ΕΛΛΑΔΑ

Αφρικανική σκόνη: Πώς δημιουργείται το φαινόμενο και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Αφρικανική σκόνη: Πώς δημιουργείται το φαινόμενο και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Αφρικανική σκόνη έχει καλύψει τον ουρανό της Αθήνας δημιουργώντας μία απόκοσμη ατμόσφαιρα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 23 Απριλίου 2024.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σαν σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ένα μετά-αποκαλυπτικό σκηνικό, με έναν κατακόκκινο απόκοσμο ουρανό, περιορισμένη ορατότητα και αποπνικτική ατμόσφαιρα έφερε η αφρικανική σκόνη που έφτασε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, φέτος, στη χώρα μας.

«Το φαινόμενο έχει αυξημένη συχνότητα σε σύγκριση με παλαιότερα», επισημαίνει μιλώντας στο CNN Greece η Ελένη Φλόκα καθηγήτρια μετεωρολογίας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κα Φλόκα προσθέτει ότι είναι ένα φαινόμενο που συνέβαινε πάντοτε και θα εξακολουθεί να συμβαίνει, τονίζοντας, όμως, ότι εξετάζεται το κατά πόσο η κλιματική κρίση επηρεάζει τη συχνότητά του.

Με ποιον τρόπο φτάνει, τελικά, η αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα;

«Έχει να κάνει με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, που αυτή την περίοδο ευνοεί τη μετακίνηση κυκλωνικών συστημάτων, των λεγόμενων σαχαριανών υφέσεων» εξηγεί η κα Φλόκα που κορυφώνονται την άνοιξη.

https://www.instagram.com/reel/C6S7oDsrkyw/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η σκόνη μετακινείται μέσω της θερμής μεταφοράς που συνοδεύει τη σαχαριανή ύφεση ή μέσω των ανoδικών κινήσεων που αναπτύσσονται μέσα σε αυτές τις υφέσεις. Η σκόνη ανεβαίνει στην τροπόσφαιρα, περίπου στο ύψος των 11 χλμ. από το έδαφος, και μεταφέρεται μέσω αεροχειμάρρου στη Μεσόγειο.

Ανάλογα με το αν υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα, η σκόνη είτε θα αιωρείται είτε θα πέφτει στο έδαφος είτε θα δημιουργεί νέφη πέφτοντας στη γη με τη μορφή λασποβροχής.

Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης στη χώρα οδήγησε την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία να εκδώσει οδηγίες που βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην υγεία, ενώ ιδιαίτερη σύσταση έκανε για τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ