ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Μάχη με τις φλόγες σε Άνδρο και Έβρο - Αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα

Πυρκαγιές: Μάχη με τις φλόγες σε Άνδρο και Έβρο - Αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα
Στιγμιότυπο από το πύρινο μέτωπο στην Πάρνηθα. ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ανησυχία προκαλεί η πυρκαγιά που εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη στην Άνδρο από το μεσημέρι του Σαββάτου (27/08), την ώρα που η φωτιά στον Έβρο καίει για ένατη ημέρα. Στο μεταξύ, αναζωπυρώσεις σημειώνονται σε Πάρνηθα και Βοιωτία.

Ειδικότερα, δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Άνδρο με την εικόνα να είναι σαφώς καλύτερη από χθες, ωστόσο αυτή τη στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη προκειμένου να ελεχθεί το πύρινο μέτωπο πάνω από την παραλία του Βιταλίου.

Σημειώνεται ότι χθες Σάββατο, στο νησί ξέσπασαν δύο πυρκαγιές -πιθανότατα από κεραυνούς- οι οποίες έλαβαν μεγάλες διαστάσεις.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν ολονύχτια μάχη καταφέρνοντας να διασώσουν σπίτια στο χωριό Γίδες, ανατολικά του Γαυρίου, όπου εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής. Μαρτυρίες των κατοίκων, σύμφωνα με την ΕΡΤ, κάνουν λόγο για πολλά καμένα ζώα και μελίσσια.

Στο νησί επιχειρούν 73 πυροσβέστες με 5 πεζοπόρα τμήματα, 15 οχήματα, εθελοντές, υδροφόρες ΟΤΑ και 4 γαλλικά πυροσβεστικά. Από αέρος συνδράμουν 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Άνδρου, αυτήν την ώρα επιχειρούν πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενισχυμένες και με Γάλλους πυροσβέστες, ενώ οι άνεμοι στην περιοχή είναι ισχυροί, γύρω στα 6 μποφόρ.

«Είχαμε 9 ενεργά μέτωπα σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων»

«Είχαμε 9 ενεργά μέτωπα σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων», τόνισε ο κ. Δημήτρης Λοτσάρης μιλώντας στο Open. «Η φωτιά περιορίστηκε μόνο σε υλικές ζημιές. Ευτυχώς, δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αναμένουμε να επιχειρήσουν τα εναέρια και να μπορέσουμε να μαζέψουμε το μέτωπο», πρόσθεσε ο δήμαρχος, τονίζοντας πως οι φλόγες δεν απειλούν κατοικημένη περιοχή, ενώ ο κόσμος ήδη έχει αρχίσει να επιστρέφει στα χωριά που εκκενώθηκαν.

Επιπλέον, ο κ. Λοτσάρης σημείωσε ότι από την πυρκαγιά έχουν προκληθεί σημαντικές βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς έχουν καεί πολλές κολώνες. Μάλιστα το χωριό του Βιταλίου δεν έχει ρεύμα.

Δύσκολη η κατάσταση στον Έβρο

Παράλληλα, στον Έβρο η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, και ειδικά στο δάσος της Δαδιάς, όπου οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν τέσσερα ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Το βάρος των δυνάμεων πέφτει στο τόξο Δαδιά – Κοτρονιά – Λεπτοκαρυά και Αισύμη. Κάτοικοι και φορείς κάνουν έκκληση για ενίσχυση δυνάμεων, ενώ και σε αυτήν την περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Μάλιστα δόθηκε ολονύχτια μάχη, καθώς το πιο δύσκολο σημείο το βράδυ του Σαββάτου (27/08) εντοπιζόταν κοντά στην Λεπτοκαρυά. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, κοντά στον οικισμό Αύρα του νομού Έβρου, εξακολουθούν να υπάρχουν διάσπαρτες εστίες.

Σημειώνεται ότι μήνυμα 112 για εκκένωση εστάλη και στη Ροδόπη, στον οικισμό Κασσιτερών του δήμου Μαρωνείας Σαπών όπως και σε δύο ακόμα οικισμούς, στην Πλάκα και στην Αττάρνη.

Αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα - Καλύτερη εικόνα στη Βοιωτία

Στην Πάρνηθα, ισχυρές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη ΝΔ πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Στο μεταξύ, καλύτερη είναι η εικόνα στη Βοιωτία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο Στείρι υπάρχουν διάσπαρτες ενεργές εστίες προς τον λόφο απέναντι από το Κυριάκι.

Μπαράζ συλλήψεων για εμπρησμούς

Σε άλλες δύο συλλήψεις για εμπρησμό από πρόθεση προχώρησε η Πυροσβεστική, μετά τις φωτιές που κατέκαψαν φέτος σχεδόν 1,3 εκατ. στρέμματα σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρύστου, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση, σε ξηρά χόρτα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική ο άνδρας ομολόγησε ότι είχε προκαλέσει σε προγενέστερες ημερομηνίες κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2023, ακόμη τέσσερις πυρκαγιές στην περιοχή της Καρύστου.

Παράλληλα συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Λάρισας, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση, σε ξηρά χόρτα.

Και για τα δύο περιστατικά ενημερώθηκαν σχετικώς οι αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Στο μεταξύ, μια ανάρτηση για συνολικές συλλήψεις εμπρηστών από την Πυροσβεστική και από την ΕΛΑΣ έκανε στο Χ (πρώην twitter) ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Συνολικά 119 συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια και 27 από πρόθεση έχουν πραγματοποιηθεί μόνο από την Πυροσβεστική από 1η Μαΐου έως σήμερα.

Αναλυτικά ο κ. Κικίλιας ανέφερε: «Από 01.05 έως σήμερα: Από την Πυροσβεστική έχουν πραγματοποιηθεί 119 συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια και 27 από πρόθεση. Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε 18 συλλήψεις και 3 προσαγωγές. Το τελευταίο τριήμερο 4 συλλήψεις για εμπρησμό από πρόθεση σε Αυλώνα, Κάρυστο, Ψαχνά και Λάρισα και 2 από αμέλεια σε Καλαμάτα και Κω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ