ΕΛΛΑΔΑ

«Απόδραση» από τον καύσωνα: Το αδιαχώρητο σε δρόμους και λιμάνια

«Απόδραση» από τον καύσωνα: Το αδιαχώρητο σε δρόμους και λιμάνια
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μαζική έξοδος σημειώθηκε σήμερα, Σάββατο, 15/7, τόσο από τις μεγάλες οδικές αρτηρίες όσο και από τα λιμάνια του λεκανοπεδίου της Αττικής, καθώς ξεκινά και επίσημα το πρώτο μεγάλο κύμα των αδειούχων του φετινού καλοκαιριού, ενώ πολλοί ακολούθησαν τη μεγάλη φυγή για να γλυτώσουν από τον καύσωνα.

Αν και ο Ιούλιος είναι παραδοσιακά ο μήνας που σχεδόν αδειάζουν οι μεγάλες πόλεις της χώρας - ιδιαίτερα το β’ δεκαπενθήμερο όπως αυτό που ξεκίνησε σήμερα - φέτος όμως βρέθηκε κι άλλος σύμμαχος στις αποδράσεις.

Με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει ακόμα και στους 40 βαθμούς Κελσίου, οι πολίτες εκμεταλλεύτηκαν την αργία του Σαββατοκύριακου και προχώρησαν στην πλήρη… εκκένωση της πόλης.

Ετσι στους «θεσμικούς» αδειούχους του Ιουλίου ήρθαν να προστεθούν και οι πρόσκαιροι εκδρομείς του Σαββατοκύριακου που εγκαταλείπουν άρον άρον την πόλη για λίγη δροσιά είτε στη σκιά των κοντινών δασών είτε στις πιο κοντινές ακρογιαλιές.

Η κίνηση και στα δύο τμήματα της εθνικής οδού τόσο στα διόδια της Ελευσίνας όσο και στις Αφίδνες αλλά και στους κοντινούς δρόμους είναι από το πρωί στο «κόκκινο».

Κυκλοφοριακή συμφόρηση παρατηρείται από το πρωί στην Αθηνών-Λαμίας (Αθηνών έως κόμβος Καλυφτάκη -έξοδος), από τις τρεις γέφυρες έως την Αχαρνών αλλά και στην άνοδο της λεωφόρου Κηφισίας από το ύψος της Καποδιστρίου έως την Αττική Οδό.

Αντίστοιχα και στις εξόδους προς την Αθηνών – Κορίνθου, όπου σημειώνεται μποτιλιάρισμα σχεδόν τριών χιλιομέτρων μετά τα διόδια.

Μέσα στην Αθήνα δεν καταγράφονται ιδιαίτερα κυκλοφοριακα προβλήματα, καθώς η κίνηση περιορίζεται στις παραλιακές περιοχές.

Ο Πειραιάς είναι «δύσκολος» αυτές τις ώρες κυρίως στο λιμάνι ενώ η παραλιακή μέχρι τη Βούλα έχει σημεία που έχουν «φρακάρει».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Στα λιμάνια

Το αδιαχώρητο επικράτησε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου και στα λιμάνια της Αττικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και παρά τις διαμαρτυρίες για τα «τσουχτερά» ακτοπλοϊκά εισιτήρια, η πληρότητα στα πλοία άγγιξε το 100% με τους ταξιδιώτες να περιμένουν υπομονετικά σε ουρές για τον απαραίτητο έλεγχο.

Συνολικά από το λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να σναχωρήσουν 21 πλοία και εκτιμάται πως θα ταξιδέψουν 19.758 επιβάτες.

Από τη Ραφήνα θα αναχωρήσουν συνολικά 9 πλοία μεταφέροντας 7.850 επιβάτες και από το Λαύριο θα πραγματοποιηθούν 7 απόπλοι πλοίων όπου και θα επιβιβαστούν σχεδόν 3.000 ταξιδιώτες.

Το αδιαχώρητο στις παραλίες της Αττικής

Με τη θερμοκρασία στα ύψη, μαζική «απόβαση» έκαναν στις παραλίες της Αττικής οι Αθηναίοι, προσπαθώντας να πάρουν μια «ανάσα δροσιάς», σήμερα Σάββατο (15/07).

Νέα θερμική έξαρση από Πέμπτη


Η ΕΜΥ εξέδωσε ακόμα ένα έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τον καύσωνα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για νέα άνοδο της θερμοκρασίας από την ερχόμενη Πέμπτη (20/7).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ και το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε, από αύριο Κυριακή (16-07) έως και την Τετάρτη (19-07) θα περιοριστούν οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης.

Παράλληλα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια και οι Ετησίες άνεμοι (μελτέμια) θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Την Πέμπτη (20-7-2023) οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά και σε καθημερινή βάση θα γίνεται τοπική και χρονική επικαιροποίηση των θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν καθώς και των περιοχών που θα επηρεαστούν.

Αναλυτικά:

  • Αύριο, Κυριακή (16/7) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
    α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου.
    β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και στη δυτική Στερεά 40 βαθμούς Κελσίου.
    γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.
  • Από τη Δευτέρα (17/7) έως την Τετάρτη (19/7) η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά αλλά θα ανέβει στα ηπειρωτικά κυρίως στα δυτικά, με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να φθάσουντους 35 με 41 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά ενώ στα νησιά του Ιονίου τους 38 -39 βαθμούς, και του ανατ. Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 -38 βαθμούς Κελσίου.
  • Την Πέμπτη (20/7) η χώρα θα βρεθεί ξανά στο «κόκκινο» με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει κατά τόπους στα ηπειρωτικά στους 41-43 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου στους 39-41 ενώ στα νησιά του Αιγαίου στους 36 -38 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε live την εξέλιξη του φαινομένου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ