ΕΛΛΑΔΑ

Ν. Φιλαδέλφεια: Νέες συλλήψεις Κροατών στα σύνορα των Ευζώνων - Μαχαίρια και ρόπαλα στην κατοχή τους

Ν. Φιλαδέλφεια: Νέες συλλήψεις Κροατών στα σύνορα των Ευζώνων - Μαχαίρια και ρόπαλα στην κατοχή τους
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επτά Κροάτες συνελήφθησαν λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης 8 Αυγούστου στα σύνορα των Ευζώνων, από όπου προσπάθησαν να διαφύγουν από την Ελλάδα μετά τη δολοφονία του 29χρονου φιλαθλου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στην κατοχή τους μάλιστα βρέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες, μαχαίρια και ρόπαλα, τα οποία φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν στα αιματηρά επεισόδια της Δευτέρας.

Να σημειωθεί ότι η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις ευθύνες των αστυνομικών που αφορούν την είσοδο στην Ελλάδα των χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που αιματοκύλισαν τη Νέα Φιλαδέλφεια, παρά το γεγονός ότι είχε απαγορευτεί η παρουσία τους στον ποδοσφαιρικό αγώνα ο οποίος επρόκειτο να γίνει σήμερα στο OPAP ARENA ανατέθηκε στον προϊστάμενο του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα.

Μία προσαγωγή και στην Κακαβιά

Επιπλέον η ΕΛΑΣ προχώρησε στην προσαγωγή ακόμη ενός 19χρονου Κροάτη στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα της Κροατίας top-channel.tv, ο νεαρός, που επέβαινε σε αλβανικό λεωφορείο, προσήχθη στο ΑΤ Ιωαννίνων προκειμένου να διαπιστωθεί πότε μπήκε στη χώρα και εάν εμπλέκεται στη δολοφονία του Κατσουρή. Επίσης αναφέρει ότι ο 19χρονος επιχείρησε να διαφύγει μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή και τα άγρια επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Όπως μεταδίδει το μέσο, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, ο Κροάτης χούλιγκαν, που θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ, προσπάθησε να φύγει από την Ελλάδα, αλλά ακινητοποιήθηκε στο ελληνικό συνοριακό σημείο της Κακαβιάς.

Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛΑΣ ο συνοριακός σταθμός της Κακαβιάς έχει σταματήσει 10 Κροάτες υπόπτους για συμμετοχή στα αιματηρά επεισόδια.

Ταυτότητα του 19χρονου Κροάτη που προσήχθη στην Κακαβιάtop-channel.tv

Δύο μέρες πριν είχε σταλεί διαταγή από την ΕΛΑΣ για τη μετακίνηση χούλιγκαν

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το Αρχηγείο του Σώματος με βάση πληροφορίες από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, αλλά και από τις κροατικές αρχές, είχε εκδώσει διαταγή που εστάλη στις εισόδους της χώρας και τις υπηρεσίες από την Κακαβιά προς Αθήνα αλλά και από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, σύμφωνα με την οποία, αν εντοπίζονταν αυτοκίνητα με Κροάτες οπαδούς να γίνει έλεγχος και να ενημερώνεται συνεχώς η Αθήνα.

Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς χώρους είχε αποστείλει τρία έγγραφα στο Αρχηγείο, αρχής γενομένης από τις 6-8-2023, σύμφωνα με τα οποία υπήρχε ενημέρωση από το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών της Κροατίας ότι επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα περίπου 100 οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι οποίοι θα φιλοξενούνταν από οπαδούς ελληνικής ομάδας, ή θα διέμεναν σε σπίτια Airbnb, ενώ επίσης αναφέρονταν πληροφορίες ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ ενημερώθηκαν για αυτές τις αφίξεις και οργανώνονταν γύρω από το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες εκδόθηκε η διαταγή του Αρχηγείου που εστάλη στην Κακαβιά και τη Θεσσαλονίκη, αλλά παρά την ενημέρωση και το γεγονός ότι υπήρξε πληροφόρηση και από το Μαυροβούνιο ότι πέρασαν και από εκεί, οι χούλιγκαν κατάφεραν να φτάσουν στην Αθήνα και να προκαλέσουν τα σοβαρότατα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σημειώνεται επίσης ότι ένα μέρος των χούλιγκαν εντοπίστηκε στα διόδια Ελευσίνας από την Ασφάλεια, ενώ πολλοί έκαναν στάση στο Κιάτο, από όπου κινήθηκαν τμηματικά, είτε με τα αυτοκίνητα τους είτε με τον Προαστιακό, με προορισμό την Αθήνα.

Το μεγαλύτερο μέρος, με περίπου 25 αυτοκίνητα, κατέληξε χτες το βράδυ στον σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ, όπου μαζί με Έλληνες οπαδούς που τους περίμεναν, μετέβησαν με τρένο στα Πευκάκια και από εκεί με τα πόδια στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου επιτέθηκαν στους οπαδούς της ΑΕΚ.

Ένα δεύτερο κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί δεν εμποδίστηκαν να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Για τους λόγους αυτούς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, όπως δήλωσε, έδωσε εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. «για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση της εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή».

Kαρέ - καρέ η απόβαση των Κροατών χούλιγκαν

Βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα από μαγαζί έξω από την OPAP Arena την ώρα της επίθεσης των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, δείχνουν καρέ-καρέ όσα συνέβησαν.

Έδρασαν βάσει οργανωμένου σχεδίου

Στην εθνική οδό οι Κροάτες εντοπίστηκαν από την Ασφάλεια και τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση, όμως, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, φαίνεται πως έδρασαν βάσει οργανωμένου σχεδίου, γιατί φτάνοντας στην Αττική Οδό τα αυτοκίνητα σκορπίστηκαν και μεγάλος αριθμός κατευθύνθηκε στον σταθμό του ΗΣΑΠ Ειρήνη.

Εκεί οι Κροάτες συναντήθηκαν με οπαδούς της ελληνικής ομάδας και μαζί επιβιβάστηκαν στο τρένο και κατέβηκαν στον σταθμό Πευκάκια, από όπου κινήθηκαν με τα πόδια προς τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στο μεταξύ στο γήπεδο της ΑΕΚ είχε τελειώσει η προπόνηση των δύο ομάδων, η αποστολή της Ντιναμό μετέβη με αστυνομική συνοδεία στο ξενοδοχείο, ενώ οι υπεύθυνοι της ΑΕΚ κλείδωσαν το γήπεδο, αλλά πολλοί φίλαθλοι κατέληξαν στις καφετέριες της περιοχής.

Οι χούλιγκαν έφθασαν γρήγορα έξω από το γήπεδο και γύρω στις 23:00 επιτέθηκαν σε φιλάθλους της ΑΕΚ. Ξέσπασε άγρια συμπλοκή, με βόμβες μολότοφ, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα.

Στο σημείο έφτασαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που κατέστειλαν τα επεισόδια κάνοντας χρήση χημικών, ενώ προχώρησαν σε 96 συλλήψεις. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν τις επόμενες ώρες στον εισαγγελέα.

Δείτε βίντεο με τη «φάλαγγα» των Κροατών χούλιγκαν:

Απομακρύνονται επτά αξιωματικοί της ΕΛΑΣ

Εντολή για την άμεση απομάκρυνση επτά αξιωματικών της ΕΛΑΣ από τις θέσεις τους, για τη σοβαρή υπόθεση των αιματηρών επεισοδίων που προκάλεσαν χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια, έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου.

Ο υπουργός χαρακτήρισε με δήλωσή του ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο το γεγονός της διέλευσης των Κροατών χούλιγκαν από τα ελληνικά σύνορα και την πορεία τους μέχρι την Αθήνα, σημείωσε ότι η πρόληψη από πλευράς αρχών απέτυχε και τόνισε ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις αξιωματικών δεν θα σταματήσουν εδώ, για αυτό έδωσε εντολή στον αρχηγό της ΕΛΑΣ να προχωρήσει τάχιστα η εσωτερική έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες «σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή».

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον άδικο χαμό του 29χρονου φίλαθλου της ΑΕΚ, έκανε σκληρή αυτοκριτική για το ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να νικήσουμε την οπαδική βία και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί όπως πρέπει το φαινόμενο αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ