ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Στο Συντονιστικό Κέντρο επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός - Οκτώ διακομιδές με το ΕΚΑΒ

Ρόδος: Στο Συντονιστικό Κέντρο επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός - Οκτώ διακομιδές με το ΕΚΑΒ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη Συντονιστικό για την πυρκαγιά στην Ρόδο μετέβη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα του Σαββάτου.

Να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη για πέμπτη ημέρα το πύρινο μέτωπο στο νησί, ενώ από το ΕΚΑΒ αναφέρονται 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

Η πυρκαγιά το μεσημέρι του Σαββάτου (22/7) να καίει νότια της περιοχής Λάερμα, όπου προσπαθούσαν να γίνουν ζώνες με χωματουργικά και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επιχειρούσαν και τα εναέρια μέσα (2 Canadair, 2 air Tractors και 2 ελικόπτερα Erickson).

Ωστόσο, η φωτιά κινήθηκε εντός μιας χαράδρας και κατέβηκε νότια προς Λάρδο.

Υπενθυμίζεται ότι, από τις 12:20 είχε δοθεί εντολή για προληπτική απομάκρυνση στα χωριά Λάρδο και Πυλώνα από το 112.

Ο άνεμος έπνεε βόρειος- βορειοδυτικός με ένταση 7 μποφόρ και μετέφερε τη φωτιά με μεγάλη ταχύτητα και για το λόγο αυτό δόθηκε εντολή εκκένωσης 112 σε όσους διέμεναν στις ξενοδοχειακές μονάδες στις 13:42 από Ασκληπιείο και Κιοτάρι προς Γεννάδι.

Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού

Η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων έγινε προς ασφαλή σημεία, είτε πεζή, είτε με τη συμβολή οχημάτων της Αστυνομίας και του Στρατού, με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά ημερόπλοια και δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας.

Αρκετοί εξ αυτών κατευθύνθηκαν προς την παραλία Λάρδου, για τους οποίους είναι σε εξέλιξη επιχείρηση μετακίνησης με πλωτά του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά προς την παραλία Καλάθου, όπου υπάρχει μονάδα του Στρατού.

Στο Συντονιστικό που διεξήχθη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συμμετείχε το ΥΠΕΝ/Μονάδας διαχείρισης Κρίσεων, το υπουργείο Τουρισμού, ΕΚΑΒ, ΓΕΕΘΑ, Σώματα Ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ