ΕΛΛΑΔΑ

H Πάρνηθα μετρά τις πληγές της - Πύρινα μέτωπα σε Έβρο και Βοιωτία 

H Πάρνηθα μετρά τις πληγές της - Πύρινα μέτωπα σε Έβρο και Βοιωτία 
Στάχτες και αποκαΐδια άφησε πίσω της η φωτιά στην Πάρνηθα, με σπίτια και οχήματα να καταστρέφονται ολοσχερώς. ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στο μέτωπο της Πάρνηθας, με την εικόνα να είναι σαφώς καλύτερη, την ώρα που η πυρκαγιά στον Έβρο που άφησε πίσω της χιλιάδες εκτάσεις καμένες, μαίνεται για έκτη ημέρα. Αντίστοιχα, μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς δίνεται και στη Βοιωτία

Ειδικότερα, στην περιοχή της Φυλής, επικεντρώνονται τις τελευταίες ώρες οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, καθώς νωρίτερα το απόγευμα σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση. Οι άνεμοι πλέον έχουν πέσει, γεγονός που βοηθά στην κατάσβεση των μετώπων από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η αναζωπύρωση ξεκίνησε από τη Μονή Κλειστών. Η φωτιά χωρίστηκε σε δύο μέτωπα, ανατολικά και δυτικά. Το ανατολικό προς το ρέμα Γιαννούλα έχει περιοριστεί ενώ το δυτικό, κοντά στο φρούριο της Φυλής προς τη Μαγούλα, φαίνεται να έχει κινητικότητα.

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα εξακολουθούν να βρίσκονται οι κάτοικοι σε Πανόραμα, Μπόσκιζα και Θρακομακεδόνες, μετά και την εντολή εκκένωσης του οικισμού της Αγίας Παρασκευής Αχαρνών που δόθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/08).

Ήδη από το πρωί έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές των ζημιών από τα αρμόδια κλιμάκια, ενώ καμένα σπίτια, αυτοκίνητα και εκτάσεις γης κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός από τη φωτιά στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Παράλληλα, περίπου 25 σπίτια στους οικισμούς του Δήμου Φυλής και του Δήμου Αχαρνών έχουν υποστεί ζημιές, ή έχουν καεί ολοσχερώς.

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Έβρο και Βοιωτία

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, σε Έβρο και Ροδόπη, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις σημειώνονται στη Δαδιά, στην Αισύνη και στο Σουφλί.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά καταλαμβάνει έναν χώρο περίπου 130.000 στρεμμάτων στη Δαδιά, αλλά αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να υπάρξει μια ακριβής καταγραφή.

Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία που εξέδωσε το σύστημα Copernicus, σύμφωνα με τα οποία, η πυρκαγιά στον Έβρο είναι από τις πιο καταστροφικές στην Ευρώπη.

Όσον αφορά το μέτωπο στη Βοιωτία, αναζωπυρώσεις σημειώνονται στην περιοχή της Ζάλτσας, στο Στείρι, όπως και στο Κυριάκι, που χθες (23/08) απείλησε με ολική καταστροφή τη μονή του Οσίου Λουκά, ενώ ανησυχία προκαλούν τα «καντηλάκια» στις πλαγιές του Ελικώνα.

Τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ. στο σπίτι του 45χρονου που συνελήφθη για εμπρησμό στον Αυλώνα

Οι αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή επί ποδός, συνδράμοντας την Πυροσβεστική, στην αντιμετώπιση του πυρκαγιών, πραγματοποίησαν σήμερα 4 προσαγωγές, μεταξύ των οποίων και ενός 45χρονου στον Αυλώνα του οποίου η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη.

ΕΛ.ΑΣ.

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης εξακριβώθηκε πως ο 45χρονος είχε βάλει φωτιά σε αρκετά σημεία στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα. Έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον τρεις ενέργειες του δράστη. Σε κατ’ οίκον έρευνα, που πραγματοποίησε Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, βρέθηκαν προσανάματα, ένα φλόγιστρο και πευκοβελόνες.

Τι «είδε» το συντονιστικό της Πυροσβεστικής στην Πάρνηθα- Εντυπωσιακά πλάνα

Τους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πυροσβέστες στο πεδίο φανερώνουν εντυπωσιακές εικόνες από το συντονιστικό ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο διηύθυνε σήμερα το πρωί (24/08) τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα που επιχείρησαν στο μέτωπο της Πάρνηθας.

Σε πολλές περιπτώσεις ο συντονιστής ζητά από τους χειριστές των εναέριων μέσων να πραγματοποιήσουν ρίψη νερού μέσα σε χαράδρα, όπου οι πυκνοί καπνοί, η μορφολογία του εδάφους αλλά και η παρουσία επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων καθιστούν το έργο των ιπτάμενων ιδιαίτερα δύσκολο. Στο πλαίσιο αυτό, ο συντονιστής ζητά επανειλημμένα από τους πιλότους να τηρούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και να ακολουθούν συγκεκριμένες πορείες, ειδικά κατά την είσοδο και την έξοδό τους από την χαράδρα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος συντριβής ή σύγκρουσης δύο εναέριων μέσων.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι ένας από τους χειριστές ζητά από τον συντονιστή να επικοινωνήσει με τα επίγεια τμήματα και να τους ζητήσει να μετακινηθούν ώστε να μην πληγούν από τη ρίψη του νερού, ενώ σε άλλο σημείο ο υπεύθυνος του συντονισμού ζητά βολές ώστε να μειωθεί το πυροθερμικό φορτίο της πυρκαγιάς και να διευκολυνθεί το έργο των επίγειων τμημάτων.

Οι δυσκολίες της αεροπυρόσβεσης

Ένας ακόμα παράγοντας που δυσκολεύει το έργο της αεροπυρόσβεσης, όπως προκύπτει από τις επικοινωνίες μεταξύ των εναέριων μέσων, είναι οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην Πάρνηθα το πρωί και το μεσημέρι, οι οποίοι παρέσυραν εκτός στόχου το νερό που έριχναν τα αεροπλάνα.

Για τον λόγο αυτό, ο συντονιστής διατάζει τους πιλότους να προσαρμόσουν την επιχειρησιακή τους προσέγγιση και να κάνουν ρίψεις λίγο μπροστά από το μέτωπο της πυρκαγιάς, ώστε να ενυδατώνουν τη βλάστηση, να αυξάνουν την υγρασία των φυτών και κατ’ αυτόν τον τρόπο να επιβραδύνουν - περιορίζουν την εξάπλωση της φωτιάς. Από τις συνομιλίες μέσω ασυρμάτου φαίνονται επίσης τα γρήγορα αντανακλαστικά της Πυροσβεστικής αλλά και η σημασία υποδομών υδροληψίας και δασοπροστασίας.

Ενδεικτικό των γρήγορων αντιδράσεων του Σώματος, σε κάποιο σημείο ο συντονιστής της Πάρνηθας, κατόπιν υπόδειξης του εθνικού συντονιστικού κέντρου στο Μαρούσι, αποδεσμεύει ένα από τα εναέρια μέσα που είχε στη διάθεσή του και άμεσα το ανακατευθύνει, έμφορτο με νερό, προς τον Αυλώνα, όπου εκείνη τη στιγμή υπήρχε ανησυχία για ταχεία εξάπλωση φωτιάς. Όσον αφορά στις υποδομές, καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, οι πιλότοι ενημερώνουν ότι πηγαίνουν για υδροληψία όμως αντί να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και καταναλώνοντας καύσιμα, εφοδιάζονται άμεσα με νερό από τους κοντινούς ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ.

Παράλληλα, στις εικόνες από το συντονιστικό ελικόπτερο φαίνονται οι νέες και οι διευρυμένες αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή Μετόχι που διανοίχτηκαν ή διαπλατύνθηκαν μέσα σε λίγες ώρες χθες, από κρατικές υπηρεσίες και ιδιώτες, ώστε αποφευχθεί η εξάπλωση της φωτιάς στο βουνό και στον οικιστικό ιστό.

Δείτε το βίντεο:

Μήνυμα Κικίλια σε εμπρηστές: «Αλητήριοι θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη»

Από την πλευρά του, αυστηρό μήνυμα στους εμπρηστές έστειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στις φωτιές στον Αυλώνα.

Ο κ. Κικίλιας απαριθμώντας συνολικά 9 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε λίγες ώρες στον Αυλώνα μίλησε για «αλητήριους εμπρηστές» και ξεκαθάρισε ότι δεν θα γλιτώσουν.

«Κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως ανθρώπινες ζωές», δήλωσε οργισμένος.

«Στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή Αυλώνα από τις 8 το πρωί έγιναν 9 απόπειρες εμπρησμού, 8.13 περιοχή Αυλώνας πρώτη προσπάθεια, 8.57 περιοχή Σύκαμινο Αυλώνας 3 προσπάθειες, 9.47 περιοχή Συκάμινο Αυλώνας άλλες 3 προσπάθειες, 10.51 βόρεια της Αυλώνας μία προσπάθεια, 12.02 βόρεια της Αυλώνας στους πρόποδες της Πάρνηθας μία προσπάθεια εμπρησμού η οποία πήρε διαστάσεις. Αυτό που συμβαίνει είναι όχι απλά ανεπίτρεπτο αλλά αισχρό και εγκληματικό», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ημιφορτηγό ασημένιου χρώματος μάρκας ΤΟΥΟΤΑ, ενώ στο τέλος της ομιλίας του τόνισε χαρακτηριστικά: «Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα, δεν θα γλιτώσετε. Θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε στη δικαιοσύνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ