ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου: Συγκίνηση και υπερηφάνεια στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου: Συγκίνηση και υπερηφάνεια στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης
Εύζωνες παρελαύνουν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη EUROKINISSI / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Μέσα σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας και συγκίνησης, αλλά και με σαφή μηνύματα αποτροπής έναντι οποιουδήποτε επιβουλεύεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Με την παρέλαση ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 82η εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η παρέλαση ξεκίνησε στις 11:00 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:30 στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Θεσσαλονίκη.

Η παρέλαση άνοιξε με τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης και ακολούθησε ο έχων το γενικό πρόσταγμα των πολιτικών τμημάτων.

Την παρέλαση άνοιξαν τα πολιτικά τμήματα από ιστορικούς συλλόγους και σωματεία καθώς και εθελοντικές ομάδες, ενώ θα ακολουθήσει η μηχανοκίνητη φάλαγγα με διμοιρία οχημάτων και μοτοσικλετών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πεζοπόρος φάλαγγα περιελάμβανε το τμήμα πολεμικών σημαιών του Στρατού και τα τμήματα των παραγωγικών σχολών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ευελπίδων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, Ικάρων, Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής) και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείπουν τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων -πεζοναύτες, καταδρομείς, υποβρύχιοι καταστροφείς αλεξιπτωτιστές- αλλά και το προσωπικό της 71ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε με δικυκλιστές και περιπολικά της Άμεσης Δράσης, καθώς και δοκίμους υπαστυνόμους της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛΑΣ ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα- - Ελληνική Ακτοφυλακή συμμετείχαν επιπλέον με τμήματα της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών αποτελούμενο από ορειβάτες, διασώστες και αυτοδύτες και των Ειδικών Αποστολών, της υπηρεσίας διασωστών και της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών, αντίστοιχα.

Ομάδα «ΖΕΥΣ»: «Τιμή σε εκείνους που φυλάσσουν Θερμοπύλες»

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές χάρισε η Ομάδα «ΖΕΥΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Με «πρωταγωνιστή» το αεροσκάφος F-16 Fighting Falcon της 340ης Μοίρας που ανήκει στην 115 Πτέρυγα Μάχης και πιλότο τον ιπτάμενο Επισμηναγό, Απόστολο Γιακουμή, η ομάδα «ΖΕΥΣ» πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή επίδειξη ακροβατικών και παράτολμων ελιγμών.

Ο ιπτάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας εκτέλεσε μια σειρά εντυπωσιακών ελιγμών που «έκοψαν την ανάσα» των περισσότερων από 20.000 θεατών της στρατιωτικής παρέλασης.

Στο μήνυμά του προς τους απανταχού Έλληνες, ο Επισμηναγός Γιακουμής δήλωσε:

«Είμαστε και θα παραμείνουμε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδια με την γενιά του 1940. Τιμή σε εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα, Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονικη».

Στην αντιφώνησή της η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε:

«Κύριε Επισμηναγέ, γιορτάζουμε σήμερα τους ήρωες που πολέμησαν στο Αλβανικό έπος και θυσίασαν και τη ζωή τους για την ελευθερία μας και μαζί τους όλους εσάς στις Ένοπλες Δυνάμεις άοκνους φρουρούς που διασφαλίζεται την εθνική κυριαρχία. Η πατρίδας σας ευγνωμονεί. Χρόνια πολλά και καλλές προσγειώσεις».

Η ξεχωριστή στιγμή της διέλευσης ενός F-16 στο πλευρό ενός Supermarine Spitfire

Μια ξεχωριστή στιγμή από την στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το πρωί της 28ης Οκτωβρίου. Από αέρος το θρυλικό αεροσκάφος Supermarine Spitfire MJ755 μαζί με το F-16.

Τα αεροσκάφη Rafale πάνω από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης

Τα νεοαποκτηθέντα γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3 και αναγνωρίσεως ΤΤΟΑ Μ1117 τράβηξαν τα βλέμματα του κοινού στη φετινή παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Θεσσαλονίκη.

Πάνω από το χώρο της παρέλασης πέταξαν αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας (μεταξύ άλλων μαχητικά F-16 και F-4) καθώς και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού (Apache, Chinook, Kiowa Warrior κά), του Πολεμικού Ναυτικού (Sikorsky S-70) και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στιγμιότυπα από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη


Νωρίτερα, στις 10:30 το πρωί η κυρία Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώον του Γ' Σώματος Στρατού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ