ΕΛΛΑΔΑ

Τι φέρνει το 2024: Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της νέας χρονιάς

Τι φέρνει το 2024: Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της νέας χρονιάς
Pixabay / CManfredsson

Μια χρονιά γεμάτη ευκαιρίες σε διεθνές αλλά και εγχώριο επίπεδο αναμένεται να είναι το 2024, καθώς από τη μία τα ανοικτά μέτωπα που άφησε το 2023 και από την άλλη μια σειρά από σημαντικά ορόσημα αποτελούν προάγγελο σημαντικών εξελίξεων.

Σε διεθνές επίπεδο, το μεγαλύτερο «στοίχημα» της νέας χρονιάς αποτελεί αναμφισβήτητα το γεωπολιτικό σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από τη μία, υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη δύο ένοπλες συγκρούσεις, η πρώτη στην Ουκρανία και η δεύτερη στη Μέση Ανατολή. Και στις δύο περιπτώσεις, θεωρείται αρκετά πιθανό να υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις μέσα στη χρονιά που ξεκινά.

Ευχή αποτελεί η όσο το δυνατόν πιο άμεση λήξη των εχθροπραξιών και η εύρεση βιώσιμης λύσης, όμως ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει αν και πότε κάτι τέτοιο θα καταστεί εφικτό.

Και αυτό γιατί, πέρα από οτιδήποτε άλλο, το 2024 αποτελεί χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων ανά τον πλανήτη, με αποκορύφωμα τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το Νοέμβριο. Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών είναι δεδομένο ότι θα αλλάξει τις ισορροπίες σε πλανητικό επίπεδο, ενώ αντίστοιχα σημαντικές αναμένεται να είναι οι αναταραχές και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο βρίσκεται και η παγκόσμια οικονομία, η καθώς φουντώνουν οι φόβοι της ύφεσης ανά τον πλανήτη. «Στοίχημα» αποτελεί η προσπάθεια για ανάσχεση των πιέσεων, υπό το πρίσμα των εξαιρετικά υψηλών επιτοκίων αλλά και των πιέσεων που συνεχίζει να ασκεί ο υψηλός πληθωρισμό, ειδικά στο σκέλος των τροφίμων.

Όσο για τη χώρα μας, στο πολιτικό μέτωπο ημερομηνία-ορόσημο αναμένεται να αποτελέσουν οι Ευρωεκλογές, καθώς αναμένεται να φέρουν βελτιωμένη ορατότητα στο πολιτικό τοπίο και ενδεχομένως να αποτελέσουν θρυαλλίδα εξελίξεων, κυρίως στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται το 2024 να αποτελέσει χρονιά και γεωπολιτικών εξελίξεων στο ευρύτερο κομμάτι της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τα νέα δεδομένα στα Ελληνοτουρικά, οι εξελίξεις στο Ισραήλ αλλά και οι ευρύτερες –διεθνείς- πολιτικές εξελίξεις δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν καταλυτικά ως προς την «επόμενη ημέρα» στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Την ίδια στιγμή, όπως εξάλλου παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο εορταστικό του μήνυμα, «πληγή» για την ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά αποτελεί η ακρίβεια η οποία και «ροκανίζει» το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Με το δομικό πληθωρισμό να επιμένει και τις τιμές, ειδικά των τροφίμων, να ίπτανται, η αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Ενώ παράλληλα, με νωπές ακόμη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η Ελλάδα καλείται να θωρακιστεί απέναντι σε φωτιές και πλημμύρες, ώστε να αποφύγει τις καταστροφικές εικόνες αλλά και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών του 2023.

Σε κάθε περίπτωση, με εφαλτήριο θετικά μηνύματα, όπως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, το 2024, μπορεί να αποτελέσει μια σημαδιακή χρονιά, 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, αλλά και 20 χρόνια μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αναμφισβήτητα όμως θα είναι μια χρονιά έμπλεη προκλήσεων για όλους τους εμπλεκόμενους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ