ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας: Έρχονται 38άρια έως την Παρασκευή - Αθήνα και Λάρισα στο «κόκκινο»

Καύσωνας: Έρχονται 38άρια έως την Παρασκευή - Αθήνα και Λάρισα στο «κόκκινο»
INTIME NEWS/ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στην χώρα έως την Παρασκευή, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ανάγκη άμεσης λήψης των απαραίτητων προφυλάξεων για την υγεία, λένε οι ειδικοί.

Μέρες δυνατού καύσωνα θα ζήσει η χώρα μέχρι την Παρασκευή, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 37-38°C, τόσο στις ηπειρωτικές όσο και στις νησιωτικές περιοχές.

Η μικρή ενίσχυση του μελτεμιού το Σάββατο 08/07 θα συμβάλει στη πτώση των μεγίστων θερμοκρασιών κατά 1 έως 2°C.

Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council κατηγοριοποιεί επιχειρησιακά τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο).

Κίνδυνος για την υγεία

Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων σε ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες στην υγεία των κατοίκων αυτών των έξι πόλεων. Ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη του, εκτός από τη θερμοκρασία και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την ανθρώπινη θερμική αίσθηση, όπως η υγρασία και ο άνεμος.

Ετσι την Παρασκευή 07/07 αναμένονται συνθήκες εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών (κατηγορία 2) για τις πόλεις της Αθήνας και της Λάρισας. Προβλέπονται, δηλαδή, κίνδυνοι για την υγεία λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις και μέτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ