ΕΛΛΑΔΑ

Ενισχύονται τα αγροτικά μπλόκα - «Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με πράξεις» απαντά η κυβέρνηση

Ενισχύονται τα αγροτικά μπλόκα - «Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με πράξεις» απαντά η κυβέρνηση
IN TIME

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, εν αναμονή της συνάντησης την Τρίτη, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε «σημαντική» τη συνάντηση, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση «αντιλαμβάνεται πλήρως την αγωνία τους». «Πρέπει να συνεχίσουμε στο κλίμα του διαλόγου και θεωρώ ότι κάθε ημέρα θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη» ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Οι αγρότες αναμένεται σήμερα Σάββατο, στη 1 το μεσημέρι να στήσουν νέα μπλόκα στο Δερβένι και τα Νέα Μουδανιά, ενώ στις 14:00 οι αγρότες Αγρινίου σε συνεργασία με εκείνους της Αχαΐας θα ανοίξουν τα διόδια της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου.

Χθες, οι αγρότες με τα τρακτέρ τους κατέβηκαν στις κεντρικές πλατείες των πόλεων ενώ προχωρήσαν και σε αποκλεισμούς δρόμων. Συγκεκριμένα, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας πέταξαν γάλα, σιτάρι και σανό στο δρόμο και επέστρεψαν στα μπλόκα της περιοχής.

Ένα σημείο που οι αγρότες είναι ανυποχώρητοι είναι το κόστος παραγωγής. Θα επιμείνουν στο αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία και για φθηνό αγροτικό ρεύμα με τιμή 7 λεπτά στην κιλοβατώρα, από τα 15 λεπτά που βρίσκεται τώρα, και στις κατώτατες εγγυημένες τιμές των προϊόντων τους.

«Εάν την Τρίτη που θα γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν έρθουν οι κατάλληλες απαντήσεις που περιμένουμε, όλοι θα φτάσουμε στο σημείο να κλείσουμε όλη τη χώρα», λένε οι αγρότες.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή που θα συναντηθεί την Τρίτη στις 12:00 με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου θα αποτελείται συνολικά από 15 μέλη. Ειδικότερα, από έξι μέλη από Έβρο και Μακεδονία, έξι από Θεσσαλία μέχρι Βόλο, δύο από Στερεά Ελλάδα και ένα από Πελοπόννησο.

Eurokinissi

Μαρινάκης: Boύληση της κυβέρνησης η διευκόλυνση των αγροτών

Τη βούληση της κυβέρνησης για διευκόλυνση των αγροτών, με μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης το πρωί του Σαββάτου 10/2 σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Σκάι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην πράξη.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εξετάζουμε την εμπροσθοβαρή επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Δεν θα γίνει καμία διακοπή ρεύματος στους αγρότες της Θεσσαλίας. Η κυβέρνηση δεν ανεβαίνει στα τρακτέρ, αντιμετωπίζει τα προβλήματα στην πράξη».

Τα σενάρια για το «μίνι» πακέτο παροχών

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024, που έχει ήδη εξαγγελθεί, ύψους 82 εκατ. ευρώ, να μην δοθεί στο τέλος της περιόδου, αλλά νωρίτερα.

Υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσοστό του ΕΦΚ που θα επιστραφεί, αυτό το μέτρο θα έδινε μια μεγαλύτερη ρευστότητα στους αγρότες και λεφτά «στο χέρι» για να γίνουν απαραίτητες αγορές εφοδίων.

Στο «τραπέζι» παραμένει και μία μεγαλύτερη έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα. Έχει ήδη ανακοινωθεί πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων) αλλά εκτιμάται πως μπορεί αυτή η έκπτωση να αυξηθεί και να διευκολύνει τον πρωτογενή τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες ζητούν τη θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου και πλαφόν στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να εξετάζεται αυτή την ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ