ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Μάτι: Φυλάκιση δύο ετών στον πρώην διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων

Δίκη Μάτι: Φυλάκιση δύο ετών στον πρώην διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων

Εικόνα από την καταστροφή που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά στο Μάτι

INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή καταδικάστηκε από Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο πρώην διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι για ψευδή στοιχεία στις αρχές αναφορικά με τις κινήσεις των οχημάτων της Πυροσβεστικής.

Eιδικότερα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο καταδίκασε σήμερα τον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Ιωάννη Φωστιέρη, σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή για την κατηγορία της κατάθεσης ψευδών στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές, υπόθεση που έφθασε στην Δικαιοσύνη μετά από καταγγελία του αξιωματικού της Πυροσβεστικής Γιάννη Κώστα.

Η καταγγγελία του τότε διοικητή του 12ου ΠΣ Αθηνών, αντιπύραρχου Ιωάννη Κώστα, αφορά τα στοιχεία του συστήματος Engage, το λογισμικό που καταγράφει τη θέση και την κίνηση των οχημάτων της πυροσβεστικής, τα οποία, σύμφωνα με τον καταγγέλοντα, ήταν ανακριβή με στόχο την παραπλάνηση των αρχών. Ο αξιωματικός είχε υποβάλει μήνυση κατά του κ. Φωστιέρη που καταδικάστηκε σήμερα, αλλά και κατά του τότε διοικητή του 199 Χρήστου Γκολφίνου, επίσης κατηγορούμενου στην δίκη για το Μάτι, τον οποίο σήμερα το δικαστήριο αθώωσε κρίνοντας πως δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος του.

Ο κ. Κώστας είχε αναφερθεί στην υπόθεση των επίμαχων στοιχείων του λογισμικού, κρίσιμων για τις κινήσεις των οχημάτων της Πυροσβεστικής κατά την ημέρα που η φωτιά κατέκαψε το Μάτι, αφήνοντας πίσω της 104 νεκρούς, στην κατάθεση που έδωσε στο δικαστήριο για την τραγωδία.

Όπως είχε πει τότε στην κατάθεσή του, όταν είχε αναζητήσει στοιχεία για να συντάξει Δελτίο για την πυρκαγιά, διαπίστωσε ότι υπήρχαν ανακριβή στοιχεία στο σύστημα Engage. Ο αξιωματικός κατέθεσε, πως ζήτησε από τους ανωτέρους του να ενημερώσουν σχετικά την εισαγγελική αρχή, καθώς τότε ήταν σε εξέλιξη η έρευνα για την τραγωδία, πλην όμως δεν είχε εισακουστεί. Έτσι προσέφυγε ο ίδιος και ενημέρωσε για το θέμα και τον δικαστικό πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο.

Στις 29 Απριλίου η απόφαση για την τραγωδία

Σημειώνεται ότι στις 29 Απριλίου (Μ. Δευτέρα) το Τριμελές Πλημμελειοδικείο αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του για μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που καταγράφηκαν σε παγκόσμιο και εθνικό εθνικό επίπεδο, απόρροια της πυρκαγιάς στο Μάτι, που ξέσπασε στην Ανατολική Αττική το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ