ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Ρόδο: Πάνω από 10.000 τουρίστες στον δρόμο - Τουλάχιστον 2.000 απεγκλωβίστηκαν από θάλασσα

Φωτιά στη Ρόδο: Πάνω από 10.000 τουρίστες στον δρόμο - Τουλάχιστον 2.000 απεγκλωβίστηκαν από θάλασσα
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ /EUROKINISSI

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Ρόδος που μετά την τεράστια αναζωπύρωση της φωτιάς από το μεσημέρι του Σαββάτου, το νησί μετράει σχεδόν 40 χιλιάδες καμένα στρέμματα γης.

Τις τελευταίες ώρες χρειάστηκε να εκκενωθούν περισσότερα από 12 ξενοδοχεία, κάποια εκ των οποίων παραδόθηκαν στις φλόγες στην περιοχή Κιοτάρι, ενώ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο ξενοδόχων Ρόδου, Γιάννη Παπαβασιλείου, περίπου 10.000 τουρίστες βρίσκονται στον δρόμο! Για πύρινο μέτωπο περίπου 30 χιλιομέτρων κάνουν λόγο οι Αρχές. Στα θετικά, ότι δεν έχουν καεί σπίτια.


Παράλληλα, λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης στους τέσσερις οικισμούς που εκκενώθηκαν (Λάρδου, Λαέρμου, Κιοταρίου και Πυλώνα), τουλάχιστον 2.000 κάτοικοι και τουρίστες απεγκλωβίστηκαν από θάλασσα με τη βοήθεια Λιμενικού, Στρατού και ιδιωτών.

Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη για πέμπτη μέρα παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών. Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.

Στο σημείο επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι με 5 οχήματα.

Από αέρος συνδράμουν με το πρώτο φως της ημέρας δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, αλλά και το ελικόπτερο Mi-26, που έστειλε στην Ελλάδα, η Ιορδανία, για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Ρόδο

Στη Ρόδο μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο με τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού, Γιάννη Μπρατάκο, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Στο νησί βρίσκεται ήδη ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

Δημοκρατική Ρόδου

Οι επιχειρήσεις με αριθμούς

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα και το Υπουργείο Ναυτιλίας στη Ρόδο επιχειρούν: 4 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άνω των 20 ιδιωτικών σκαφών (ημερόπλοια και φουσκωτά). Επίσης στη περιοχή βρίσκονται 1 φορτηγό πλοίο, 1 Ε/Γ-Ο/Γ (παντόφλα), 2 φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων. Επίσης δεσμεύτηκε και διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

Υπολογίζεται οτι έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης άνω των 1000 ατόμων. Από το ΓΕΕΘΑ έχουν διατεθεί: Εναέρια: 2xCL-415 1xCH-47D (Ε/Π) Επίγεια: 2 Π/Γ (προωθητής γαιών) 1 Ι/Γ (ισοπεδωτής γαιών) 2 ανατρεπόμενα 1 Ε/Τ (εκσκαφέας τάφρων) 2 Ρ/Μ (ρυμουλκά) 2 πυροσβεστικά οχήματα 14 άτομα χειριστές οχημάτων 6 Λεωφορεία 4 STEYER 6 πλωτά ειδικών δυνάμεων Τορπιλάκατος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ

Σημειώνεται πως τα άτομα που έχουν απεγκλωβιστεί, μεταφέρονται στην περιοχή Κάλαθος. Η προσπάθεια κατάσβεσης είναι τεράστια, ενώ απευθύνεται έκκληση για βυτιοφόρα στον Προφήτη Ηλία.

Rodos Report

Στη «μάχη» έχει προστεθεί και ο Στρατός Ξηράς και η Πολεμική Αεροπορία. Συγκεκριμένα, έχουν διατεθεί τρία λεωφορεία του Στρατού Ξηράς και ένα λεωφορείο της Πόλεμικης Αεροπορίας για εκκένωση πολιτών.

https://www.instagram.com/reel/Cu_7cSvvE4r/
Δημοκρατική Ρόδου

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, επετεύχθη η εκκένωση της Μονής Υψενής και ο απεγκλωβισμός πυροσβεστών, στην οποία παρέμεναν μέχρι τις τρεις το μεσημέρι εγκλωβισμένοι πυροσβέστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής, καθώς προσπαθούσαν να πείσουν μοναχούς να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρόδου, Νεκτάριος Φλοσκάκης.

362954603_604715041851010_3454599176494254500_n-775x1024-1.jpg
ΕΡΤ

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλο μέρος του νησιού είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο πλαίσιο προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος αφού για λόγους προστασίας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.

Η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δίνεται και με ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και από αρκετές ομάδες πυροσβεστών και εθελοντών που επιχειρούν σε όλο το μέτωπο.

Το απόγευμα ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, εξέδωσε ανακοίνωση για τους ασφαλείς χώρους συγκέντρωσης των πολιτών:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ