ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Αυξάνεται η λίστα των θυμάτων - Σε συναγερμό παραμένουν πολλές περιοχές

Κακοκαιρία Daniel: Αυξάνεται η λίστα των θυμάτων - Σε συναγερμό παραμένουν πολλές περιοχές
INTIME / ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Daniel που για δεύτερο 24ωρο χτυπά με μανία Μαγνησία, Θεσσαλία, αλλά και όχι μόνο, αφού από το απόγευμα έγινε αισθητή και στην Αττική, όπου ήχησε και μήνυμα από το 112. Δυστυχώς, όμως, άλλος ένας άνθρωπος εντοπίστηκε νεκρός. Πρόκειται για τον 82χρονο από την Καρδίτσα, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί και αναζητούνταν.

Η σορός 82χρονου ανασύρθηκε, κάτω από όχημα που τον καταπλάκωσε στην περιοχή Ελληνόπυργος Καρδίτσας. Στο σημείο επιχείρησαν 8 πυροσβέστες με 3 οχήματα. Ο ηλικιωμένος άνδρας αγνοούνταν από τις πρώτες απογευματινές ώρες της Τετάρτης.

Πρόκειται για τον τρίτο νεκρό από τη φονική κακοκαιρία που σαρώνει τη χώρα από το πρωί της Τρίτης (5/9). Σήμερα Τετάρτη (6/9) βρέθηκε νεκρή μία 87χρονη γυναίκα στη Μαγνησία, η οποία παρασύρθηκε από ρέμα. Την ηλικιωμένη αναζητούσαν τις τελευταίες ώρες η αστυνομία και η πυροσβεστική μετά την θεομηνία που έπληξε την Μαγνησία. Η σορός της ανασύρθηκε από την περιοχή Πάλτση και επιχείρησαν οκτώ πυροσβέστες, σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική.

Την Τρίτη (5/9) ένας κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του από κατολίσθηση στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης, στον Βόλο, και φέρεται να τον αναζητούσαν επί δύο ώρες, χωρίς όμως να καταφέρουν να τον εντοπίσουν. Πρόκειται για έναν 70χρονο, ο οποίος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

«Χτύπησε» και στην Αττική η κακοκαιρία Daniel

Μόλις 10 λεπτά σφοδρής βροχόπτωσης χρειάστηκε για να μετατραπούν σε ποτάμια οι δρόμοι της Αθήνας, προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα.

Πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργήθηκαν στην Χαμοστέρνας και στην Κυψέλη ενώ αρκετές περιοχές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία, λόγω συσσώρευσης υδάτων διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της οδού Πειραιώς από την οδό Πέτρου Ράλλη εως και την οδό Χαμοστέρνας.

Επιπλέον, για τον ίδιο λόγο είχε διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Γλυφάδα, από το ύψος της εξόδου προς τη λεωφόρο Συγγρού.

Η Αστυνομία επίσης προχώρησε λόγω συσσώρευσης υδάτων στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή, στο ύψος του νοσοκομείου Ασκληπείου Βούλας, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Πάντως, λίγο πριν από τις 7, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε τρεις οδικές αρτηρίες της Αθήνας που είχε διακοπεί λόγω πλημμύρας από τις σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε την Αττική.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται πλέον κανονικά στις λεωφόρους Ποσειδώνος και Κωνσταντίνου Καραμανλή καθώς και στην οδό Πειραιώς, όπου κάποια τμήματα τους είχαν κλείσει νωρίτερα λόγω συσσώρευσης υδάτων απο την έντονη βροχόπτωση.

Μήνυμα του 112 και στην Αττική

«Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) στην περιοχή σας. Περιορίστε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε το σχετικό μήνυμα που έλαβαν από το 112 κάτοικοι στα νότια προάστια της Αττικής.

Τα μηνύματα αφορούν πολλές περιοχές μεταξύ των οποίων αρκετές σε βόρεια και νότια προάστια, όπως: Κηφισιά, Μελίσσια, Καισαριανή, Άνω Καλαμάκι, Βούλα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές περιοχές

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές από τις πλημμύρες σε Βόλο, Λάρισα και Σκιάθο. «Χτυπήθηκαν» ακόμη Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Πελοπόννησος και Εύβοια. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται στο σύνολό τους οι Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της Π.Ε. Λάρισας. Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές που «σφυροκοπούνται».

Κλειστή η παλαιά Εθνική Οδός Λάρισας - Αθήνας

Κλειστή είναι η παλαιά Εθνική Οδός Λάρισας – Αθήνας, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Μάκη Νασιάδη που βρίσκεται στο σημείο. Αναφέρει ακόμη ότι σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Νέας Λεύκης, αγνοείται ένας βοσκός που πήγε να μαζέψει τα ζώα του.

Άνοιξε το ρεύμα της Εθνικής Λάρισα - Αθήνα

Δόθηκε ξανά σε κυκλοφορία το ρεύμα της Εθνικής Οδού προς Αθήνα, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Νωρίτερα, είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης λόγω υπερχείλισης υδάτων στο ύψος της Λάρισας.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι στη Μαγνησία

Σε απελπισία παραμένουν οι κάτοικοι της Μαγνησίας. Χωρίς ρεύμα και νερό από χθες το μεγαλύτερο μέρος του Βόλου, με τον ΔΕΔΗΕ να εκτιμά ότι η ηλεκτροδότηση σε σημαντικό τμήμα της πόλης θα αποκατασταθεί το απόγευμα.

Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις, έχουν υποχωρήσει δρόμοι και γέφυρες. Υπάρχουν συνοικίες του Βόλου με ανθρώπους εγκλωβισμένους στις ταράτσες σπιτιών γιατί δεν επαρκούν τα μέσα διάσωσης.

Νέο μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα, το οποίο αναφέρει ότι τα μέτρα και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί για τις περιοχές αυτές, εξακολουθούν να ισχύουν για το επόμενο 24ωρο λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σοβαρή η κατάσταση και στην Ανατολική και τη Βόρεια πλευρά της Εύβοιας. Ανησυχία και σε Επίδαυρο, Ερμιόνη, Κρανίδι, Κόστα, καθώς τεράστιος όγκος νερού έχει πέσει στην Αργολίδα. Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχωράει η Hellenic Train, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Πολιορκημένη από χειμάρρους η Λαμία

Μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής Κόμμα Φθιώτιδας λόγω πλημμυρών από την κακοκαρία, εστάλη από το 112. «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Κόμμα Φθιώτιδας απομακρυνθείτε προς Λαμία λόγω πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφερόταν στο μήνυμα.

Νωρίτερα, με απόφαση της ΑΔ Φθιώτιδας απαγορεύτηκε η κυκλοφορία κάθε αυτοκινήτου μέσα στο δήμο της Λαμίας καθώς πλέον οι μετακινήσεις είναι αδιέξοδες, ενώ για την απαγόρευση εστάλη και σχετικό μήνυμα από το 112.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλατεία Λαού της Λαμίας συγκεντρώνει ένα μεγάλο μέρος από τα όμβρια ύδατα από το βόρειο μέρος της πόλης με συνέπεια το ύψος του νερού να έχει ξεπεράσει τους 40 πόντους και είναι αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Περιφερειακά της πόλης στο δρόμο προς το Νοσοκομείο η κυκλοφορία έχει διακοπεί από νερά που έχουν καλύψει το δρόμο και αυτή την ώρα η πρόσβαση προς το νοσοκομείο είναι σχεδόν αδύνατη και γίνεται μόνο με μεγάλα οχήματα.

Αργά το απόγευμα σταμάτησε και η διοχέτευση των αυτοκινήτων από την εθνική οδό Αθηνων Λαμίας προς το δρόμο Λαμίας Δομοκού και την Β. Ελλάδα καθώς ξεχείλησαν οι χείμαρροι ανατολικά της πόλης της Λαμίας, έχουν καλύψει τους δρόμους και τους έχουν μετατρέψει σε ποταμούς με συνέπεια η τροχαία να διακόψει την κυκλοφορία.

Στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου είναι αδύνατο να κινηθούν τα αυτοκίνητα. Σε τρία σημεία έχουν βγει χείμαρροι και έχουν καλύψει το οδόστρωμα εννοώ όλο και αυξάνεται η ένταση του νερού που κουβαλούν οι χείμαρροι προς το Σπερχειό. Τεράστιες είναι οι ζημιές σε χωριά δυτικά της Λαμίας, καθώς οι χείμαρροι έχουν μεταφέρει τεράστιος όγκος από φερτά υλικά μέσα στον κάμπο και έχουν καταστρέψει καλλιέργειες. Δεκάδες πυροσβέστες με οχήματα είτε προσπαθούν να αντλήσουν μέρα ήταν να παρέμβουν και να απεγκλωβίσουν οχήματα που βρίσκονται μέσα σε λίμνες νερό.

Δυο μέτρα ύψος τα νερά στο Δοκομό

Ακόμη και σε ύψος 2 μέτρων έχουν φτάσει τα νερά στο χωριό Σοφιάδα του Δομοκού και οι κάτοικοι παραμένουν μέσα στα σπίτια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ που προσπάθησαν να προσεγγίσουν κάποια από αυτά, εγκλωβίστηκαν από τα νερά και με κίνδυνο της ζωής τους μπόρεσαν να βρεθούν σε ασφαλές σημείο αλλά από κει που βρίσκονται έχουν πλήρως αδρανοποιηθεί.

"Μόνο με ελικόπτερα πλέον μπορούμε να προσεγγίσουμε το χωριό και ευχόμαστε να μη χρειαστεί καθώς οι κάτοικοι δεν θέλουν να φύγουν από τα σπίτια τους" δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Σανίδας.

Σε ότι αφορά τον αγνοούμενο από το Πετρωτό Δομοκού δεν έχουν βρεθεί ακόμη σημάδια τόσο από τον ίδιο όσο και από το τρακτέρ στο οποίο επέβαινε.

Η τεράστια λίμνη που έχει δημιουργηθεί στα χωριά του κάμπου του Δομοκού επεκτείνεται προς την πλευρά του Νέου Μοναστηριού, ενώ η ραγδαία βροχόπτωση συνεχίζεται.

Αγνοείται κτηνοτρόφος

Άκαρπες παραμένουν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό ενός κτηνοτρόφου στο χωριό Πετρωτό του Δομοκού, που τα ίχνη του χάνονται από σήμερα το πρωί. Ο κτηνοτρόφος, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, αγνόησε τις προειδοποιήσεις και κάτω από έντονη βροχόπτωση, κατευθύνθηκε με το τρακτέρ του προς τις κτηνοτροφικές του εγκαταστάσεις για να φροντίσει τα ζώα του.

Από τότε κανείς δεν γνωρίζει κάτι, ενώ οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, αλλά και κατοίκων του χωριού του να τον βρουν απέβησαν άκαρπες.
Εξάλλου, στην περιοχή του Δομοκού, την τελευταία στιγμή σώθηκαν δύο πυροσβέστες που εγκατέλειψαν το πυροσβεστικό τους όχημα λίγα δευτερόλεπτα πριν αυτό παρασυρθεί από έναν ορμητικό χείμαρρο.

Ωστόσο, υπάρχει φόβος για υπερχείλιση του Σπερχειού ποταμού, καθώς την τελευταία ώρα, σε ένα κρίσιμο σημείο μέτρησης στη Δυτική Φθιώτιδα, η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει κατά 20 εκατοστά. Παράλληλα έχουν φουσκώσει όλοι οι χείμαρροι στην περιοχή της Υπάτης και κατεβάζουν μεγάλο όγκο νερού και φερτά υλικά που καταλήγουν στο ποτάμι, ενώ η βροχόπτωση συνεχίζεται καταρρακτωδώς. Εκείνο που φοβούνται οι αρμόδιοι είναι ότι μετά από 5 ή 6 ώρες και μέσα στη νύχτα ενδεχομένως ο ποταμός Σπερχειός να απειλήσει κατοικημένες περιοχές νότια της Λαμίας που βρίσκονται «στο πόδι» το τελευταίο 24ωρο.

Κικίλιας: Μέχρι αύριο το βράδυ τα φαινόμενα

Για απίστευτα δύσκολες συνθήκες μίλησε ο Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης για την κακοκαιρία που όπως είπε θα διαρκέσει μέχρι αύριο το βράδυ κι ενδεχομένως να επηρεάσει και την Αττική. Το άνοιξαν οι ουρανοί ισχύει κυριολεκτικά είπε ο κ. Κικίλιας. Υπογράμμισε ότι οι αρχές καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες ιεραρχώντας τις ανάγκες ενώ γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης κρίσιμων υποδομών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ