ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο ιστορικός Γιώργος Δερτιλής

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο ιστορικός Γιώργος Δερτιλής
Ο ιστορικός Γιώργος Δερτιλής, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών στα Κύθηρα όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ο ιστορικός Γιώργος Δερτιλής, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών (20/02) στα Κύθηρα όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια. 

Η είδηση του θανάτου του, προκάλεσε συγκίνηση καθώς υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς ιστορικούς.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Δερτιλής

Ο Γιώργος Δερτιλής υπήρξε από τους σπουδαιότερους ιστορικούς, που αρκετοί τον χαρακτήριζαν ως έναν φιλόσοφο της Ιστορίας. Γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα και σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Οικονομικές Επιστήμες στην Αθήνα και Πολιτική Θεωρία και Ιστορία στην Αγγλία.

Ως καθηγητής δίδαξε Ιστορία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εξελέγη υφηγητής και το 1983 τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών.

Εξελέγη έμμισθος επισκέπτης καθηγητής στο Χάρβαρντ, στην Οξφόρδη και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

Μεταξύ άλλων είχε συμμετάσχει στο επιστημονικό συμβούλιο ερευνητικών και πολιτισμικών ιδρυμάτων, ελληνικών και γαλλικών.

Το 2000 εξελέγη καθηγητής στην École des Hautes Études en Sciences Sociales, παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και έζησε στην Γαλλία, όπου του απονεμήθηκε η γαλλική υπηκοότητα και το παράσημο ακαδημαϊκού φοίνικα.

Δώδεκα βιβλία και σαράντα άρθρα του έχουν δημοσιευτεί ή μεταφραστεί στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, ισπανική και ιταλική γλώσσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ