ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Εκρηκτικό «κοκτέιλ» από καύσωνα, ξηρασία και ανέμους

Φωτιές: Εκρηκτικό «κοκτέιλ» από καύσωνα, ξηρασία και ανέμους
Από τη φωτιά στη Ρόδο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο καύσωνας, η μηδενική υγρασία και οι ισχυροί άνεμοι έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για το ξέσπασμα των πυρκαγιών  σε Βόλο και Λαμία ή την αναζωπύρωση αυτών που καίνε εδώ και μέρες όπως στη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Κάρυστο. 

Αυτό αναφέρουν πηγές με γνώση της κατάστασης τονίζοντας χαρακτηριστικά πως από το μεσημέρι έχουν ξεσπάσει φωτιές σε πολλές περιοχές της χώρας με την πυρκαγιά στη Ρόδο εμφανίζει συνεχώς αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μόνο στη Μαγνησία από το μεσημέρι έχουν ξεκινήσει διαφορετικά πύρινα μέτωπα, σε απόσταση μεταξύ τους, στο Νέο Πλάτανο, στο Βελεστίνο, στο Κρόκιο, στο Νέο Μοναστήρι, στις Μικροθήβες και στο Σέσκλο.

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δίνουν αυτή την ώρα μάχη με τις φλόγες, ενώ δόθηκε 112 ετοιμότητας για το Βελεστίνο, το Σέσκλο και τον Άγιο Γεώργιο Φερών.

Η Μαγνησία ήταν από τις περιοχές που περιλαμβάνονταν στο σημερινό δείκτη επικινδυνότητας με το βαθμό 5 το οποίο σημαίνει ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – κατάσταση συναγερμού. Στις περιοχές αυτές οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 42-43 βαθμών) η χαμηλή υγρασία (κάτω του 14%) και οι ισχυροί άνεμοι με ριπές που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς, έχουν μετατρέψει ουσιαστικά το έδαφος σε καύσιμη ύλη έτοιμη να αναφλεγεί. Ειδικά στα σημεία που ήδη μαίνονταν πυρκαγιές, οι συνθήκες αυτές ευνοούν τις αναζωπυρώσεις.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Θεσσαλίας όπου στις 15:00 το μεσημέρι επικρατούσαν οι παρακάτω συνθήκες: -Τανάγρα: θερμοκρασία 44 C, υγρασία 8%, άνεμος ΝΔ 6 μποφόρ. -Αλμυρός: θερμοκρασία 46C, υγρασία 13%, άνεμος ΝΔ 6 μποφόρ ριπαίος. -Λάρισα: θερμοκρασία 42C, υγρασία 13%, άνεμος ΝΔ 6 μποφόρ, ριπαίος.

Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει επίσης στη Λευκάδα Σπερχειάδας, στο Νέο Χαλκιόπουλο Άρτας, στην Κάτω Τιθορέα Βοιωτίας, στη Βρυσιά Φαρσάλων, στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας και αλλού.

Πευκοδάσος στο χωριό Βίταλα δυτικά της Κύμης στην Εύβοια, τυλίχθηκε στις φλόγες Η άμεση επέμβαση των επίγειων και εναέριων μέσων οριοθετήθηκε πολύ γρήγορα. Το ίδιο συνέβη και στην Αργαλαστή Πηλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ