ΕΛΛΑΔΑ

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στη Λαμία: Σε ύφεση σε Σαμοθράκη και Σουφλί - 65 πυρκαγιές σε 24 ώρες

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στη Λαμία: Σε ύφεση σε Σαμοθράκη και Σουφλί - 65 πυρκαγιές σε 24 ώρες
Μάχη με τις φλόγες έδωσε η Πυροσβεστική σε 65 δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν σε διαφορετικές περιοχές σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων στα μεγάλα μέτωπα φωτιάς που ξέσπασαν την Τρίτη στη χώρα.

Πρόκειται για τα πύρινα μέτωπα στο Δομοκό Λαμίας το οποίο εκδηλώθηκε τα ξημερώματα και αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι, στη Σαμοθράκηπου καίει στο πυκνόφυτο δάσος της περιοχής Πηγές Γριάς Βάθρας Πρίνος και στο Σουφλί, μεταξύ των χωριών Αμόριο και Λάβαρα, όπου βρίσκεται στρατιωτικό φυλάκιο το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά. Λίγη ώρα αργότερα η πυρκαγιά στο Σουφλί σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, βρισκόταν σε ύφεση. Στην περιοχή επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχεται από στελέχη του Στρατού.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά, 65 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Σε ύφεση η φωτιά στη Σαμοθράκη

Η φωτιά στη Σαμοθράκη που αργά το απόγευμα βρισκόταν σε ύφεση, καίει σε δύσβατο σημείο, και σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν υπάρχει απειλή για κατοικημένη περιοχή.

Στη περιοχή επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανόμενων και 11 πυροσβεστών που μετέβηκαν ακτοπλοϊκώς από Αλεξανδρούπολη καθώς και τέσσερα οχήματα. Συνδρομή από πεζοπόρο τμήμα του Ελληνικού Στρατού που αποτελείται από 10 στελέχη καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thesstoday.gr, 300 εθελοντές που μαζί με πυροσβέστες και κατευθύνονται προς το βουνό ανά ομάδες, ενώ οι τοπικές αρχές ζητούν ενισχύσεις και από τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πύρινο μέτωπο έχει μετατοπιστεί πάνω από τα Θερμά, στην ορεινή πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα ανάμεσα στην Γριά Βάθρα και στη βάθρα «Παράδεισος». Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στο σημείο υπήρχαν πολλοί ελεύθεροι κατασκηνωτές οι οποίοι πρόλαβαν να φύγουν.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νικόλαος Γαλατούμος μιλώντας στο ThessToday.gr τόνισε ότι έως τώρα δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, ωστόσο πλήττεται το οικοσύστημα του νησιού. «Ελπίζουμε ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο πριν σταματήσουν οι ρίψεις των εναέριων μέσων όταν δύσει ο ήλιος», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή Ericsson από τη Θεσσαλονίκη.

Δύο μέτωπα στο Πετρωτό Δομοκού

Mάχη με τις φλόγες εδώ και 15 ώρες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης, στο χωριό Πετρωτό του Δομοκού στη Λαμία.

Οι έντονοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, έχουν δυσκολέψει τις προσπάθειες των πυροσβεστών και η φωτιά που αναζωπυρώθηκε τις μεσημεριανές ώρες, σχημάτισε δύο μέτωπα και έχει πορεία πλέον προς τη θεσσαλική πλευρά.

Μέχρι πριν από το μεσημέρι τα μέτωπα της φωτιάς απειλούσαν το χωριό Πετρωτό αλλά τα σταμάτησαν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Μετά το μεσημέρι ο αέρας έχει αλλάξει την πορεία της φωτιάς οδηγώντας την προς τη θεσσαλική πλευρά χωρίς να απειλείται ωστόσο κανένα χωριό.

Στη περιοχή επιχειρούν 52 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων, 16 οχήματα, 11 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, μεταβαίνουν 54 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα από Περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα:

  • 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία
  • 16 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 5 οχήματα από τη Δυτική Μακεδονία,
  • 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Ήπειρο και
  • 18 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 6 οχήματα από Θεσσαλία.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα lamiareport.gr, οι ρίψεις από αέρος είναι συνεχείς από τράκτορες, Canadair και ελικόπτερα, ωστόσο οι φλόγες βρίσκουν σύμμαχο τον αέρα και συνεχίζουν να κατακαίουν το βουνό, μακριά πάντως από κατοικημένη περιοχή.

Την ίδια ώρα γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια από τις επίγειες δυνάμεις να προσεγγίσουν τα μέτωπα σε κατάλληλα σημεία προκειμένου να τα οριοθετήσουν. Έχουν να αντιμετωπίσουν όμως και τις συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου που επιτρέπει στις φλόγες να συνεχίζουν το καταστρεπτικό τους έργο.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει απασχολήσει στο παρελθόν δεκάδες φορές για παρόμοια συμβάντα, με τις πυρκαγιές να ξεκινούν από συγκεκριμένο σημείο και συνήθως σε ώρες που δεν πετούν αεροπλάνα κι ανάλογα με τη φορά του ανέμου, αναστατώνουν είτε το Πετρωτό είτε τα Φάρσαλα με το Ναρθάκι, συνήθως

Βίντεο από την ομάδα στο Facebook, «Πυρκαγιά Ενημέρωση»

Πύργος: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή Κολίρι - Οριοθετήθηκε στην Μαγούλα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Κολίρι, κοντά στην πόλη του Πύργου. Στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Επίσης, οριοθετήθηκε άμεσα, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Μαγούλα, του Δήμου Πύργου.

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν 16 πυροσβέστες με επτά οχήματα, ενώ τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα πραγματοποιούν ρίψεις νερού, ώστε να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα Τρίτη

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Τρίτη 9 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Οι περιοχές που προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) είναι οι εξής: Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Πελοπόννησο, Έβρο, Σαμοθράκη, Θάσο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη

Παράλληλα, προβλέπεται ψηλός κίνδυνος σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο Χάρτης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και εκδίδεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

Όπως κάθε χρόνο η έκδοση του χάρτη στοχεύει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Ο Χάρτης εκδίδεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και εντάσσεται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία ΙΟΛΑΟΣ, το οποίο είχε εκπονηθεί ήδη από το Δεκέμβριο του 2019 από την ΓΓΠΠ.

Η σύνταξη και έκδοση του Χάρτη αποτελεί διεθνή πρακτική, ειδικότερα σε χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω δασικών πυρκαγιών, με κύριο στόχο τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την ενίσχυση της ετοιμότητάς τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, η έκδοση του Χάρτη αποσκοπεί στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των πολιτών, ώστε να ενημερώνονται τόσο για τις περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς, όσο και για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας, καθώς και στην αποφυγή ενεργειών που ενδέχεται να προκαλέσουν την έναρξη δασικής πυρκαγιάς από αμέλεια.

Δείτε στο χάρτη, τις περιοχές που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο σήμερα Τρίτη, 9 Αυγούστου

Στην κατηγορία υψηλού κινδύνου 4 περιοχές την Τετάρτη

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
  • Περιφέρεια Αττικής Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (ΠΕ Χίου)

Στις προαναφερόμενες περιοχές θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις. Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές. Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούναι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ