FOCUS

Πόσο ανησυχητική είναι η αύξηση περιστατικών πνευμονίας στην Κίνα; Μία ειδικός απαντά στο CNNi

Πόσο ανησυχητική είναι η αύξηση περιστατικών πνευμονίας στην Κίνα; Μία ειδικός απαντά στο CNNi
Συνωστισμός σε νοσοκομείο παίδων του Πεκίνου μετά τα αυξανόμενα κρούσματα πνευμονίας AP Photo/Andy Wong

Νοσοκομεία στη βόρεια Κίνα και στο Πεκίνο καταγράφουν αύξηση του αριθμού των παιδιών με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας. Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από την Κίνα να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κρούσματα.

Με βάση τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, πόσο ανησυχητικά είναι αυτά τα κρούσματα; Γιατί μπορεί να υπάρχει αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού; Θα πρέπει οι άνθρωποι που ταξιδεύουν στην Κίνα να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους; Ποιες πρόσθετες προφυλάξεις πρέπει να λάβουν οι κυβερνήσεις, τα συστήματα υγείας και τα άτομα;

Στα παραπάνω ερωτήματα απάντησε μιλώντας στο CNNi η Δρ. Leana Wen, γιατρός επειγόντων περιστατικών και καθηγήτρια πολιτικής και διαχείρισης της υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Milken Institute του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Πόσο ανησυχητική είναι η έξαρση των αναπνευστικών ασθενειών που αναφέρονται στην Κίνα;

Μέχρι τώρα και με βάση όσα γνωρίζουμε από τον ΠΟΥ, δεν νομίζω ότι η έξαρση των ασθενειών του αναπνευστικού πρέπει να προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Αυτό που θα ήταν πιο ανησυχητικό για τη διεθνή ιατρική κοινότητα είναι αν αναδύεται ένα νέο παθογόνο, όπως έγινε με τη μορφή του Covid-19 το χειμώνα του 2019. Αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει τώρα.

Αφού ο ΠΟΥ ζήτησε πρόσθετες πληροφορίες από τις κινεζικές υγειονομικές αρχές, έλαβε στοιχεία που δείχνουν ότι οι αυξήσεις στις επισκέψεις στα στα νοσοκομεία μπορούν να αποδοθούν σε αύξηση των γνωστών, υφιστάμενων παθογόνων. Συγκεκριμένα, από τον Μάιο παρατηρείται αύξηση της πνευμονίας που οφείλεται στο βακτήριο Mycoplasma pneumoniae (μυκόπλασμα της πνευμονίας) και από τον Οκτώβριο αύξηση της γρίπης, του αδενοϊού και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). Οι αυξήξεις αυτές «δεν είναι απροσδόκητες, δεδομένης της άρσης των περιορισμών του Covid-19, όπως αντίστοιχα παρατηρήθηκε σε άλλες χώρες», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Είναι σημαντικό ότι δεν έχει ανιχνευθεί κανένα νέο παθογόνο. Επίσης, δεν υπήρξε ασυνήθιστη κλινική εικόνα με παιδιά που να εμφανίζονται πολύ πιο άρρωστα από το κανονικό.

Γιατί η Κίνα βλέπει τέτοια αύξηση τώρα;

H κατάσταση στην Κίνα αντικατοπτρίζει στην πραγματικότητα αυτό που συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες πέρυσι. Τον χειμώνα του 2022 τα παιδιατρικά νοσοκομεία στις ΗΠΑ κατακλύστηκαν από παιδιά που ήταν άρρωστα με Covid-19, γρίπη, RSV και άλλους κοινούς ιούς. Μεγάλο μέρος αυτής της ασθένειας αποδόθηκε στο τέλος των μέτρων περιορισμού του Covid-19.

Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μειώθηκαν απότομα. Παιδιά που διαφορετικά θα είχαν εκτεθεί σε αρκετές λοιμώξεις το χρόνο δεν αρρώστησαν. Όταν καταργήθηκαν τα μέτρα, οι μεταδοτικές ασθένειες έκαναν θραύση στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, οδηγώντας σε αύξηση των λοιμώξεων μεταξύ των παιδιών και συνεπώς και σε αύξηση εκείνων που χρειάστηκαν νοσηλεία.

Η Κίνα ήρε τα μέτρα περιορισμού αργότερα από τις ΗΠΑ και τις περισσότερες άλλες χώρες. Είναι λογικό ότι, στον πρώτο πλήρη χειμώνα μετά τον τερματισμό τους, θα αντιμετώπιζε μια αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών όπως αυτή που βίωσε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων παιδικής πνευμονίας στο Mycoplasma pneumoniae - τι είναι αυτό;

Η πνευμονία είναι μια λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού που μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, ιούς και μύκητες. Το Mycoplasma pneumoniae είναι ένας κοινός τύπος βακτηριακής πνευμονίας. Κάποιοι εκτιμούν ότι περίπου το 1% του πληθυσμού στις ΗΠΑ μολύνεται από μυκόπλασμα κάθε χρόνο. Μόνο το 5% έως 10% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με μυκόπλασμα θα αναπτύξουν πνευμονία.

Η πνευμονία που οφείλεται στο μυκόπλασμα ονομάζεται άτυπη πνευμονία. Η έναρξη της νόσου είναι συχνά σταδιακή, με τους ασθενείς να εμφανίζουν μη ειδικά συμπτώματα όπως χαμηλό πυρετό, κόπωση και πονοκέφαλο. Ορισμένοι άνθρωποι αναφέρουν έναν ενοχλητικό βήχα ή πόνο στο στήθος από τον βήχα. Πονόλαιμος, ρινική καταρροή και πόνος στα αυτιά είναι επίσης πιθανά, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις, τα άτομα μπορεί να αναπτύξουν εξάνθημα, πόνο στις αρθρώσεις και γαστρεντερικά συμπτώματα.

Τέτοιες λοιμώξεις είναι πιο συχνές σε νεαρούς ενήλικες και παιδιά σχολικής ηλικίας. Τα άτομα που ζουν και εργάζονται σε χώρους με πολύ κόσμο (όπως σχολεία) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Οι περισσότεροι ασθενείς με αυτό το είδος πνευμονίας δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν και αναρρώνουν με αντιβιοτική θεραπεία. Οι πιο ευάλωτοι σε σοβαρή ασθένεια είναι οι πολύ νέοι, οι ηλικιωμένοι, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και τα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Θα μπορούσαν τα κρούσματα πνευμονίας να οφείλονται και σε άλλους οργανισμούς;

Ναι. Το βακτήριο στρεπτόκοκκος είναι μια άλλη κοινή αιτία πνευμονίας. Ο RSV και ο Covid-19 είναι μεταξύ των τύπων ιών που μπορούν επίσης να προκαλέσουν πνευμονία. Πολλές μονάδες υγειονομικής περίθαλψης θα προσπαθήσουν να διαγνώσουν την πηγή της πνευμονίας και να προσδιορίσουν αν πρόκειται για βακτηριακή ή ιογενή πνευμονία. Ωστόσο, οι διαγνωστικές δυνατότητες σε ορισμένες περιοχές μπορεί να είναι πιο περιορισμένες. Επίσης, ένα άτομο μπορεί να έχει πολλαπλές λοιμώξεις ταυτόχρονα και δεν είναι πάντα εύκολο να αποδοθεί η εκδήλωση της πνευμονίας σε έναν οργανισμό.

Θα πρέπει οι άνθρωποι να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Κίνα αυτή την περίοδο;

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει ρητά κατά της «εφαρμογής οποιωνδήποτε ταξιδιωτικών ή εμπορικών περιορισμών με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτό το γεγονός». Επίσης, δεν συνιστά συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα για τους ταξιδιώτες στην Κίνα, αν και συμβουλεύει τους ανθρώπους στην Κίνα να λάβουν μέτρα για να μειώσουν την εξάπλωση της νόσου του αναπνευστικού. Αυτά περιλαμβάνουν το να μένουν στο σπίτι όταν είναι άρρωστοι, να εξασφαλίζουν καλό αερισμό, να κάνουν τακτικό πλύσιμο των χεριών και «να φορούν μάσκες κατά περίπτωση».

Ποιες πρόσθετες προφυλάξεις θα πρέπει να λάβουν οι κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας, ιδίως στην υπόλοιπη Κίνα και στις γειτονικές χώρες;

Οι κυβερνήσεις και τα νοσοκομεία θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για την αύξηση των ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη και των κρουσμάτων πνευμονίας και να εξετάζουν αμέσως.

Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι έχουν τη δυνατότητα να περιθάλψουν ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία. Είναι πολύ πιθανό ότι άλλες περιοχές, ιδίως εκείνες που είχαν εφαρμόσει αυστηρά μέτρα κατά του Covid-19, θα δουν αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού αυτόν τον χειμώνα.

Με πληροφορίες από: How concerning is the spike in respiratory illnesses in China? A doctor explains by Deblina Chakraborty, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ