ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Ολοκληρώθηκε η πρώτη καταγραφή ζημιών σε Αττική και Κορινθία  - Κόκκινα 112 κτήρια      

Πυρκαγιές: Ολοκληρώθηκε η πρώτη καταγραφή ζημιών σε Αττική και Κορινθία  - Κόκκινα 112 κτήρια      
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ολοκληρώθηκε η βασική φάση της καταγραφής ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Αττική και Κορινθία, μετά από συνολικά 344 αυτοψίες και καταγραφές των πληγεισών εγκαταστάσεων.

Οπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης 1/08, τα κλιμάκια της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή σε Ανατολική Αττική, σε Δυτική Αττική και Κορινθία, όπου υποδείχθηκε και επετράπη η πρόσβαση.

Ειδικότερα, κατά τη βασική φάση των αυτοψιών και των καταγραφών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ., πραγματοποιήθηκαν συνολικά 344 αυτοψίες και καταγραφές των πληγεισών εγκαταστάσεων από τα κλιμάκια.

Τα κτίσματα κατατάχθηκαν σε τρεις κατηγορίες:

  • Κόκκινα (επικίνδυνα για χρήση)
  • Κίτρινα (προσωρινά ακατάλληλα για χρήση μέχρι να επισκευαστούν)
  • Πράσινα (κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών).

Ανά δήμο, τα αποτελέσματα των αυτοψιών, ήταν τα εξής:

- Δήμος Σαρωνικού: 133 συνολικές καταγραφές ζημιών - 33 κτίρια χαρακτηρίζονται «κόκκινα», 40 χαρακτηρίζονται «κίτρινα», ενώ 60 πιστοποιήθηκαν ως "πράσινα".

- Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων: 154 συνολικές καταγραφές ζημιών - 51 κτίρια έλαβαν "κόκκινη" πιστοποίηση, 47 "κίτρινη" και 56 "πράσινη".

- Δήμος Μεγαρέων: 8 συνολικές καταγραφές ζημιών - 4 "κόκκινα" κτίρια, 2 "κίτρινα" και 2 "πράσινα".

- Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας: 44 συνολικές καταγραφές ζημιών - 22 "κόκκινα" κτίρια, 11 "κίτρινα" και 11 "πράσινα".

- Δήμος Ελευσίνας: 1 καταγραφή ζημιάς σε σταύλο, που χαρακτηρίζεται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστεί- ακατάλληλος για χρήση («κίτρινος»).

- Δήμος Τανάγρας: 4 καταγραφές ζημιών σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων, 2 "κόκκινα" κτίρια, ένα "κίτρινο" και ένα "πράσινο".

Συνολικά και μέχρι στιγμής, από τις 344 αυτοψίες και στις πυρόπληκτες περιοχές των πέντε δήμων:

  • 112 κτήρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»)
  • 102 χαρακτηρίζονται μέχρι να επισκευαστούν ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»)
  • 130 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Επίσης, όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αν και έχει ολοκληρωθεί η βασική φάση της διαδικασίας των αυτοψιών των δήμων, οι υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους δήμους, αλλά και επικοινωνίας με τους πολίτες, θα συνεχίσουν - εάν απαιτηθεί - και τις επόμενες ημέρες τις επισκέψεις στις παραπάνω περιοχές, σε συνέχεια σχετικών αιτημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ