ΕΛΛΑΔΑ

Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο – Ενισχύονται οι δυνάμεις

Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο – Ενισχύονται οι δυνάμεις
EUROKINISSI (Φωτογραφία αρχείου)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη 18/07 στη Ρόδο, κατακαίοντας το δάσος στο κέντρο του νησιού.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμειναν στην περιοχή καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας και ενισχύονται συνεχώς, καθώς υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν αυτή την ώρα 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρο και 35 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις και τα εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα συνδράμουν δύο ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Στις ομάδες πεζοπόρου περιλαμβάνονται δύο από τη Β Μονάδα Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη και τρεις από την Α Μονάδα Επιχειρήσεων στην Αθήνα. Παράλληλα, στο νησί αναμένονται να φτάσουν με το πρωινό καράβι τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα από την ενίσχυση από τη Ρουμανία με 31 πυροσβέστες και τρεις ομάδες πεζοπόρο με τέσσερα οχήματα.

Η κατάσταση κρίνεται δύσκολη, καθώς εντός της ημέρας αναμένεται να αυξηθεί η ένταση των ανέμων, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης.

Το βράδυ της Παρασκευής 21/07 δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Λαέρμα προς Αρχάγγελο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά κατευθύνεται νότια στη Ρόδο, αλλά δεν απειλεί οικισμό.

Σε εξέλιξη τα μέτωπα σε Δερβενοχώρια, Λακωνία και Λουτράκι

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε εξέλιξη βρίσκονται και τα μέτωπα των πυρκαγιών που καίνε σε Δερβενοχώρια, δήμο Ευρώτα Λακωνίας και Λουτράκι Κορινθίας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμειναν και έδωσαν μάχη με τις φλόγες καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Ποιες περιοχές εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σήμερα Σάββατο 22/07

Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς παρουσιάζεται σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Λάρισα, Μαγνησία, Ρόδο, Σάμο και Ικαρία το Σάββατο (22/7), σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις παραπάνω περιοχές.

Ποιες περιοχές εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς το Σάββατο

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gov.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ