ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Βελτιωμένη η εικόνα στην Πάρνηθα - Μάχη με τις φλόγες σε Έβρο και Βοιωτία

Πυρκαγιές: Βελτιωμένη η εικόνα στην Πάρνηθα - Μάχη με τις φλόγες σε Έβρο και Βοιωτία
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τα εναέρια μέσα να συνδράμουν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (25/8) σε όλα τα μέτωπα. Έβρος, Βοιωτία και Πάρνηθα είναι οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο, μέχρι στιγμής, με τη φωτιά να καταστράφει περιουσίες και να καίει χιλιάδες εκτάσεις γης στο πέρασμά της. 

Στην Πάρνηθα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής και στο Ρέμα της Γιαννούλας. Η εικόνα στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο στους πρόποδες της Πάρνηθας είναι αποκαρδιωτική.

Σπίτια και αυτοκίνητα έχουν καεί ολοσχερώς, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αυτός ο οικισμός και η Αγία Παρασκευή είναι εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο από όλους, όπως περιγράφει η ΕΡΤ. Η καταγραφή των ζημιών έχει ξεκινήσει από χθες και θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Στον Έβρο και στη Ροδόπη, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά καταλαμβάνει έναν χώρο τουλάχιστον 130.000 στρεμμάτων στη Δαδιά, αλλά αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να υπάρξει μια ακριβής καταγραφή.

Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία που εξέδωσε το σύστημα Copernicus, σύμφωνα με τα οποία, η πυρκαγιά στον Έβρο είναι από τις πιο καταστροφικές στην Ευρώπη.

Στη Βοιωτία, είναι καλύτερη η εικόνα ωστόσο οι αναζωπυρώσεις είναι εντονότερες στην περιοχή Βάγια της Υλίκης, ανατολικότερα της περιοχής Ζάλτσα, καθώς και στις περιοχές Στείρι και Κυριάκι.

Μεγάλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Σε όλες τις πυρκαγιές επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Ειδικότερα, στην Πάρνηθα επιχειρούν 260 Πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 77 οχήματα, 8 αεροπλάνα και 5 ελικόπτερα. Στον Έβρο, η φωτιά καίει σε δύο μέτωπα με το κυριότερο στην περιοχή Αισύμη και βορειοανατολικά προς το Σουφλί. Επιχειρούν, 295 Πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 85 οχήματα, 4 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα.

Στη Βοιωτία, είναι σχετικά καλύτερη η εικόνα που δίνει η Πυροσβεστική ωστόσο, οι αναζωπυρώσεις είναι έντονες. Το μέτωπο βρίσκεται στο Δίστομο όπου οι εστίες είναι διάσπαρτες. Οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι οι εξής: 38 Πυροσβέστες, 16 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 2 ελικόπτερα.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Αττικής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ