ΕΛΛΑΔΑ

Λευκή πνευμονία: Αυξήθηκαν τα κρούσματα στην Ευρώπη - Οι ηλικίες που εμφανίζεται το μικρόβιο

Λευκή πνευμονία: Αυξήθηκαν τα κρούσματα στην Ευρώπη - Οι ηλικίες που εμφανίζεται το μικρόβιο
Pixabay

Την αύξηση των κρουσμάτων της λευκής πνευμονίας που «μαστίζει» τα παιδιά στην Κίνα, καταγράφει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Σύμφωνα με το ECDC τα κρούσματα πνευμονίας από μυκόπλασμα στην Ευρώπη έχουν αυξητική τάση, ειδικά στις ηλικίες 5-14 ετών.

Βάσει της έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης του ECDC, η πνευμονία από μυκόπλασμα κινείται πλέον σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι δε ηλικίες που διαπιστώνεται η αυξητική τάση είναι από παιδιά που φοιτούν σε νηπιαγωγεία μέχρι και στα παιδιά του Γυμνασίου.

Αναλυτικότερα αρκετά κρούσματα έχουν αναφερθεί σε έξι ευρωπαϊκές χώρες: στη Δανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία. Αυξάνονται δε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά αφορούν κυρίως παιδιά και εφήβους.

Μάλιστα σε μια από τις προαναφερόμενες χώρες η αύξηση των κρουσμάτων όχι μόνο ήταν σημαντική, αλλά χρειάστηκε αρκετά παιδιά να εισαχθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με το ECDC, δεν υπάρχουν αναφορές για άτυπα στελέχη ή ενδείξεις αντοχής στα μακρολιδικά αντιβιοτικά πρώτης γραμμής.

Στην Ελλάδα την ίδια στιγμή, υπάρχει επιφυλακή από τους ειδικούς οι οποίοι τονίζουν ότι δεν αποκλείεται η λευκή πνευμονία να βρίσκεται ήδη στη χώρα μας.

Ωστόσο όπως έχουν επισημάνει αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο είναι η αντοχή του μικροβίου του μυκοπλάσματος, στα αντιβιοτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ