ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Avgi»: Όλα τα μέτρα για εργαζόμενους, μαθητές και ασφαλείς μετακινήσεις

Κακοκαιρία «Avgi»: Όλα τα μέτρα για εργαζόμενους, μαθητές και ασφαλείς μετακινήσεις
© Intime p.a.

Σε ειδικές συνθήκες βρίσκονται αρκετές περιοχές της χώρας, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Avgi» που εδώ και μερικές ώρες έχει εντείνει τα «χτυπήματά» της. Η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση και μεταξύ άλλων λήφθηκαν μέτρα για μαθητές, εργαζόμενους, αλλά και τις ασφαλείς μετακινήσεις των πολιτών.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για την κακοκαιρία «Αυγή» ελήφθησαν μέτρα κυρίως για την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό, και γενικότερα στο οδικό δίκτυο, αλλά και συστάσεις για τηλεργασία και τηλεκπαίδευση.

Κλειστά θα είναι αύριο Τρίτη (30/01) τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε δήμους της Αττικής - και ειδικότερα, στους Δήμους Μάνδρας - Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Μαραθώνα, Πεντέλης και Παλλήνης.

Η σχετική απόφαση ελήφθη μετά το πέρας της σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων υπό τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια και των Δημάρχων των περιοχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας «Avgi», που αναμένεται να πλήξει εντός των επόμενων ωρών την Αττική. «Αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων από σήμερα το βράδυ στις 8 έως το πρωί της Τετάρτης στις 10 στην Εθνική Οδό από τα Μάλγαρα μέχρι την Αθήνα.

Αυτό θα αναθεωρείται ανάλογα με την κακοκαιρία. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες στην Εύβοια και στη Βοιωτία για τη μη λειτουργία των σχολείων διά ζώσης για αύριο Τρίτη και με το υπουργείο Παιδείας για τηλεκπαίδευση. Και σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σ.σ.: στους νομούς αυτούς) και στους δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Προτεραιότητα Χαρδαλιά η σχολική κοινότητα

Στην τηλεκπαίδευση των σχολείων στους οκτώ δήμους, αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς: «Σε απόλυτη συνεννόηση με τους Δήμους και τα συναρμόδια υπουργεία, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων. Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με κάθε πρόσφορο τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο, για όσο και όπου χρειαστεί. Συντονισμένα και μεθοδικά, δουλεύουμε για τον μετριασμό των συνεπειών του χιονιά και την προστασία των πολιτών».

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

Την ίδια στιγμή, μια σειρά από μέτρα και οδηγίες για επιχειρήσεις και εργαζομένους ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας ενόψει της επικειμένης κακοκαιρίας «Avgi». Επισημαίνεται η υποχρέωση των εργοδοτών στις περιοχές που, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται να πληγούν (ιδίως δε οι περιοχές Μάνδρας–Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Μαραθώνα, Πεντέλης, Παλλήνης, Εύβοιας και Βοιωτίας), να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν ώστε -με βάση την κείμενη νομοθεσία- να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ιδίως δε όσους εξ αυτών απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Ο τρόπος που θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες

Ισχυρή σύσταση και στον ιδιωτικό τομέα

Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, λόγω της κακοκαιρίας, απευθύνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ειδικότερα, σε συνέχεια των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί και αφορούν όλες τις περιοχές (ιδίως δε τις περιοχές Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Μαραθώνα, Πεντέλης, Παλλήνης, Εύβοιας και Βοιωτίας) που, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα έκτακτα δελτία επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται να πληγούν, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απευθύνει συμπληρωματικά ισχυρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τηλεργασία αύριο Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024, σε όσες περιπτώσεις είναι οργανωτικά εφικτή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε περιπτώσεις, όπως η τωρινή κακοκαιρία, εφαρμόζονται παγίως τα ακόλουθα:

  1. Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.
  2. Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).
  3. Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες διακόπτονται όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επιθεωρούνται και να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό - ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας - αντιστηρίξεις, εκσκαφές, βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα κ.λπ.) κατά τη διάρκεια τυχόν θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών.
  4. Ειδικότερα, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών), που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, τόσο στο χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι οι εργοδότες οφείλουν αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχή στολή προστασίας κλπ.) Πέραν της παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, οι εργοδότες οφείλουν επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση, παγετός), καθώς προέχει η προστασία των εργαζομένων διανομέων.

Αυστηροί έλεγχοι για τις μετακινήσεις

Ελέγχους στους οδηγούς των οχημάτων που θα κυκλοφορούν το βράδυ (από τις 22:00) της Δευτέρας (29/1) στο οδικό δίκτυο της Αττικής, θα πραγματοποιεί η Τροχαία προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι οι οδηγοί εφοδιασμένοι με αντιολισθητικά μέσα.

Με ανακοίνωση τους αρχηγείου της Ελληνικής αστυνομίας, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τη διευκόλυνση κυκλοφορίας των οχημάτων, λόγω της κακοκαιρίας που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και του δεύτερου κύματος που αναμένεται, υπενθυμίζεται:

Από σήμερα (29-01-2024) το βράδυ και ώρα 22.00, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Για τον σκοπό αυτό ήδη συνεργεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής διενεργούν ελέγχους σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα βόρεια τμήματα του νομού, ώστε να διαπιστωθεί αν οι οδηγοί έχουν εφοδιασθεί με τα απαραίτητα αντιολισθητικά μέσα, παρέχοντας παράλληλα τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές.

Επίσης, ανάλογη οδηγία για ελέγχους έχει δοθεί και στις περιφερειακές Διευθύνσεις, ώστε όσοι κινούνται προς την Αττική, να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικά μέσα.

Υπενθυμίζεται στους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους και τις ισχύουσες κάθε φορά Αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας ή Τροχαίας, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών ή άλλων συναρμόδιων Αρχών.

«Τσουχτερό» πρόστιμο για παραβάτες

Υποχρεωτικές είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην Αττική από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29/1) για τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών, με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής, διαφορετικά οι οδηγοί τους κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, οι οδηγοί όλων των οχημάτων οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του νομού Αττικής.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω μέτρο ισχύει από τον Μάρτιο του 2022 και προβλέπει τον εφοδιασμό των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα, «κατάλληλα για το όχημα» από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους «και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλλουν».

Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση ελέγχου, αν διαπιστωθεί παράβαση, το διοικητικό πρόστιμο είναι 80 ευρώ, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (παρ 26 & 27 του άρθρου 81).

Οι οδηγοί θα πρέπει επίσης:

  • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους και η εκπλήρωση του σκοπού της παρ. 1
  • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, εφόσον ζητηθεί από τον μισθωτή η προμήθεια αντιολισθητικών μέσων και αναγραφεί το αίτημα του στο μισθωτήριο συμβόλαιο, η εκμισθωτήρια εταιρεία είναι υποχρεωμένη να παρέχει τον κατάλληλο εξοπλισμό. Εάν δεν ζητηθεί, η υποχρέωση δεν υφίσταται.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), για καιρικές συνθήκες που επιβάλλουν τον εφοδιασμό με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα, οφείλουμε να έχουμε πρόχειρα κάτι που φέρει τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οδήγηση σε χιόνι και πάγο

Η αρμόδια για τον τομέα των Μεταφορών υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου, δήλωσε σχετικά:

«Εν όψει των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένονται για κάποιες ημέρες του χειμώνα, όπως αυτές που φέρνει ήδη η κακοκαιρία και ο χιονιάς, προτρέπουμε τους συμπολίτες μας να ακολουθήσουν τις συμβουλές των ειδικών της οδικής ασφάλειας, τις οποίες ενσωματώσαμε στο συνοπτικό βίντεο που έχουμε δημοσιεύσει. Οι παγωμένες μέρες και οι χιονισμένες επιφάνειες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή τόσο για τον οδηγό και τους επιβάτες όσο και για την σωστή λειτουργία των οχημάτων. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν αυτές τις απλές και χρηστικές οδηγίες, για το καλό όλων μας».

Ειδικότερα, τις ημέρες με χιόνι, πάγο ή χαμηλές θερμοκρασίες για την Οδική μας ασφάλεια είναι σημαντικά τα εξής:

  • Προβλέπουμε ότι χρειάζεται επιπλέον σύστημα πρόσφυσης (αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες) και τα τοποθετούμε με ασφάλεια πριν γλιστρήσουμε.
  • Δεν σταματάμε αφού γλιστρήσουμε, για να βάλουμε αλυσίδες παρακωλύοντας την κυκλοφορία.
  • Βάζουμε αλυσίδες στον άξονα κίνησης. Στα τετρακίνητα εμπρός για να έχουμε τιμόνι.
  • Σε χιονισμένη επιφάνεια ένα δικίνητο αυτοκίνητο με χειμερινά ελαστικά κινείται με μεγαλύτερη ασφάλεια από ένα τετρακίνητο με θερινά ελαστικά.
  • Η χρήση χειμερινών ελαστικών ενδείκνυται σε θερμοκρασίες κάτω των 7 βαθμών Κελσίου.
  • Τα θερινά ελαστικά δεν προσφέρουν ικανή πρόσφυση σε χιόνι, πάγο.
  • Αποφεύγουμε την κίνηση νύχτα ή ξημερώματα γιατί είναι πιθανός ο παγετός.
  • Εκτιμούμε καταστάσεις, αντιδρούμε ήπια, σε τιμόνι, φρένο, γκάζι.
  • Δεν ρισκάρουμε, ούτε επιχειρούμε χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση.
  • Σε παγωμένες επιφάνειες αποφεύγουμε να πατήσουμε φρένο ή γκάζι.
  • Ξεχιονίζουμε τις ράμπες και το αυτοκίνητο ενόσω το χιόνι είναι φρέσκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ