ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρούν οι ξενοδόχοι για την ποσόστωση ελληνικών τραγουδιών

Αντιδρούν οι ξενοδόχοι για την ποσόστωση ελληνικών τραγουδιών

Ο κοινόχρηστος χώρος πισίνας ξενοδοχειακής μονάδας

UNSPLASH

Την διαφωνία τους στην ποσόστωση ελληνικών τραγουδιών στα ξενοδοχεία, που προωθείται με νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού εκφράζουν οι ξενοδόχοι της Αθήνας, κάνοντας λόγο για «παραφωνία».

Η ένωση ξενοδόχων της πρωτεύουσας θέτει το ερώτημα: «Να υποθέσουμε πως ο Ξενοδόχος δεν έχει δικαίωμα να έχει προτιμήσεις / επιχειρηματική επιλογή για την ατμόσφαιρα που θα επικρατεί στους χώρους της μονάδας του; Και ότι χρειάζεται από το κράτος καθοδήγηση;».

Αναφερόμενοι, δε, στο γεγονός πως παρά το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν υφίσταντο ξεκάθαρο πλαίσιο, που να ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων και χρηστών, οι ξενοδόχοι αναφέρουν τελικά ο κλάδος, οδηγήθηκε σε επιμέρους συμφωνία με το σύνολο σχεδόν των ΟΣΔ.

Μάλιστα έχει δημιουργήσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα υπολογισμού των σχετικών χρεώσεων, στην οποία έχει ενταχθεί η πλειοψηφία των ΟΣΔ, με σκοπό την διευκόλυνση της διαδικασίας καταβολής - είσπραξης των αμοιβών.

«Αναμέναμε λοιπόν από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι θα παρέμβει, ώστε κατ' αρχήν να εξορθολογιστούν, οι σχετικές χρεώσεις και να θεσπιστεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των αμοιβών των ΟΣΔ. Αν αυτού ενημερωθήκαμε για «ποσόστωση» στην δημόσια μουσική», σημειώνουν.

Οι επιχειρήσεις θα προτιμήσουν να αφαιρέσουν εντελώς τη μουσική

«Δυστυχώς, οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού είναι παραπάνω από βέβαιο πως αν τελικά εφαρμοστούν, θα αποβούν σε βάρος και των δικαιούχων, και των πελατών, και των επιχειρήσεων, καθώς πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μάλλον θα προτιμήσουν να αφαιρέσουν εντελώς τη μουσική από τους κοινόχρηστους χώρους τους, παρά να εφαρμόσουν για μια ακόμα φορά μια ρύθμιση, που αδυνατούμε να αντιληφθούμε τον σκοπό που εξυπηρετεί» τονίζεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ