ΕΛΛΑΔΑ

Πράσινο φως για την έκδοση 41χρονου Αυστραλού στις ΗΠΑ - Είχε συλληφθεί στη Μύκονο

Πράσινο φως για την έκδοση 41χρονου Αυστραλού στις ΗΠΑ - Είχε συλληφθεί στη Μύκονο
INTIME

Υπέρ της έκδοσης στις ΗΠΑ 41χρονου Αυστραλού, ο οποίος συνελήφθη στη Μύκονο τον Ιούλιο του 2021 μετά από ερυθρά αναγγελία της Interpol, ως μέλος διεθνούς κυκλώματος εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τάχθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο 41χρονος, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, έχει δηλώσει ότι είναι υπήκοος Αυστραλίας και δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών, του διαδικτυακού εμπορίου και της πώλησης κρυπτονομισμάτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις Αρχές των ΗΠΑ, φέρεται να συμμετείχε από τον Μάιο του 2019 έως τον Μάιο του 2021 σε εγκληματική οργάνωση για τη νομιμοποίηση εσόδων από διακίνηση ναρκωτικών στην περιφέρεια της Φλόριντα και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κολομβία, μέσω της Καλιφόρνιας, προς την Αυστραλία.

Το αίτημα των Αμερικανικών Αρχών για την έκδοσή του έγινε δεκτό τόσο από τα ελληνικά ποινικά δικαστήρια όσο και τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης (11.3.2023).

Ωστόσο, κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση για την έκδοσή του.

Στο ΣτΕ υποστήριξε ότι η σε βάρος του ποινική διαδικασία στις ΗΠΑ ήταν αποτέλεσμα υπέρβασης της επιτρεπόμενης αστυνομικής κεκαλυμμένης δραστηριότητας για την αποκάλυψη αξιοποίνων πράξεων. Ακόμη, υποστήριξε ότι αν εκδοθεί στις ΗΠΑ θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη η υγεία του λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Μαυροπόδη απέρριψε την αίτηση του (απόφαση 2162/2023), κρίνοντας ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που πιθανολογούν την ενοχή του για τις πράξεις-αδικήματα που διώκεται.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ακόμη τους ισχυρισμούς του για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με απάντηση των αρμοδίων κρατικών φορέων των ΗΠΑ, υπάρχει εκεί σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους κρατούμενους και πως αν χρειαστεί μπορεί να νοσηλευτεί και σε εξωτερικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, μάλιστα, δεν ισχυρίστηκε ότι σε περίπτωση έκδοσής του στις ΗΠΑ κινδυνεύει να υποστεί παραβίαση του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη, αλλά ούτε επικαλέστηκε στοιχεία για την ύπαρξη ενός τέτοιου κινδύνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ