ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα γάμος γίνεται: Νέα ζευγάρια που παντρεύτηκαν τιμώντας τις παραδόσεις μιλούν στο CNN Greece

Σήμερα γάμος γίνεται: Νέα ζευγάρια που παντρεύτηκαν τιμώντας τις παραδόσεις μιλούν στο CNN Greece
UNSPLASH

Χόρεψαν τον χορό του Ησαΐα, «έφαγαν» πολύ ρύζι από τους καλεσμένους, έγραψαν τα ονόματα στο παπούτσι της νύφης, πέταξαν χρήματα στο νυφικό κρεβάτι, ξύρισαν τον γαμπρό, έφαγαν τούρτα, πέταξαν και την ανθοδέσμη.

Από την άλλη, κάποιοι το καθυστερούν ή δεν παντρεύονται καν. Άλλωστε, «νέα μόδα» αποτελούν, πλέον, τα σύμφωνα συμβίωσης, ο πολιτικός γάμος ή η συγκατοίκηση εκτός γάμου, καθώς πολλά νέα ζευγάρια επιλέγουν να απέχουν από την παραδοσιακή θρησκευτική τελετή, είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών είτε λόγω νοοτροπίας και πεποιθήσεων.

Το παραπάνω επιβεβαιώνεται και από τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δείχνουν ότι ναι μεν οι γάμοι αυξήθηκαν στο σύνολό τους, αλλά την πρωτιά κερδίζουν οι πολιτικοί γάμοι.

PIXABAY

Την ίδια ώρα, άλλοι προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το μοντέλο της πυρηνικής οικογένειας και επιλέγουν το μυστήριο του θρησκευτικού γάμου.

Ποιο είναι όμως το «μυστικό» για έναν επιτυχημένο γάμο με προοπτική επιβίωσης; Δύο νέα ζευγάρια μοιράζονται την εμπειρία τους με το CNN Greece.

«Ο γάμος για εμάς ήταν ένα μεγάλο πάρτι»

alex.jpg
Η περίπτωση του Αλέξανδρου και της Φανής

Ένα νιόπαντρο ζευγάρι, ο Αλέξανδρος και η Φανή, είναι μαζί πέντε χρόνια και παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 2022, κάνοντας ανοιχτή τελετή σε κτήμα στο Κορωπί.

«Ο γάμος μας, πέρα από το θρησκευτικό κομμάτι που ευχαρίστησε πολύ τις οικογένειές μας αλλά και εμάς, ήταν ένα μεγάλο πάρτι», υποστηρίζει ο Αλέξανδρος, τονίζοντας πως δεν τους προβλημάτισε ιδιαίτερα το κόστος, μιας και «λύσεις υπάρχουν, ανάλογα με το ποσό που μπορεί και θέλει να διαθέσει κανείς».

«Φυσικά και πρέπει να βάλεις το χέρι στην τσέπη, αλλά αν κάποιος πιστεύει στο μυστήριο του γάμου, μπορεί να διαχωρίσει το κομμάτι του πάρτι που άλλωστε είναι αυτό που ανεβάζει το κόστος και να βρει μια λύση στα μέτρα του», λένε.

Ο Αλέξανδρος και η Φανή δεν θεωρούν ότι άλλαξε κάτι στη σχέση τους μετά τον γάμο, εκτός από ένα επίσημο έγγραφο που έχουν στα χέρια τους. «Μπορώ πλέον να τον λέω σύζυγό μου», αναφέρει η Φανή, υποστηρίζοντας ότι η συγκατοίκηση από πριν ήταν ένα τεστ που πέτυχε.

«Οι ομοιότητες είναι αυτές που μας φέρνουν πιο κοντά. Όταν περνάς τόσες ώρες καθημερινά με τον άνθρωπό σου, το να έχετε πολλά κοινά βοηθάει. Από την άλλη, οι διαφορές είναι το αλατοπίπερο της σχέσης, μία πρόκληση», καταλήγουν.

Όσο για τη «συνταγή» της επιτυχημένης σχέσης τους; Ο σεβασμός, όπως υποστηρίζουν.

«Μετά τον γάμο η σχέση μας έγινε καλύτερη»

Η περίπτωση του Μπάμπη και της Όλγας

Μπάμπης και Όλγα. Είναι μαζί από το 2005. Συγκατοίκησαν το 2014 και παντρεύτηκαν το 2017, κάνοντας ανοιχτό γάμο σε κτήμα στη Βαρυμπόμπη. «Θέλαμε αφενός ο Θεός να ευλογίσει αυτή τη σχέση και αφετέρου, θέλαμε να κάνουμε ένα μεγάλο γλέντι», λένε.

«Νιώθαμε παντρεμένοι, πολύ πριν παντρευτούμε», τονίζει ο Μπάμπης, υποστηρίζοντας ότι μετά τον γάμο και τον ερχομό δύο παιδιών, η σχέση τους έγινε καλύτερη, ωρίμασε.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν, πιστεύουν στην έννοια του γάμου, γι' αυτό άλλωστε και το έκαναν, δεν ήταν απλώς μια τυπική διαδικασία. Επιπλέον, τονίζουν ότι πιστεύουν πολύ στις χριστιανικές παραδόσεις και πως μετά τον γάμο δεν αισθάνθηκαν «θηλιά στον λαιμό».

Φυσικά, πέρασαν και αρκετές κρίσεις, είχαν τα πάνω και τα κάτω τους, ωστόσο, παρά τις όποιες διαφορές τους, η ισορροπία ήταν αυτή που τους κράτησε μαζί, για να φτιάξουν ένα κράμα δυνατό και συμπαγές.

Όσο για το «μυστικό» ενός επιτυχημένου γάμου: «Να κάνεις πάντα αυτό που σου λέει η γυναίκα σου», λέει αστειευόμενος ο Μπάμπης, για να καταλήξει στο ότι «χρειάζονται αλληλοεκτίμηση, αλληλοσεβασμός, κατανόηση και υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ