ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΥΣ ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Κίνδυνοι για πλημμύρες μέσα στη νύχτα - Αγωνία για την πολύπαθη Θεσσαλία

Κακοκαιρία: Κίνδυνοι για πλημμύρες μέσα στη νύχτα - Αγωνία για την πολύπαθη Θεσσαλία

Η πολύπαθη Θεσσαλία και το Πήλιο βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Ραγδαία επιδείνωση αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που χτυπά από το μεσημέρι της Παρασκευής (19/4) τη χώρα, θα ενταθεί και το βράδυ αναμένεται δύσκολο σε συγκεκριμένες περιοχές.

Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για μεγάλη ποσότητα νερού μέσα στη νύχτα με την αγωνία να εστιάζεται στην πολύπαθη Θεσσαλία, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες η κακοκαιρία θα είναι πιο έντονη στα βόρεια νησιά των Δωδεκανήσων.

Σύμφωνα με το μοντέλο του Windy, ο μεγαλύτερος όγκος νερού, όπως έχουν προβλέψει και οι μετεωρολόγοι, αναμένεται στην πολύπαθη Θεσσαλία και τα ξημερώματα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου η ποσότητα και η ένταση του νερού, αναμένεται να είναι μεγάλη.

Live η πορεία της κακοκαιρίας

Τα πρώτα μηνύματα του 112

Η κακοκαιρία εξπρές σημειώθηκε εγκαίρως από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) που εξέδωσε έκτακτο δελτίο, ενώ συγκεκριμένες περιοχές τέθηκαν σε επιφυλακή με μηνύματα από το 112. Κάτοικοι της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας, της Μαγνησίας, της Λέσβου, των Σποράδων και της Βόρειας Εύβοιας έλαβαν προειδοποίηση στα κινητά τους ώστε να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Πλημμύρισε ξανά το Πήλιο - Έπεσε και χαλάζι

Εν τω μεταξύ, από το Νότιο και το Ανατολικό Πήλιο φαίνεται πως ξεκίνησε το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας με καταιγίδες και χαλαζόπτωση να προκαλούν πλημμύρες στους δρόμους σε Ζαγορά, Μηλιές και άλλα χωριά. Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας με μηχανήματα να επιχειρούν σε 115 σημεία, τα 50 από αυτά στη Μαγνησία και τα 13 στα νησιά των Βόρειων Σποράδων.

Όπως αναφέρει η σελίδα gegonota.news. το βαρομετρικό χαμηλό εκδηλώθηκε ήδη στο Νότιο Πήλιο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ αναμένεται τα φαινόμενα να επεκταθούν στον Βόλο και στο Ανατολικό Πήλιο και τις Σποράδες. Δείτε φωτογραφίες με τις καταρρακτώδεις βροχές να σχηματίζουν ποτάμια στα πλακόστρωτα:

PHLIO BROXES KATAIGIDES XALAZI

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του thenewspaper.gr, μεγάλη ποσότητα νερού έπεσε σε όλο το βουνό των Κενταύρων, πλημμυρίζοντας δρόμους και σοκάκια σε Ζαγορά, Μηλιές και άλλα χωριά.

Ισχυρή καταιγίδα χτύπησε όμως και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, Σκιάθο και Σκόπελο.

BROXH KATAIGIDA NOTIO PHLIO XORIO

Ανησυχία από τους μετεωρολόγους

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για έντονα καιρικά φαινόμενα και πολύ νερό τις επόμενες ώρες.

Με ανάρτηση του στο Facebook, ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, έκανε λόγο πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία του προκαλούν «μια μικρή ανησυχία». «Περιοχές όπως η ανατολική και νότια Θεσσαλία, η Βόρεια Εύβοια και οι Σποράδες φαίνεται ότι θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής μέχρι αύριο το πρωί», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο κύριος Καλλιάνος.

«Στην Αττική θα βρέξει τις επόμενες ώρες και πιθανότατα θα έχουμε και πέρασμα καταιγίδων από το νομό το βράδυ. δεν φαίνεται όμως ότι θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα, τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές του νομού», τόνισε ο μετεωρολόγος.


Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη, χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο και ειδικά στις περιοχές της Κεντρική Ελλάδας, τα βορειοανατολικά τμήματα και το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, επεσήμανε ότι οι περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο» είναι κατά κύριο λόγο η Θεσσαλία και ειδικότερα οι περιοχές του Πηλίου, η βόρεια Εύβοια και συγκεκριμένα οι πυρόπληκτες εκτάσεις, αλλά και οι Σποράδες, η Χαλκιδική, η Πιερία καθώς και τα νησιά Χίος και Μυτιλήνη. Γι’ αυτές τις περιοχές υπάρχει ο κίνδυνος για αιφνίδιες πλημμύρες, όπως τόνισε, μιλώντας στον ALPHA.

Προσοχή τις επόμενες ώρες κυρίως σε Θεσσαλία, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών, ανέφερε και η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου. Σύμφωνα με τη φυσικό-Μετεωρολόγο (ΜSc.) αύριο, Σάββατο (20/4) αναμένονται πρόσκαιρες βροχές και ισχυρές καταιγίδες περιμένουμε σε Θεσσαλία, κεντρική, ανατολική Μακεδονία, Θράκη, τοπικά στο Αιγαίο, σε Εύβοια και ανατολική Στερεά.

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Οδηγίες για τα επερχόμενα έκτακτα καιρικά φαινόμενα εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την ώρα που ήδη τα προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 έχουν σταλεί στα κινητά κατοίκων της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας αλλά και στα νησιά Βορείου Αιγαίου.

Η Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός τόσο κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, όσο και μόλις αυτά περάσουν.

Συγκεκριμένα:

  • Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.
    Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  • Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία «100», Πυροσβεστικό Σώμα «199», ΕΚΑΒ «166», τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης «112».
  • Τοποθετήστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.
  • Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
  • Εξηγήστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
  • Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κ.ά.
  • Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Ο καιρός το Σάββατο

Στην ανατολική χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και κατά τόπους στην Εύβοια. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στη δυτική χώρα βελτιωμένος καιρός.

Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην ανατολική χώρα και θα φτάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 18 με 20 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα όπου τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι και από τα δυτικά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι τις απογευματινές ώρες σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες στα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά από το μεσημέρι σε δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια όπου τα φαινόμενα στο νομό Φθιώτιδας θα είναι τοπικά ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες τοπικά στα θαλάσσια παραθαλάσσια έως 7 μποφόρ. Από το απόγευμα σταδιακή στροφή των ανέμων σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 και τις πρωινές ώρες πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες και κατά τόπους θα εκδηλωθούν χαλαζοπτώσεις. Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βόρειους βορειοδυτικούς αρχικά με την ιδια ένταση και με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξάσθένηση. Τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες και σταδική βελτίωση. Από το απόγευμα αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Το βράδυ νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ στρεφόμενοι τις απογευματινές ώρες σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ