ΕΛΛΑΔΑ

Αυστρία: Νέες κατηγορίες προς την Ελλάδα για το προσφυγικό

Αυστρία: Νέες κατηγορίες προς την Ελλάδα για το προσφυγικό
REUTERS/Ammar Awad

Σε νέες κατηγορίες προς την Ελλάδα επιδίδεται ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κούριρ», ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, πως η απομόνωση και ο εγκλεισμός προσφύγων είναι καθημερινότητα στα ελληνικά νησιά, όπως η Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αυστριακής διπλωματίας στηρίζει ακράδαντα τις προτάσεις του, οι οποίες αποβλέπουν στη σκληρότερη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το προσφυγικό. Από πού έχει προτείνει ο ίδιος είναι η υιοθέτηση ενός αυστραλιανού μοντέλου και η μετατροπή των "hotspot", όπως αυτό της Μυτιλήνης και της Λαμπεντούζα σε στρατόπεδα κράτησης προσφύγων.

Στην κριτική της αρχηγού των Πράσινων ότι το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων προκάλεσε μεγάλες τριβές στις σχέσεις Γερμανίας-Ελλάδας και πως ο ίδιος θα έπρεπε να κρατήσει μία πιο εποικοδομητική και ευρωπαϊκή στάση, ο υπουργός Εξωτερικών απαντά:

«Όταν έκλεισα τη Διαδρομή των Βαλκανίων υπήρξατε από τους κορυφαίους που με επέκριναν για αυτό, ωστόσο μία εβδομάδα αργότερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της ΕΕ αποφάνθηκαν πως το κλείσιμο της Διαδρομής ήταν καλό και σωστό».

Στις δηλώσεις αυτές και τη στάση αντιδρά έντονα ο δήμαρχος της Μυτιλήνης, Σπύρος Γαληνός. Χαρακτηριστικά, διαμηνύει στον κ. Κουρτς, με συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε» ότι:

«Οι προτάσεις τους συνιστούν για εμάς κήρυξη πολέμου και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Μυτιλήνη ένα δεύτερο Αλκατράζ, αλλά θα αντισταθούμε με όλα τα μέσα. Η στάση του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών είναι απαράδεκτη, προσβλητική και συκοφαντεί το νησί μου, μετατρέπει τη Μυτιλήνη και την Ελλάδα, συνολικά, σε μία αποθήκη ψυχών, ενώ οι ιδέες του προδίδουν πλήρη άγνοια και λογική ασυναρτησία»

Εκτός αυτών, ο Κουρτς, από τη μια προειδοποιεί για εκβιασμό της Τουρκίας και από την άλλη πλευρά θέλει να σταλθούν πίσω όλοι οι "παράνομοι πρόσφυγες", όπως τους χαρακτηρίζει.

Δριμεία κριτική άσκησε στις προτάσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών και ο Μίχαελ Χόιπλ, δήμαρχος και κυβερνήτης της Βιένης. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε τις απόψεις του «εξαιρετικά παράτολμες», «παράνομες» και «αντισυνταγματικές».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επιτίθεται φραστικά εναντίον της Ελλάδας, καθώς φαίνεται να ακολουθεί με εμπάθεια μία πάγια τακτική μέσα στους τελευταίους μήνες. Στο παρελθόν έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Αθήνα ως "ανίκανη" να προστατεύσει τα σύνορά της.

«Χρειάζεται να ασκηθεί πίεση εκ μέρους της ΕΕ προς την Ελλάδα, για να ανταποκριθεί αυτή στα καθήκοντά της. Δεν μπορεί να στηρίζουμε την Ελλάδα με δισεκατομμύρια ευρώ και να αφήνουμε αυτό το θέμα στην άκρη, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε ποια θα είναι η συνεισφορά της στην κρίση του ασύλου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ