ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Απεγκλωβίστηκαν 58 άτομα από την παραλία Χορευτό στη Μαγνησία

Κακοκαιρία Daniel: Απεγκλωβίστηκαν 58 άτομα από την παραλία Χορευτό στη Μαγνησία
Απεγκλωβισμός ατόμων από την παραλία Χορευτό στη Μαγνησία Screen grab/Λιμενικό Σώμα

Συνεχίζονται ασταμάτητα οι προσπάθειες που καταβάλουν οι Αρχές, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, και έχουν πλημμυρήσει.

Yπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού πραγματοποιήθηκε απεγκλωβισμός από την παραλία Χορευτό Μαγνησίας από ένα σκάφος, και μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί 58 άτομα.

Συνολικά έχουν διασωθεί περισσότεροι από 2.850 πολίτες και η από αέρος διάσωση αφορά περισσότερους από 430 ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή όλα τα εναέρια μέσα μεταφοράς προσωπικού, τα ελικόπτερα δηλαδή του Πυροσβεστικού Σώματος, έχουν διατεθεί για τη διάσωση πολιτών.

Μήνυμα 112 για ετοιμότητα εκκένωσης δεκάδων οικισμών σε Μαγνησία - Λάρισα

Δραματικές είναι οι εξελίξεις από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, καθώς ο κίνδυνος από την υπερχείλιση του Πηνειού παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις από την κακοκαιρία Daniel. Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου (9/9) εστάλη μήνυμα του 112 σε δεκάδες οικισμούς της Λάρισας και της Μαγνησίας, προειδοποιώντας τους κατοίκους για ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο από τις Αρχές. Εγκαταλείπουν συνεχώς τα σπίτια τους οι κάτοικοι, ενώ οι διασώστες πάνω σε βάρκες ψάχνουν πόρτα - πόρτα για εγκλωβισμένους και αγνοούμενους.

Την απόλυτη καταστροφή, τον φόβο και την αβεβαιότητα για το μέλλον βιώνουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας, με το πρώτο μέλημα να είναι η ανθρώπινη ζωή. Έτσι, τις τελευταίες ώρες, το 112 στέλνει διαδοχικά μηνύματα για ετοιμότητα εκκένωσης, καθώς ειδικά στη Λάρισα και τις γύρω περιοχές η κατάσταση γίνεται όλο και δυσκολότερη με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει.

Συγκεκριμένα, μήνυμα 112 έλαβαν οι κάτοικοι στις περιοχές: Κάτω Ραψάνη, Ιτέα, Τέμπη, Βόννη, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμός, Αναγέννηση, Μέλια, Μόδεστο, Πρόδρομο, Γλαύκη, Πλατύκαμπο, Ελευθέριο, Δήμητρα, Νεοχώρι, Νάματα, Καστρί, Κάτω Αμυγδαλή, Αλεξανδρινή, Παλαιόπυργο, Ομόλιο, Λουτρό, Κουλούρα, Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Σωτήριο, Κόκκινες, Νίκη, Αχίλειο, Λοφίσκος, Καλαμάκι, Μελισσά, Ομορφοχώρι.

Σταδιακά ήχησε πρώτα το 112 για εκκένωση του Ομορφοχωρίου, στο Κιλελέρ, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων.

νιβερ

Ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα το μήνυμα και στις περιοχές Μεσάγκαλα και Στόμιο, αλλά και σε Αναγέννηση, Μέλια, Μόδεστο, Πρόδρομο, Γλαύκη, Πλατύκαμπο, Ελευθέριο, Δήμητρα, Νεοχώρι, Νάματα, Καστρί, Κάτω Αμυγδαλή.

112

Μήνυμα 112 για ετοιμότητα εκκένωσης εστάλη και στις περιοχές: Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Σωτήριο, Κόκκινες, Νίκη, Αχίλειο, Λοφίσκος, Καλαμάκι και Μελισσά.

Την ίδια ώρα, ενισχύονται τα φράγματα στις όχθες του Πηνειού - η στάθμη του οποίου έφτασε μέχρι και τα 10 μέτρα- ενώ συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί κατοίκων από τα πλημμυρισμένα δυτικά προάστια της Λάρισας, αλλά και το χωριό της Πηνειάδας.

Στις συνοικίες Ιπποκράτης, Γιάννουλη και Εργατικές Κατοικίες η επιχείρηση μεταφοράς των κατοίκων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αφού εγκαταλείπουν το σπίτι τους ακόμα και αυτοί που αρχικά δεν ήθελαν να φύγουν.

Στον Άγιο Θωμά, στη Νέα Σμύρνη, στην Αγία Μαρίνα, πυροσβέστες της ΕΜΑΚ και δυνάμεις εθελοντών σπεύδουν, είτε να προμηθεύσουν νερό σε όσους το έχουν ανάγκη και να μεταφέρουν όσους επιθυμούν.

Στη συνοικία Νέα Σμύρνη επιχειρούν οι εθελοντές διασώστες της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων με φουσκωτό και δίνουν βοήθεια, όπου τους ζητηθεί, με τις οδηγίες του συντονιστικού οργάνου της πολιτικής προστασίας του δήμου.

Η στάθμη του νερού, που υπερχείλισε από τα φρεάτια, σε αυτές τις συνοικίες παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η ατμόσφαιρα μυρίζει πετρέλαιο, αφού το νερό στα υπόγεια των πολυκατοικιών αναμίχθηκε με τα καύσιμα σε λέβητες πετρελαίου θέρμανσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ