ΕΛΛΑΔΑ

Γιαννόπουλος: Ο θερμότερος από το 1860 ο φετινός Ιούλιος

Γιαννόπουλος: Ο θερμότερος από το 1860 ο φετινός Ιούλιος
Στιγμές δροσιάς σε συντριβάνι στην Αθήνα ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί τα τελευταία 160 χρόνια σε Αθήνα και Λάρισα και συγκεκριμένα από το 1860, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, επισημαίνει ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Γιαννόπουλος σημειώνει πως την καταγραφή αυτή πραγματοποίησε ο παλαιότερος μετεωρολογικός σταθμός της Ελλάδας, εκείνος του Θησείου, ο οποίος λειτουργεί από το 1860.

Ο μετεωρολόγος διευκρινίζει πως πρόκειται για «ρεκόρ» διάρκειας και όχι θερμοκρασιών, καθώς επί 16 ημέρες η μέση θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 βαθμούς, με μέγιστη τιμή τους 42,8 βαθμούς Κελσίου.

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία προκύπτει από τις μέγιστες θερμοκρασίες του μήνα και τη διαίρεσή τους με το 31 (το σύνολο των ημερών του μήνα). Η προηγούμενη αναφορά ήταν οι 36,9 βαθμοί Κελσίου του 2012.

«Δεν ζήσαμε κάτι ακραίο σε μία ημέρα. Η μεγαλύτερη μέγιστη θερμοκρασία των 42,8 βαθμών Κελσίου, είναι η τέταρτη υψηλότερη με το ρεκόρ να παραμένει στον Ιούνιο του 2007 με 44.8 βαθμούς Κελσίου.

Δε νομίζω ότι μπορεί να ξαναγίνει την ίδια χρονιά, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Bloomberg για «νέα ρεκόρ τον Αύγουστο», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ