ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Νύχτα αγωνίας στη Μαγνησία με τους αγνοούμενους - Στους δρόμους και ο στρατός

Κακοκαιρία Daniel: Νύχτα αγωνίας στη Μαγνησία με τους αγνοούμενους - Στους δρόμους και ο στρατός
INTIME

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της ΕΜΑΚ και της ΕΛ.ΑΣ για τον εντοπισμό τουλάχιστον τριών αγνοουμένων, όπως μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης (5/9) η ΕΡΤ και με την κακοκαιρία Daniel να αναμένεται να έχει νέα έξαρση τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το θετικό είναι ότι περίπου στις 11 το βράδυ, βρέθηκε ένα ζευγάρι Αυστριακών στο Πήλιο, που αγνοούταν με τους δύο πολίτες να είναι καλά στην υγεία τους.

Η νύχτα είναι δραματική στη Μαγνησία, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας και των Σποράδων, καθώς όσο έπεφτε το σκοτάδι, μεγάλωνε και η αγωνία για τα άτομα που δεν έχουν δώσει σημάδια ζωής και αναζητούνται από φίλους και συγγενείς τους.

Αρχικά, έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ότι ένας άντρας 34 ετών, προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό του ένα ρέμα στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης Βόλου, άνοιξε την πόρτα και παρασύρθηκε.

Στο αυτοκίνητο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επέβαινε και ο γιος του, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του. Δυστυχώς, η συνέχεια έφερε, άλλους τέσσερις αγνοούμενους. Με βάση το ρεπορτάζ, τα τέσσερα άτομα χάθηκαν στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου.

Πώς θα κινηθεί τη νύχτα η κακοκαιρία Daniel

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, η κακοκαιρία που προκαλεί ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα επιφέρει μεγάλα ύψη βροχής στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, τη βόρεια Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τρίτη 5-9-2023 τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια) και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο

β. κατά περιόδους στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Επιπλέον μέχρι το απόγευμα θα επηρεαστεί η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος και πιθανώς τα δυτικά και βόρεια τμήματα της Αττικής.

Την Τετάρτη 6-9-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη. Συγκεκριμένα στην Αττική θα επηρεαστούν κατά περιόδους τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματά της.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο έως τις βραδινές ώρες σήμερα Τρίτη 5-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες:

Συνδράμει και ο στρατός στις επιχειρήσεις

Στις επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ και της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ακραίας κακοκαιρίας Daniel, προστίθενται και οι Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν ήδη διαθέσει τρεις φορτωτές στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.

Παράλληλα μέσα και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται σε ετοιμότητα συνδρομής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αυτό έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ενώ την Τετάρτη (6/9) θα δοθεί εκ νέου εντολή σε για συνδρομή πεζοπόρων τμημάτων στις προσπάθειες για τους αγνοούμενους.

Χωρίς ρεύμα λόγω της κακοκαιρίας

Μέσα σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες των περιοχών σε Θεσσαλία και Σποράδες, έρχονται να προστεθεί και η συσκότιση! Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης στο Βόλο, στο Πήλιο και σε άλλες περιοχές του νομού Μαγνησίας, καθώς και στις Σποράδες, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ, να συνεχίζονται τα «μπλακ άουτ».

Όπως ανέφερε ο διαχειριστής, όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και των συνεργαζόμενων εταιριών βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε επιφυλακή, αντιμετωπίζοντας ωστόσο πολύ μεγάλες δυσκολίες για την αποκατάσταση των ζημιών λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στις πληγείσες περιοχές.

Μεγάλα τμήματα της περιοχής του Βόλου,της Νέας Ιωνίας και των προαστίων της πόλης εξακολουθούν να είναι χωρίς ρεύμα.

Πάνω από 600 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική

Περισσότερες από 600 κλήσεις έχει λάβει από σήμερα το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, λόγω της εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι κλήσεις αφορούν, κυρίως, αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έχει λάβει 670 κλήσεις εκ των οποίων:

- στη Μαγνησία 500 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 80 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 100 άτομα.

- Στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 70 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 12 αντλήσεις υδάτων και

- Στη Σκιάθο 100 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 30 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.

Εκκενώθηκαν Γηροκομείο Βόλου και Κ.Υ. Αργαλαστής

Η ακραία κακοκαιρία Daniel που πλήττει σκληρά τη Μαγνησία και ειδικότερα την περιοχή του Πηλίου είχε τις πρώτες της επιπτώσεις και σε δομές της περιοχής.

Συγκεκριμένα, το Γηροκομείο του Βόλου στην βόρεια πλευρά της πόλης εκκενώθηκε, εξαιτίας του γεγονότος ότι κατέρρευσε ο τοίχος της παλιάς πτέρυγας δίπλα από την οποία περνάει το ρέμα του Κρυσπίδωνα, είναι το ρέμα που έχει προκαλέσει με την υπερχείλιση, εξαιτίας των ιστορικών όγκων βροχής πάμπολα προβλήματα στην πόλη του Βόλου.

Οι τρόφιμοι του Γηροκομείου μεταφέρθηκαν σε πρόσκαιρη δομή που δημιουργήθηκε για να τους φιλοξενήσει με ασφάλεια.

Την ίδια ώρα εκκένωση διατάχθηκε από την τον διοικητήτης 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου στο Κέντρο Υγείας της Αργαλαστής, στο νότιο Πήλιο, με στόχο την προστασία των εργαζομένων σε αυτό. Δημιουργήθηκε δομή στο δημαρχείο του νότιου Πηλίου, στην οποία μεταφέρθηκαν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στο χώρο του Κέντρου Υγείας παρέμειναν μόνο δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την άντληση των υδάτων και παροχή βοήθειας.

Μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας

Το βράδυ της Τρίτης νέο μήνυμα από το 112 εστάλη σε όλη την περιοχή της Μαγνησίας και υπενθυμίζει την απαγόρευση κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα, πλην των ειδικών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: « Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στο νομό Μαγνησίας με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Σε ολόκληρη την περιοχή του Βόλου δεν κινείται κανένα όχημα, καθώς τα νερά έχουν καταλάβει τα πάντα και έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους δρόμους, ειδικά στην περιοχή του Πηλίου, όπου οδοστρώματα έχουν υποχωρήσει και ολόκληροι δρόμοι έχουν καταστραφεί εντελώς από τη μανία του νερού.

Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο και σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις των ειδικών θα συνεχιστεί και για τις επόμενες ώρες, χωρίς να μειωθεί η ένταση των φαινομένων.

Τα προβλήματα σε δρόμους Λάρισας και Μαγνησίας

Η προσωρινή διακοπή και οι απαγορεύσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων συνεχίζονται στις Περιφερειακής Ενότητες Λάρισας και Μαγνησίας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την ώρα υπάρχουν προβλήματα και στην Εθνική Οδό Βόλου - Λάρισας.

Ειδικότερα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχει ως εξής:

- Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

  • στην επαρχιακή οδό Βελίκας - Αγιοκάμπου,
  • στην επαρχιακή οδό Κουτσουπιάς - Καρίτσας, εντός του οικισμού του Κόκκινου Νερού,
  • στην επαρχιακή οδό Παλαιόπυργου - Ομολίου,
  • στην επαρχιακή οδό Στομίου - Αλεξανδρινής - Παλαιόπυργου &
  • στην επαρχιακή οδό Γόννων - Ελιάς.

- Απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου,
  • στον ορεινό όγκο του Πηλίου,
  • στην επαρχιακή οδό Ριζόμυλου - Καναλίων (από τη διασταύρωσή της με την ΠΕΟ Λάρισας - Βόλου έως το χωριό Κανάλια),
  • στην επαρχιακή οδό Βόλου - Καναλίων, από το χωριό Κερασιά έως το χωριό Κανάλια,
  • σε ολόκληρο οδικό δίκτυο της νήσου Σκιάθου &
  • στην επαρχιακή οδό Αγιάς - Βόλου, από το χωριό Κανάλια έως τα όρια του νομού Μαγνησίας προς το χωριό Καλαμάκι του νομού Λάρισας.

- Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • στον Περιφερειακό (κόμβος Φυτόκου), εκτροπή οχημάτων,
  • στην Παραλιακή Αγριάς, Περιφερειακός προς Αγριά, εκτροπή οχημάτων &
  • στον κόμβο Διμηνίου.
  • Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας και εκτάκτου ανάγκης

Πολιτική Προστασία: Έρχεται νέα έξαρση τα ξημερώματα

Για το πιο ακραίο φαινόμενο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σε ότι αφορά το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο, από τότε που κρατούνται αρχεία στη χώρα, έκανε λόγο, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε δήλωσή του για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο κ. Κικίλιας ζήτησε «ιδιαίτερη προσοχή από όλους και καμία μετακίνηση» και προσέθεσε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας καθότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη».

Μετεωρολόγοι σε Μητσοτάκη: «Η μεγαλύτερη νεροποντή που έγινε ποτέ»

Πιθανώς να πρόκειται για τη μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στην Ελλάδα, είπαν μεταξύ άλλων οι μετεωρολόγοι στον πρωθυπουργό, κατά την ενημέρωση που είχε το απόγευμα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Είναι το πιο ακραίο φαινόμενο που συνέβη στην περιοχή της Μαγνησίας από πλευράς ύψους βροχής μέσα σε ενα 24ωρο, αναφέρθηκε στη σύσκεψη, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κακοκαιρία «Daniel».

Οι μετεωρολόγοι που συμμετείχαν εκτιμούν ότι πιθανώς είναι η μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στη χώρα, αφού έπεσε πολύ περισσότερο νερό από αυτό στην κακοκαιρία Ιανός, που ήταν το πιο ακραίο φαινόμενο που συνέβη στην περιοχή, από άποψη ύψους βροχής σε ενα 24ωρο. Συνήθως, τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση από τους συμμετέχοντες υπουργούς, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, μετεωρολόγους και το Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ συζητήθηκε ο συντονισμός για τις επόμενες δύσκολες ώρες καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη (εξασφάλιση ανοικτών δρόμων προς τα νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές, φιλοξενία ανθρώπων όπου χρειάζεται κα).

Σε... Βενετία μετατράπηκε η Σκιάθος

Ασταμάτητη ήταν η βροχή στη Σκιάθο την Τρίτη (5/9), με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα ποτάμι από λασπόνερο που πλημμύρισε τα στενά του νησιού.

Το ποτάμι λάσπης, δεν στέρεψε ούτε όταν έδυσε ο ήλιος αλλά συνέχισε να διασχίζει τους άδειους και φωτισμένους δρόμους του νησιού.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που ακολουθούν από την κακοκαιρία Daniel που πλήττει και τις Σποράδες:

Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής

Το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής στην Ελλάδα καταρρίφθηκε με την κακοκαιρία Daniel να εξελίσσεται σε μία από τις πιο ισχυρές, Όπως σημειώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το ημερήσιο ύψος βροχής ξεπερνούν κατά πολύ προηγούμενα ρεκόρ, τουλάχιστον από το 2006.

Το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής μέχρι τις 8:45 μμ καταγράφεται στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 754 mm. Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής 644,7 mm είχε καταγραφεί στην Παλική Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέβριο 2020.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε χιλιοστά μέχρι τις 8:45 μμ, όπως καταγράφηκαν σήμερα από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σημειώθηκαν επίσης στην Πορταριά (613 mm), στον Βόλο (393 mm), στην Αγιά Λάρισας (213 mm), στην Πεζούλα Καρδίτσας (174 mm), στη Χάλκη Λάρισας (165 mm), στον Ξάνεμο Σκιάθου (159 mm) και στους Γόννους Τεμπών (143 mm).

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι οι μετεωρολογικοί σταθμοί σε Ζαγορά, Πορταριά και Βόλο σταμάτησαν να μεταδίδουν περίπου στις 6 μμ και στον Ξάνεμο Σκιάθου στις 10.30 πμ, λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές συνεχίζονται.

Λέκκας: Ζούμε πρωτοφανή φαινόμενα

«Ένα ακραίο φαινόμενο συνιστούν τα πρωτοφανή ύψη βροχοπτώσεων στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Θεσσαλίας», ανέφερε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. Όπως τόνισε, ειδικά στο Πήλιο, καταγράφηκε μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα πάνω από 500mm ύψος βροχής με εξαιρετικά μεγάλη ραγδαιότητα.

«Το μέγεθος της βροχόπτωσης παρ' ότι πρωτοφανές, δικαιολογείται απόλυτα με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης αφενός, και αφετέρου λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα και της εγκάρσιας επιμήκους διάταξης του Πηλίου προς το μέτωπο της κίνησης του συστήματος», σημειώνει και προσθέτει ότι «παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος ήταν εξαιρετικά υψηλός και ακραίος, εντούτοις η πρώτη εικόνα από τις επιπτώσεις στις υποδομές στην περιοχή του Πηλίου, είναι θετική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ