ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευής για μηνιγγίτιδα στην Πάτρα: Ανησυχία και αυξημένη επιτήρηση του ΕΟΔΥ λόγω καρναβαλιού

Παρασκευής για μηνιγγίτιδα στην Πάτρα: Ανησυχία και αυξημένη επιτήρηση του ΕΟΔΥ λόγω καρναβαλιού

Το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, στο οποίο νοσηλεύεται φοιτητής με μηνιγγίτιδα

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ /IN TIME

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο ΕΟΔΥ μετά τα  αυξημένα κρούσματα μηνιγγίτιδας στην Πάτρα λόγω και του μεγάλου συνωστισμού που παρατηρείται  αυτές τις ημέρες στην Αχαϊκή πρωτεύουσα εξαιτίας των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

«Έχουμε αυξημένη επίπτωση, αυξημένο αριθμό κρουσμάτων μηνιγγίτιδας αυτή την περίοδο, σε σχέση με το 2023 και αυτή ήταν και η αφορμή για να γίνουν οι παρεμβάσεις από τον ΕΟΔΥ σε ό,τι αφορά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων. Η χρονική συγκυρία είναι ανησυχητική λόγω του Καρναβαλιού, καθώς αναμένεται να συγχρωτιστεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων στην περιοχή της Πάτρας» δηλώνει στο ΑΠΕ ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Προληπτικής Ιατρικής και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής.

«Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είναι ένα νόσημα που μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο κορονοϊός και με την τήρηση των προληπτικών μέτρων, αλλά και των παρεμβάσεων στις οποίες έχει ήδη προβεί ο ΕΟΔΥ, ευελπιστούμε ότι η κατάσταση θα περιοριστεί και το φαινόμενο θα ελεγχθεί σύντομα και αποτελεσματικά» είπε ο κ. Παρασκευής για να διευκρινίσει ότι ήδη έχει χορηγηθεί προληπτικά χημειοπροφύλαξη σε μεγάλο αριθμό φοιτητών.

«Από τα μέσα της εβδομάδας ήδη χορηγήθηκε από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ προληπτικά χημειοπροφύλαξη (σ.σ αντιμικροβιακή θεραπεία) σε πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών (ο προγραμματισμός είναι για 3.000-5.000) ανεξάρτητα από το αν αποτελούν επαφές ή όχι, προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει αποτελεσματικός περιορισμός ή σχεδόν πολύ μικρός κίνδυνος να έχουμε περαιτέρω εξάπλωση. Αυτός είναι ο λόγος που χορηγείται η χημειοπροφύλαξη προληπτικά, έτσι ώστε αν κάποιος τυχόν έχει μολυνθεί, να μην μεταδίδει, αλλά και να μην εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, εκτός από τη χορήγηση προληπτικής θεραπείας παράλληλα παρείχαν ενημέρωση για την μηνιγγίτιδα στην κοινότητα και τις τοπικές αρχές.

«Οι αρχές και ο ΕΟΔΥ θα παραμείνουν σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, έτσι ώστε να γνωρίζουμε αν εμφανιστεί άλλο κρούσμα και αν τυχόν χρειάζεται να εφαρμοστούν περαιτέρω μέτρα στην Πάτρα. Τα κλιμάκια παρέμειναν έως την Παρασκευή και αν χρειαστεί θα επιστρέψουν μετά το Καρναβάλι».

Πολύ μικρός κίνδυνος για σοβαρή έκβαση αν η διάγνωση γίνει έγκαιρα

Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχουν αντενδείξεις για αυτή τη θεραπεία, ή κατηγορίες ατόμων που δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να τη λάβουν ο κ. Παρασκευής απάντησε θετικά διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει εναλλακτικό φάρμακο.

«Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να κολλήσουμε, αν παραμείνουμε σε κλειστό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μικρότερη απόσταση των δύο μέτρων. Και για αυτό η επικινδυνότητα αφορά τις πολύ στενές επαφές και κυρίως τα άτομα που διαμένουν μαζί.

Ο κίνδυνος για σοβαρή έκβαση είναι πολύ μικρός όταν η διάγνωση γίνει έγκαιρα και δοθεί άμεσα θεραπεία στη μικροβιακή μηνιγγίτιδα, που σε άλλη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο και νοσηλεία σε ΜΕΘ».

Τέλος στην ερώτηση για τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν ο καθηγητής επιδημιολογίας δήλωσε:

«Αν εμφανίσουμε πυρετό, εξάνθημα, αδυναμία συγκέντρωσης, ή δυσκαμψία του αυχένα πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι μας, να μην έχουμε επαφές με άλλα άτομα και αμέσως να αναζητήσουμε ιατρική συμβουλή, χωρίς όμως να ανησυχήσουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ