ΕΛΛΑΔΑ

Η απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για τη Navtex - Ρηματική Διακοίνωση και επιστολές διαμαρτυρίας

Η απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για τη Navtex - Ρηματική Διακοίνωση και επιστολές διαμαρτυρίας
Πηγή: ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ρηματική διακοίνωση έχει ήδη επιδοθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά σχετικά με τουρκική Navtex που εκδόθηκε πρόσφατα. 

Ειδικότερα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν γίνει οι εξής ενέργειες:

  • Έχει ήδη επιδοθεί σχετική Ρηματική Διακοίνωση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά.
  • Έχουν σταλεί επιστολές διαμαρτυρίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας σε αρμόδια υπηρεσία IΜΟ και στον Ισπανό συντονιστή Navtex περιοχής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας.

Σε όλα τα κείμενα απορρίπτονται οι τουρκικοί ισχυρισμοί και προβάλλεται η νομική ορθότητα ελληνικών θέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με Navtex που εξέδωσε τη Δευτέρα (12/2) η Τουρκία, κάνοντας λόγο για «αποστρατιωτικοποίηση», δεσμεύει μεγάλη περιοχή του Αιγαίου.

Με την κίνηση αυτή, η Άγκυρα «δυναμιτίζει» το θετικό κλίμα που έχει οικοδομηθεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την ανακοίνωση του υδρογραφικού σταθμού της Σμύρνης να αναφέρει πως νησιά, όπως μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Πάτμος κ.α., αποτελούν αποστρατιωτικοποιημένες περιοχές.

Χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση αναφέρει: «Ορισμένοι σταθμοί μεταδίδουν ναυτιλιακές προειδοποιήσεις ότι θα πραγματοποιούνται στρατιωτικές δραστηριότητες σε περιοχές περιλαμβανομένων χωρικών υδάτων των αναφερόμενων νησιών που μπορεί να διακινδυνεύσουν την ασφάλεια της πλοήγησης κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών. Συνιστάται προσοχή σε τέτοιες ενέργειες που μπορεί να διακινδυνεύσουν την ασφάλεια της πλοήγησης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ