ΕΛΛΑΔΑ

Ανάβουν τις μηχανές οι αγρότες: Μπλόκα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς -Ετοιμάζουν κάθοδο στην Αθήνα

Ανάβουν τις μηχανές οι αγρότες: Μπλόκα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς -Ετοιμάζουν κάθοδο στην Αθήνα
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Με κλείσιμο επαρχιακών και εθνικών οδών απαντούν οι αγρότες σήμερα Τετάρτη (7/2), κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, ενώ δηλώνουν έτοιμοι να κατέβουν στην Αθήνα αν δεν ικανοποιηθούν μια σειρά από αιτήματα που έχουν θέσει στην κυβέρνηση

Αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι οργανώνουν ήδη την «απόβαση» στην Αθήνα, που όπως όλα δείχνουν θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από 55 μπλόκα και 70 συνεταιρισμούς στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας αποφάσισαν μπλόκα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς, τελωνεία αλλά και «απόβαση» στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους, όπου θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι αγρότες, ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Από σήμερα οι αγρότες θα κλείνουν τα εξής σημεία στις εθνικές οδούς:

Τον κόμβο παλαιάς και νέας Εθνικής Οδού στον Πλατύκαμπο Λάρισας
Ε65 στην Καρδίτσα
Εγνατία στο μπλόκο του Ευόσμου
Μέχρι το βράδυ οι αγρότες των μπλόκων θα αποφασίζουν για την ώρα που θα κλείνουν τις εθνικές οδούς, τις επαρχιακές οδούς, αλλά και τα τελωνεία.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ σήμερα αναμένεται περίπου στη 13:00 το μεσημέρι να έχουμε συμβολικό αποκλεισμό στα Κουφάλια και στα Μάλγαρα, ενώ στη Μακεδονία υπάρχουν μπλόκα στα Μάλγαρα, στην Επανομή, στα Μουδανιά, στο Δερβένι και στα Κουφάλια. Μπλόκα έχουν στηθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στα Γιαννιτσά, τις Σέρρες κ.ά.

Επίσης, στο μπλόκο Στεφανοβικείου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17:00 συμβολικός αποκλεισμός της παλιάς Εθνικής οδού Βόλου-Λάρισας.

Εξάλλου, πανλακωνική σύσκεψη στο μπλόκο του κόμβου Δαφνίου – Κροκεών, οργανώνουν οι αγροτικοί και οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Λακωνίας, την Τετάρτη (7/2) το απόγευμα.

Τι ζητούν οι αγρότες από την κυβέρνηση

-Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
-7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα.
-Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
-Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ.
-Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.
-Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Τι λέει η κυβέρνηση

«Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ την προηγούμενη τετραετία εκταμίευσε παραπάνω από 1 δισ. ευρώ μόνο σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ-πολύ μεγαλύτερο των εισφορών των αγροτών που καταβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ. Η διαφορά ήρθε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα, δεν θα μπορούσε να έχει έρθει αν η οικονομία μας δεν πήγαινε καλά» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο την Τρίτη (6/2).

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στο ERTnews, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία των αγροτών.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση περιμένει να υποβληθεί προφανώς ένα συγκεκριμένο αίτημα για θεσμική συνάντηση με εκπροσώπους επαγγελματιών και μάλιστα ενός κλάδου ο οποίος είναι μια από τις πιο βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, μια συγκεκριμένη συνάντηση με συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά από παρεμβάσεις: μειώσεις φόρων για τα λιπάσματα, για τις ζωοτροφές, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ