ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Ντάνιελ: Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε Καρδίτσα και Φάρσαλα – Μήνυμα από το 112

Κακοκαιρία Ντάνιελ: Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε Καρδίτσα και Φάρσαλα – Μήνυμα από το 112
Εικόνες από την κακοκαιρία στο Βόλο ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

Μήνυμα για απαγόρευση της κυκλοφορίας στα Φάρσαλα και στην Καρδίτσα εστάλη τα ξημερώματα της Τετάρτης 06/09 στους κατοίκους της περιοχής, εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel που σαρώνει και σήμερα τη χώρα.

Όπως αναφέρεται στο μήνυμα, με εντολή της αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στις εν λόγω περιοχές, λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η πρωτοφανής κακοκαιρία που έχει ξεσπάσει από την Δευτέρα 04/09 στη χώρα, έχει κοστίσει τη ζωή σε έναν άντρα, έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της ΕΜΑΚ και της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό τουλάχιστον τριών αγνοουμένων στη Μαγνησία.

Συγκεκριμένα, από το μεσημέρι της Τρίτης αγνοείται ένας άνδρας στο Βόλο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τις τοπικές Αρχές, αγνοούνται δύο άτομα στην περιοχή της Πάλτσης χωρίς όμως να υπάρχει επιβεβαίωση από την αστυνομία και την Πυροσβεστική.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, αυτό δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν από τις Αρχές, ενώ επισήμανε ότι σε όλη τη Μαγνησία ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι συνολικά 77 συνεργεία της Πυροσβεστικής επιχειρούν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και κάνουν ενδελεχείς έρευνες στις πληγείσες περιοχές.

Επισημαίνεται ότι χθες το μεσημέρι εντοπίστηκε νεκρός ένας άνδρας, του οποίου το αυτοκίνητο παρασύρθηκε από το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης, στον Βόλο. Τον αναζητούσαν επί δύο ώρες και όπως έγινε γνωστό είχε πάει να τα ταΐσει τα ζώα του. Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν ότι καταπλακώθηκε από τοίχο που έπεσε από κατολίσθηση.

«Βυθίστηκε» ο Βόλος

Η πόλη του Βόλου «βυθίστηκε», καθώς ο όγκος του νερού που έπεσε στην πόλη ήταν τεράστιος, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές. Χείμαρροι υπερχείλισαν και δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Η νύχτα ήταν εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας, καθώς τα φαινόμενα συνεχίστηκαν.

Η Πολιτική Προστασία έστειλε χθες το βράδυ δεύτερο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να υπενθυμίσει την απαγόρευση κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα, πλην των ειδικών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στο νομό Μαγνησίας με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Σε ολόκληρη την περιοχή του Βόλου δεν κινείται κανένα όχημα, καθώς τα νερά έχουν καταλάβει τα πάντα και έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους δρόμους, ειδικά στην περιοχή του Πηλίου, όπου οδοστρώματα έχουν υποχωρήσει και ολόκληροι δρόμοι έχουν καταστραφεί εντελώς από τη μανία του νερού.

Μεγάλα τμήματα της περιοχής του Βόλου, της Νέας Ιωνίας και των προαστίων της πόλης εξακολουθούν να είναι χωρίς ρεύμα.

Λόγω της κακοκαιρίας Daniel, οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του Γηροκομείου στο Βόλο, όπου βρίσκονταν 94 ηλικιωμένοι.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, 10 ηλικιωμένοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Βόλου με το ΕΚΑΒ, 20 σε ιδιωτική κλινική με πυροσβεστικά οχήματα, ενώ οι υπόλοιποι 64 μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο του γηροκομείου.

Συνδράμει και ο στρατός στις επιχειρήσεις

Στις επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ και της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ακραίας κακοκαιρίας Daniel, προστίθενται και οι Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν ήδη διαθέσει τρεις φορτωτές στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.

Παράλληλα μέσα και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται σε ετοιμότητα συνδρομής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αυτό έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ενώ την Τετάρτη (6/9) θα δοθεί εκ νέου εντολή σε για συνδρομή πεζοπόρων τμημάτων στις προσπάθειες για τους αγνοούμενους.

Περισσότερες από 600 κλήσεις έχει λάβει από σήμερα το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, λόγω της εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι κλήσεις αφορούν, κυρίως, αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Πού θα «χτυπήσει» ο Daniel τις επόμενες ώρες

Η κακοκαιρία που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως την Πέμπτη 07-09-2023, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε τα μεσάνυχτα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη 06-09-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

β. κατά τόπους στη δυτική και νότια Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο.

Αύριο, Πέμπτη 07-09-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Φθιώτιδας και Βοιωτίας).

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 6-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στα ηπειρωτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ