ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Ρόδο: Απεγκλωβίστηκαν τουρίστες από φλεγόμενα ξενοδοχεία - Διασώσεις από θάλασσα

Φωτιά στη Ρόδο: Απεγκλωβίστηκαν τουρίστες από φλεγόμενα ξενοδοχεία - Διασώσεις από θάλασσα
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ /EUROKINISSI

Ανεξέλεγκτη για πέμπτη μέρα παραμένει η πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών. Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης. Το βασικό μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Λαέρμων και Λάρδου, ενώ στο Κιοτάρι, μετά την εκκένωση από τουρίστες, τουλάχιστον τρία ξενοδοχεία παραδόθηκαν στις φλόγες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ πρόκειται για τις ξενοδοχειακές μονάδες Lindian Village, Rhodos Village και το μπουτίκ ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν απεγκλωβίσει τέσσερα πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ένα ναυαγοσωστικό.

Δημοκρατική Ρόδου

Στην επιχείρηση σε Κιοτάρι και Λάρδο συμμετέχουν και 20 ιδιωτικά σκάφη, 2 σκάφη Στρατού Ξηράς, ενώ σπεύδει και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα, επιτάσσονται όλα τα τουριστικά σκάφη.

Στο σημείο επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι με 5 οχήματα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα και το Υπουργείο Ναυτιλίας στη Ρόδο επιχειρούν: 4 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άνω των 20 ιδιωτικών σκαφών (ημερόπλοια και φουσκωτά). Επίσης στη περιοχή βρίσκονται 1 φορτηγό πλοίο, 1 Ε/Γ-Ο/Γ (παντόφλα), 2 φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων. Επίσης δεσμεύτηκε και διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

Υπολογίζεται οτι έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης άνω των 1000 ατόμων. Από το ΓΕΕΘΑ έχουν διατεθεί: Εναέρια: 2xCL-415 1xCH-47D (Ε/Π) Επίγεια: 2 Π/Γ (προωθητής γαιών) 1 Ι/Γ (ισοπεδωτής γαιών) 2 ανατρεπόμενα 1 Ε/Τ (εκσκαφέας τάφρων) 2 Ρ/Μ (ρυμουλκά) 2 πυροσβεστικά οχήματα 14 άτομα χειριστές οχημάτων 6 Λεωφορεία 4 STEYER 6 πλωτά ειδικών δυνάμεων Τορπιλάκατος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ

Rodos Report

Σημειώνεται πως τα άτομα που έχουν απεγκλωβιστεί, μεταφέρονται στην περιοχή Κάλαθος.

https://www.instagram.com/reel/Cu_7cSvvE4r/

Η προσπάθεια κατάσβεσης είναι τεράστια, ενώ απευθύνεται έκκληση για βυτιοφόρα στον Προφήτη Ηλία.

Δημοκρατική Ρόδου

Από αέρος συνδράμουν με το πρώτο φως της ημέρας δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, αλλά και το ελικόπτερο Mi-26, που έστειλε στην Ελλάδα, η Ιορδανία, για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, επετεύχθη η εκκένωση της Μονής Υψενής και ο απεγκλωβισμός πυροσβεστών, στην οποία παρέμεναν μέχρι τις τρεις το μεσημέρι εγκλωβισμένοι πυροσβέστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής, καθώς προσπαθούσαν να πείσουν μοναχούς να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι.

362954603_604715041851010_3454599176494254500_n-775x1024-1.jpg
ΕΡΤ

Την πληροφορία επιβεβαίωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρόδου, Νεκτάριος Φλοσκάκης.

Εκκενώθηκαν και οι οικισμοί Ασκληπιείο και Κιοτάρι

Νωρίτερα, την εκκένωση των χωριών Ασκληπιείο και Κιοτάρι διέταξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω μηνύματος που εστάλη από το 112 λόγω της φωτιάς που συνεχίζει να καίει στη Ρόδο. «Αν βρίσκεστε στο Ασκληπιείο και Κιοτάρι, εκκενώστε τώρα προς Γεννάδι» ανέφερε το μήνυμα του 112.

Άκρως ανησυχητική θεωρείται η κατάσταση από την Πυροσβεστική, καθώς αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Σημειώνεται ότι το μέτωπο φωτιάς στα Λάερμα Ρόδου αναζωπυρώθηκε. «Αν βρίσκεστε στον Λάρδο και Πυλώνα, εκκενώστε τώρα προς Αρχάγγελο» ανέφερε το προηγούμενο μήνυμα του 112.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής 21/07 δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Λάερμα προς Αρχάγγελο.

Σημειώνεται, ότι στην περιοχή Κιοτάρι υπάρχουν και ξενοδοχειακές μονάδες. Ήδη δύο ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν και οι πελάτες τους μεταφέρθηκαν με τουριστικά λεωφορεία σε ασφαλείς περιοχές.

Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν συγκεντρώνονται σε δύο σημεία στο σχολικό συγκρότημα Αρχαγγέλου (2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Γυμνάσιο και Λύκειο) και στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας.

Δημοκρατική Ρόδου

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλο μέρος του νησιού είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο πλαίσιο προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος αφού για λόγους προστασίας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.

Η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δίνεται και με ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και από αρκετές ομάδες πυροσβεστών και εθελοντών που επιχειρούν σε όλο το μέτωπο.

Το απόγευμα ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, εξέδωσε ανακοίνωση για τους ασφαλείς χώρους συγκέντρωσης των πολιτών:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ