ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Επιμένει με δεύτερο σφοδρό κύμα - Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Κακοκαιρία Daniel: Επιμένει με δεύτερο σφοδρό κύμα - Εικόνες βιβλικής καταστροφής
Εικόνες βιβλικής καταστροφής στο Πήλιο, κατέρρευσε γέφυρα, κόβοντας τον δρόμο στα δύο EUROKINISSI / ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Ακόμη μία δύσκολη νύχτα επεφύλασσε το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel που σαρώνει αρκετές περιοχές της χώρας, με επίκεντρο της Θεσσαλία. Μηνύματα από το 112 ήχησαν αργά τη νύχτα σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, προειδοποιώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτηρίων, για όσο διαρκούν τα φαινόμενα. Ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν από χθες και το λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου το απόγευμα της Τετάρτης 06/09 εστάλη μήνυμα από το 112 για περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων.

Στην Καρδίτσα στάλθηκε και σήμερα το πρωί μήνυμα από το 112, το οποίο καλεί όσους βρίσκονται στον Παλαμά να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η κακοκαιρία που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως και σήμερα τις απογευματινές ώρες, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, την κεντρική και ανατολική Στερεά. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το απόγευμα.

Αυτή την ώρα, λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων από υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού, υπάρχει διακοπή σιδηροδρομικής κυκλοφορίας μεταξύ Θεσσαλονίκης - Λάρισας, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της Hellenic Train. Τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν με λεωφορεία.

«Πνίγηκε» η Θεσσαλία

Η Θεσσαλία χτυπήθηκε με σφοδρότητα από την κακοκαιρία, όπου σύμφωνα με το meteo.gr καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον δύο είναι επίσημα οι αγνοούμενοι. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Όλοι οι δήμοι Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Σποράδων και οι τρεις δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων στη Λάρισα έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία, ενώ άνδρες της ΕΜΑΚ, ακόμα και μέσα στη νύχτα, πραγματοποιούσαν περιπολίες με σφυρίχτρες, προκειμένου να ειδοποιήσουν άτομα που μπορεί να βρίσκονται σε ανάγκη.

Μάλιστα, επιστράτευσαν και φουσκωτό σκάφος κάνοντας κουπί μέσα στους δρόμους του Βόλου για να βρεθούν στα σημεία όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Ολόκληρη η Θεσσαλία έχει μετατραπεί σε λίμνη από τα ποτάμια που έχουν υπερχειλίσει. Οι ζημιές σε υποδομές, σε σπίτια, δρόμους, αλλά και στις καλλιέργειες είναι ανυπολόγιστες την ώρα μάλιστα που το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Οι εικόνες είναι ενδεικτικές της βιβλικής καταστροφής. Αυτοκίνητα είναι κυριολεκτικά θαμμένα από χώμα, ενώ παντού υπάρχει λάσπη και ξύλα στους δρόμους.

Στον Βόλο οι βροντές, οι κεραυνοί αλλά και οι σφοδρές βροχοπτώσεις συνεχίζονται με ελάχιστα διαλείμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην πόλη προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης των δυσκολιών που έχουν προκύψει από την κακοκαιρία

Στο Πήλιο δρόμοι κόπηκαν στα δύο, στον Βόλο δεν έχουν ρεύμα και νερό, ενώ σε απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος της Θεσσαλίας. Το μεσημέρι της Τετάρτης, η χώρα «κόπηκε στα δύο», όταν έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα στο ύψος της Λάρισας.

EUROKINISSI/ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Τα ορμητικά νερά του Πορταϊκού ποταμού παρέσυραν και την παλιά γέφυρα του Αγίου Βησσαρίωνα στην Πύλη Τρικάλων, ενώ νωρίτερα είχε καταρρεύσει γέφυρα στην περιοχή των Στουρναραίικων.

Με τoν φόβο της υπερχείλισης του ποταμού Σπερχειού ξενύχτησε η Λαμία. Εκατοντάδες άνθρωποι, νότια της πόλης, αλλά και στο χωριό Κόμμα ξενύχτησαν στα ψηλότερα σημεία των κατοικιών τους. Η βροχόπτωση, που σταμάτησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, επέτρεψε στα αναχώματα του ποταμού να αντέξουν τους τεράστιους όγκους του νερού, προκαλώντας ανακούφιση στους κατοίκους. Παρά την εντολή για εκκένωση που δόθηκε για το χωριό Κόμμα και τα συνεχή μηνύματα του 112 ελάχιστοι είναι αυτοί που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, για να μεταβούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του δήμου.

Ωστόσο, η Λαμία και η ευρύτερη περιοχή μετρά τις πληγές της. Όλη τη νύχτα βαριά μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν ζημιές στο οδικό δίκτυο, να απομακρύνουν τεράστιους όγκους από μπάζα από τους δρόμους τα οποία προκάλεσαν διακοπή της κυκλοφορίας. Με το πρώτο φως τα μηχανήματα ξεκίνησαν και πάλι εργασίες αποκατάστασης. Από τα πρώτα στοιχεία, μέσα στην πόλη και σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού δικτύου στον δήμο της Λαμίας αλλά και στη δυτική Φθιώτιδα έχει καταστραφεί.

EUROKINISSI

Ο Daniel έπληξε και την Αττική - Ήχησε το 112

Περίπου στις 20:25 της Τετάρτης στάλθηκε μήνυμα 112 για περιορισμό μετακινήσεων στην περιοχή της Αττικής εξ αιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.

«Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) στην περιοχή σας. Περιορίστε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε το σχετικό μήνυμα.

Πλημμυρικά φαινόμενα προκάλεσαν κυκλοφοριακό χάος σε κεντρικές οδικές αρτηρίες το απόγευμα. Χαρακτηριστικό της έκτακτης κατάστασης που επικρατεί στην Αττική, είναι ότι ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Καλλιδρομίου, Μαυρομιχαλη, Χαριλάου Τρικούπη υπήρχε διακοπή ρεύματος, ενώ δεν λειτουργούσαν ακόμη και κεντρικά φανάρια.

Η ορμή του νερού ήταν τέτοια που παρέσυρε τρομοκρατημένους πολίτες ακόμα και στο μετρό του Ευαγγελισμού που επίσης χρειάστηκε να κλείσει λόγω πλημμύρας. Στην προσπάθειά τους να σωθούν, πολίτες προσπαθούν να πιαστούν από τις ταμπέλες που είναι τοποθετημένες στην άκρη των πεζοδρομίων.

Δεύτερο σφοδρό κύμα σαρώνει τη χώρα

Για την πορεία της κακοκαιρίας Daniel τις επόμενες ώρες, τονίζοντας ότι οι ισχυρές καταιγίδες θα ξεκινήσουν ένα δεύτερο και «επικίνδυνο κύκλο» προειδοποίησε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως από τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης (7/9) μέχρι και τις 7 με 8 το απόγευμα, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν το Πήλιο, το ανατολικό τμήμα της Μαγνησίας, την ανατολική Λάρισα από τον Αγιόκαμπο και νοτιότερα, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. «Οι βροχές και οι ισχυρές καταιγίδες ξεκινούν ένα δεύτερο κύκλο. Έναν επικίνδυνο κύκλο», κατέληξε.

Live η πορεία της κακοκαιρίας

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Πέμπτη

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, την Πέμπτη (7/9) αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, την κεντρική και ανατολική Στερεά. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φθάσει στα βορειδυτικά τους 24 με 26, στα υπόλοιπα ηπερωτικά τους 27 με 30 και στη νησιωτική χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Θράκη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές. Στη Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και, κυρίως στην κεντρική Μακεδονία, σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Θρακικό τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στο νότιο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και, κυρίως το πρωί, σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στις δυτικές Κυκλάδες.

Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Από τα βόρεια βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και από το μεσημέρι θα ενισχυθούν σε 5 με 6 και τοπικά στις βόρειες Κυκλάδες έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στα βόρεια και βαθμιαία βελτίωση.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα βόρεια. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ