνει την τέταρτη δόση δεν θα πάθει τίποτα».

Εβδομαδιαία η καταγραφή των κρουσμάτων

Παρά την «έκρηξη» της διασποράς, ο ΕΟΔΥ αποφάσισε στο εξής να ανακοινώνει επίσημα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας μία φορά την εβδομάδα.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει σχετικά ότι «η νέα αυτή τακτική θα παρέχει περισσότερα αλλά κυρίως, πιο ποιοτικά, και αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με τις μεταβολές του φορτίου νοσηρότητας στην κοινότητα, χωρίς τη μεροληψία που εμπεριέχει ο αριθμός των διενεργούμενων εξετάσεων ανά περιοχή και ανά ημέρα».

Μάλιστα το CNN Greece επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, καθηγητή Παιδιατρικής, Θεοκλή Ζαούτη ο οποίος τόνισε ότι «στην φάση αυτή, έχουμε ανάγκη πράγματι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται να είναι μεγάλος, διότι διενεργούνται πάρα πολλά τεστ. Είναι εύκολο να έχουμε λίγα κρούσματα, απλά σταματάμε τους ελέγχους, ωστόσο αυτό δεν έχει λογική», προσθέτει.

Η αλήθεια σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι το νέο 6ο πανδημικό αυτό κύμα, έχει ήπια χαρακτηριστικά και σίγουρα οι σκληροί δείκτες (όπως νοσηλείες σε ΜΕΘ και θάνατοι) βρίσκονται σε ύφεση. Μάλιστα, οι συστάσεις διεθνών οργανισμών αναφέρουν ότι στο προσεχές διάστημα οι επιδημιολογικές αναφορές του COVID-19 θα είναι ανάλογες με αυτές της γρίπης.

Σχετικά με τη μετάβαση της δημοσίευσης της ημερήσιας έκθεσης του ΕΟΔΥ για την Covid-19 σε εβδομαδιαία βάση, διευκρινίζεται ότι έως και την Κυριακή 10/07 που ολοκληρώνεται η εβδομάδα (ISO 27), θα δημοσιεύεται κανονικά η ημερήσια έκθεση.

Την Τρίτη θα δημοσιευτεί η πρώτη εβδομαδιαία έκθεση έτσι ώστε τα δεδομένα της εβδομάδας να είναι πλήρη. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, δεν θα υπάρξει ενημέρωση λόγω της έναρξης της επομένης εβδομάδας (ISO 28).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ