ΕΛΛΑΔΑ

NASA: Η νυχτερινή Αθήνα μέσα από το φωτογραφικό φακό ενός αστροναύτη

NASA: Η νυχτερινή Αθήνα μέσα από το φωτογραφικό φακό ενός αστροναύτη
Τη νυχτερινή Αθήνα κατέγραψε ένας αστροναύτης με τον φωτογραφικό του φακό NASA EARTH OBSERVATORY

Τη νυχτερινή Αθήνα κατέγραψε ένας αστροναύτης με τον φωτογραφικό του φακό από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό της NASA

Στην εντυπωσιακή αυτή φωτογραφία καταγράφεται η πρωτεύουσα της χώρας από... πολύ ψηλά, με τους δρόμους να μοιάζουν με φωτισμένα ποτάμια και το κλινόν άστυ να εκτείνεται μέχρι την ακτή.

Ο φωτισμός διακόπτεται απότομα στο νότιο άκρο της Αθήνας, εκεί όπου η πόλη «συναντά» τον Σαρωνικό.

Στα βορειοδυτικά της πόλης πέφτει επίσης απότομα ο φωτισμός, στο ύψος της Πάρνηθας. Ομοίως, η έλλειψη φωτός μέχρι τον Διεθή Αερολιμένα Αθηνών οφείλεται στο απόκρημνο έδαφος του Υμηττού. Η περιοχή καλύπτεται από δάση που φιλοξενούν αρχαιολογικούς χώρους και χώρους αναψυχής.

Παλιά και μοντέρνα στοιχεία στην Αθήνα αντιπαραβάλλονται και τη νύχτα. Τα κίτρινα και πορτοκαλί φώτα δείχνουν παλαιότερο φωτισμό νατρίου υψηλής πίεσης. Ο φωτεινός λευκός φωτισμός υποδεικνύει περιοχές που φωτίζονται με πιο πρόσφατη τεχνολογία LED (δίοδος εκπομπής φωτός).

Μικρές σκοτεινές κηλίδες στην κεντρική περιοχή της πόλης περιβάλλουν μερικά από τα σημαντικότερα αρχαία ορόσημα του πέμπτου αιώνα π.Χ., όπως η Ακρόπολη, ο Παρθενώνας και ο Ναός του Ολυμπίου Διός.

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε μέλος του πληρώματος Expedition 67 στις 17 Σεπτεμβρίου 2022, με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Nikon D5 που χρησιμοποιεί εστιακή απόσταση 180 χιλιοστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ