ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Avgi»: Κορύφωση του χιονιά με μέτρα για μαθητές, εργαζόμενους και μετακινήσεις

Κακοκαιρία «Avgi»: Κορύφωση του χιονιά με μέτρα για μαθητές, εργαζόμενους και μετακινήσεις
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Μια πρώτη γεύση από τον φετινό χειμώνα δίνει εδώ και μερικές ώρες η κακοκαιρία «Avgi» που κάνει αισθητή την παρουσία της ουσιαστικά από τη Μαγνησία και κάτω και με πιο έντονα τα φαινόμενα σε Εύβοια, Βοιωτία και Αττική.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέο έκτακτο επικαιροποιημένο δελτίο επιδείνωσης του καιρού σύμφωνα με το οποίο, από σήμερα Τρίτη τα φαινόμενα θα ενταθούν και η επέλαση του χιονιά αναμένεται σφοδρή κατά περιοχές. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή και ήδη έχουν δοθεί συγκεκριμένες κατευθύνσεις και οδηγίες στους πολίτες.

Η Πολιτική Προστασία έλαβε μια σειρά από μέτρα σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους Δήμους, αλλά και τα αρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα σε μαθητές, εργαζόμενους, αλλά και στις μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για την κακοκαιρία «Αυγή» ελήφθησαν μέτρα κυρίως για την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό, και γενικότερα στο οδικό δίκτυο, αλλά και συστάσεις για τηλεργασία και τηλεκπαίδευση.

Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν μετά το πέρας της σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων υπό τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια που τόνισε ότι: «Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων από το βράδυ της Δευτέρας έως και το πρωί της Τετάρτης στις 10 στην Εθνική Οδό από τα Μάλγαρα μέχρι την Αθήνα».

Στην προτεραιότητα της ασφάλειας των μαθητών στάθηκε και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς: «Λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων. Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει με κάθε πρόσφορο τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο για τον μετριασμό των συνεπειών του χιονιά και την προστασία των πολιτών».

Σε σε αυξημένη ετοιμότητα σε όλη την επικράτεια του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) μέχρι και αύριο Τετάρτη.

Τηλεκπαίδευση για τα κλειστά σχολεία

Έτσι, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Τρίτη (30/01) τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε δήμους της Αττικής - και ειδικότερα, στους Δήμους Μάνδρας - Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Μαραθώνα, Πεντέλης και Παλλήνης.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την αναστολή λειτουργίας των σχολείων:

Αναστέλλεται, για την Τρίτη 30/1/2024, η λειτουργία σχολείων Α΄θμιας και Β΄θμιας
εκπαίδευσης σε συγκεκριμένους Δήμους της χώρας, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής
Εκτίμησης Κινδύνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθώς και στα σχολεία, στα οποία, έχει ήδη αποφασισθεί η αναστολή λειτουργίας τους από τους οικείους Δήμους λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών.

Υπενθυμίζεται, από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ότι στις
σχολικές μονάδες που αναστέλλεται η λειτουργία τους, προβλέπεται η εφαρμογή
τηλεκπαίδευσης κατά τις πρωινές ώρες και για την Πρωτοβαθμια και για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

Την ίδια στιγμή, μια σειρά από μέτρα και οδηγίες για επιχειρήσεις και εργαζομένους ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας ενόψει της επικειμένης κακοκαιρίας «Avgi». Επισημαίνεται η υποχρέωση των εργοδοτών στις περιοχές που, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται να πληγούν (ιδίως δε οι περιοχές Μάνδρας–Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Μαραθώνα, Πεντέλης, Παλλήνης, Εύβοιας και Βοιωτίας), να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν ώστε -με βάση την κείμενη νομοθεσία- να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ιδίως δε όσους εξ αυτών απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Ο τρόπος που θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες

Ισχυρή σύσταση και στον ιδιωτικό τομέα

Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, λόγω της κακοκαιρίας, απευθύνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ειδικότερα, σε συνέχεια των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί και αφορούν όλες τις περιοχές (ιδίως δε τις περιοχές Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Μαραθώνα, Πεντέλης, Παλλήνης, Εύβοιας και Βοιωτίας) που, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα έκτακτα δελτία επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται να πληγούν, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απευθύνει συμπληρωματικά ισχυρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τηλεργασία αύριο Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024, σε όσες περιπτώσεις είναι οργανωτικά εφικτή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας.

Διακοπές κυκλοφορίας - Έλεγχοι στις μετακινήσεις

Ενδεικτικό των προβλημάτων που προκάλεσε η χιονόπτωση και ο παγετός είναι ότι από το βράδυ της Δευτέρας ξεκίνησαν σταδιακά να κλείνουν δρόμοι. Η Αστυνομία προχώρησε λόγω χιονόπτωσης στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Διονύσου από το ύψος του 414 νοσοκομείου έως τη θέση Αγ. Πέτρος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Εξάλλου, από το βράδυ διακόπηκε η κυκλοφορία και στη λεωφόρο Πάρνηθας, στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος της Ιεράς Μονής Κλειστών και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών Θηβών, στα όρια των νομών Αττικής και Βοιωτίας.

Παράλληλα, από χθες το βράδυ, η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι με αποφάσεις της διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και των κατά τόπο αρμόδιων διευθύνσεων Αστυνομίας, από τις 20.00 το βράδυ έως και τις 10.00 το πρωί της Τετάρτης, απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

H απαγόρευση θα ισχύει και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού, από όρια νομών Πιερίας/Θεσσαλονίκης έως την Αθήνα (Κόμβο Καλυφτάκη), ανεξαρτήτως χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας, προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

  • οχήματα οδικής βοήθειας
  • φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
  • οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Επίσης, ελέγχους στους οδηγούς των οχημάτων πραγματοποιεί η Τροχαίασε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής με έμφαση την Εθνική Οδό από τα βόρεια προάστια, προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι οδηγοί είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικά μέσα. Με ανακοίνωση του αρχηγείου της Ελληνικής αστυνομίας, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται, υπενθυμίζεται πως τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής. Επίσης, ανάλογη οδηγία για ελέγχους έχει δοθεί και στις περιφερειακές Διευθύνσεις, ώστε όσοι κινούνται προς την Αττική, να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικά μέσα.

Το πρόστιμο για τους παραβάτες

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω μέτρο ισχύει από τον Μάρτιο του 2022 και προβλέπει τον εφοδιασμό των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα, «κατάλληλα για το όχημα» από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους «και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλλουν». Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση ελέγχου, αν διαπιστωθεί παράβαση, το διοικητικό πρόστιμο είναι 80 ευρώ, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (παρ 26 & 27 του άρθρου 81).

Αρνιακός στο CNN Greece: Στα λευκά από Εύβοια μέχρι Ψηλορείτη

Στο έλεος της παγωμένης Αυγής βρίσκεται από χθες το μεσημέρι η ανατολική Ελλάδα. Η κακοκαιρία «Αvgi» πλήττει δεκάδες περιοχές της χώρας με σφοδρές χιονοπτώσεις 20 με 30 πόντους στα ορεινά και δυνατές βροχές με χιονόνερο ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο μετεωρολόγος Τάσο Αρνιακόςστο CNN Greece, πολλές περιοχές της χώρας θα ξυπνήσουν ντυμένες στα λευκά, καθώς το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί το μεσημέρι της Τρίτης (30/1).

Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 6-7 μποφόρ, τοπικά στο Αιγαίο τα 8-9 μποφόρ ενώ δεν αποκλείονται οι κατά τόπους ριπές των 10 μποφόρ.

Στις περιοχές που χιονίζει η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει στους -5 υπό του μηδενός, ενώ στα πεδινά δεν πρόκειται να ξεπεράσει γενικά τους 10 βαθμούς Κελσίου και τους 12 σε Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Από το απόγευμα της Τρίτης αναμένουμε σταδιακή βελτίωση, με τις χιονοπτώσεις να υποχωρούν από τα χαμηλά υψόμετρα και να επιμένουν μόνο στα 450 με 500 μέτρα.

Από την Τετάρτη ο παγετός θα υποχωρήσει και θα κατευθυνθεί προς το νότο.
Μιλώντας στο CNN Greece o κ. Αρνιακός επισημαίνει πως οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν στις Κυκλάδες - ειδικά στα νησιά των βορείων Κυκλάδων όπως η Τήνος και η Άνδρος, αλλά και στην Κρήτη, όπου περιμένουμε μεγάλους όγκους χιονιού στα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη αλλά και πολύ νερό.

Live η πορεία της κακοκαιρίας

Ωστόσο δεν περιμένουμε να το στρώσει στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο εκεί θα δούμε πολύ κρύο, βροχή και χιονόνερο, χωρίς να σημειωθούν σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα. Ενδεχομένως να δημιουργηθούν προβλήματα κίνησης στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, Μαλακάσα, Μαρτίνο.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ

Ακόμα πιο ψυχρός θα είναι ο καιρός σήμερα Τρίτη 30 Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα. Χιόνια θα πέσουν σε χαμηλότερα υψόμετρα, με τη θερμοκρασία να σημειώνει περαιτέρω πτώση. Ο καιρός την Τρίτη (30/1) σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ):

Στα ανατολικά ηπειρωτικά από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές και χαμηλό υψόμετρο της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης και σε ορεινά των νησιών του Αιγαίου.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη Θράκη και στη Χαλκιδική, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά από -03 (μείον 3) έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -01 (μείον 1) έως 12 και στη νησιωτική χώρα από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη Θράκη και στη Χαλκιδική, όπου πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στην Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300μ. στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και 300-400μ. στην ανατολική Πελοπόννησο), οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές, κυρίως στην Εύβοια και τη Βοιωτία.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κρήτης (περίπου 600μ.).
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές περιοχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ, στα βόρεια τοπικά 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στις Σποράδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300μ.), κυρίως στη Μαγνησία. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά έως 7 με 8 και στις Σποράδες τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ