ΤΟ «ΜΕΝΟΥ» ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Επιμένουν στα μπλόκα - Αποφασίζουν για το «ραντεβού» με τον πρωθυπουργό

Αγρότες: Επιμένουν στα μπλόκα - Αποφασίζουν για το «ραντεβού» με τον πρωθυπουργό
Κινητοποίηση των αγροτών στον Πλατύκαμπο Λάρισας EUROKINISSI

Για τα μέλη της αντιπροσωπείας που θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αποφασίζουν το απόγευμα της Παρασκευής (9/2) οι αγρότες στη Σίνδο, το υπόμνημα των οποίων έχει φτάσει ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η επιστροφή στον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου θα δοθεί πριν το τέλος του 2024.

Η αντιπροσωπεία που θα οριστεί, σύμφωνα με τους αγρότες, δεν μπορεί να απαρτίζεται από λιγότερα από 20 άτομα, καθώς θα πρέπει να εκπροσωπηθούν τόσο διαφορετικές επιτροπές, όσο και διαφορετικοί κλάδοι της γεωργίας (αλιείς, μελισσοκόμοι κα).

Οι Θεσσαλείς αγρότες, από την πλευρά τους, αναμένεται να ζητήσουν μια ξεχωριστή συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του φθινοπώρου.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένει ανοιχτό το πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των εργαζομένων του κλάδου με τον πρωθυπουργό. Αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως αυτή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (12/2), ωστόσο δεν αποκλείεται το «ραντεβού» να γίνει την Τρίτη.

Στο μεταξύ, τα τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο του Πλατύκαμπου στην παλιά Εθνική Οδό Λάρισας Βόλου, χωρίς όμως να καταλαμβάνουν τους δρόμους, σε μια κίνηση καλής θελήσεως και διάθεσης διαλόγου με την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, οι αγρότες προχωρούν σε κλείσιμο εθνικών οδών, επαρχιακών δρόμων και τελωνείων και «ζεσταίνουν» τις μηχανές των τρακτέρ για την κάθοδο στην πρωτεύουσα.

Το περιεχόμενο της συζήτησης

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως τα οικονομικά δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να συμφωνήσει σε κάποια από τα αιτήματα, όπως την προκαταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ώστε να δοθούν πιο σύντομα τα χρήματα στους αγρότες. Εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο να υπάρξουν επίσης διευκολύνσεις στην ενέργεια ειδικά στους αγρότες της Θεσσαλίας, με χαμηλότερες τιμές ρεύματος.

Η συζήτηση αναμένεται να έχει δύο σκέλη, το πρώτο θα αφορά τα γενικά αιτήματα που είναι το κόστος παραγωγής και το δεύτερο σκέλος που είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel. Οι αγρότες αναμένεται να ζητήσουν από την κυβέρνηση χρονοδιαγράμματα, αλλά και το ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν.

Τα αιτήματα των αγροτών

Τα αιτήματα, τα οποία κατέθεσαν οι αγρότες στο υπόμνημα που απέστειλαν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι:

Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
  • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν, όμως και στις περιοχές της Θεσσαλίας που καταστράφηκαν από τις φονικές πλημμύρες του φθινοπώρου.

«Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών».

  • Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
  • Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
  • Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο.

Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 € στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.

  • Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
  • Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
  • Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας.
  • Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
  • Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ