ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Τριετής απαγόρευση κυνηγιού στα καμένα

Ρόδος: Τριετής απαγόρευση κυνηγιού στα καμένα
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI

Με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου απαγορεύεται για τρία χρόνια το κυνήγι όλων των θηραμάτων στις περιοχές της Ρόδου που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά της 18ης Ιουλίου.

Η απαγόρευση αφορά έκταση 316.739 στρέμματα και αναμένεται η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ροδιακής, την απόφαση υπέγραψε στις 21 Αυγούστου η διευθύντρια Κατερίνα Μπαλατσούκα και ισχύει για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο (2023-2024) και τις δύο επόμενες (2024-2025 και 2025-2026).

Η έκταση περιλαμβάνει και εκτεταμένη περιμετρική ζώνη, που θα λειτουργήσει ως ασφαλές καταφύγιο για τα είδη άγριας πανίδας, σε περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Νότιας Ρόδου, Λινδίων, Ατταβύρου, Καμείρου και Αρχαγγέλου του δήμου Ρόδου.

4875952.jpg
ΙΝΤΙΜΕ / ΑΡΧΕΙΟ

Πάνω από το 1/3 του νησιού

Σημειώνεται πως σημαντική προστασία στην άγρια πανίδα παρέχουν, ακόμη, τα τέσσερα Καταφύγια Άγριας Ζωής, που εφάπτονται στην καμένη περιοχή, τα οποία έχουν συνολικό εμβαδόν 85.000 στρεμμάτων. Συνεπώς, στην περιοχή που έχει επηρεαστεί από την πυρκαγιά, απαγορεύεται το κυνήγι σε έκταση συνολικού εμβαδού 401.739 στρεμμάτων (πλέον του 1/3 της συνολικής έκτασης του νησιού).

5941371.jpg
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τις απαγορεύσεις που θα ισχύσουν στη Ρόδο, απομένει μία έκταση που περίπου 550.000 στρεμμάτων για κυνήγι, ενώ σε ότι αφορά την έκδοση των νέων αδειών θήρας σύμφωνα με τη Ροδιακή, θα είναι φέτος μειωμένες σε ποσοστό 30%.

Νέμεσις: Αποτέλεσμα του ξεσηκωμού
των κατοίκων, όχι του ΥΕΝ...

Πάντως σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με το θέμα η «Νέμεσις, Πανελλήνια Ομοσπονδία για το Περιβάλλον, τα Ζώα, το Κυνήγι» αναφέρει πως η απαγόρευση δεν είναι πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ αλλά του «ξεσηκωμού και του αγώνα των περιβαλλοντικών κ φιλοζωικών φορέων, είναι η κατακραυγή για τη μη απαγόρευση του κυνηγιού στη Ρόδο, που έφεραν έστω αυτό το μικρό αποτέλεσμα.

Αναφέρει επί λέξει: «Τριετής απαγόρευση κυνηγιού στη Ρόδο. Ως πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ φέρεται η απαγόρευση του κυνηγιού για 3 έτη στις περιοχές πέριξ των καμένων. Η έστω κι αυτή η απαγόρευση ΔΕΝ είναι πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, το οποίο υπέγραψε τη Ρυθμιστική Απόφαση για το κυνήγι μετά τις πυρκαγιές στη Ρόδο και καμία αναφορά δε γινόταν στο νησί.

Είναι αποτέλεσμα του ξεσηκωμού και του αγώνα των περιβαλλοντικών και φιλοζωικών φορέων, είναι η κατακραυγή για τη μη απαγόρευση του κυνηγιού στη Ρόδο, που έφεραν έστω αυτό το μικρό αποτέλεσμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ