ΕΛΛΑΔΑ

Αφρικανική σκόνη: Τι έδειξε η ανάλυση της - Τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια

Αφρικανική σκόνη: Τι έδειξε η ανάλυση της - Τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια

Αφρικανική σκόνη στην Αθήνα

AP Photo/Lefteris Pitarakis

Η αφρικανική σκόνη που έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, μπήκε στο μικροσκόπιο των ειδικών προκειμένου να αναλύσουν τις πιθανές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη που εκπόνησε η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης, που κάλυψε τη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα, διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία που περιείχε ήταν επιβλαβή.

Συλλέγοντας και αναλύοντας, με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης έως 300.000 φορές, δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική επιβεβαίωσε αυτό για το οποίο οι πνευμονολόγοι έκρουαν το καμπανάκι όλο το προηγούμενο διάστημα.

Εκτός λοιπόν από την αφρικανική σκόνη στο αναπνευστικό μας σύστημα περνούν και επικίνδυνα στοιχεία (αιωρούμενα σωματίδια) που μεταφέρονται λόγω αυτής.

Ειδικότερα, ενώ οπτικά η σκόνη δεν ξεπερνάει τα 10μm σε μέγεθος, η χημική της σύσταση περιλαμβάνει τα στοιχεία αργιλίου (Al), πυριτίου (Si) και ασβεστίου (Ca) με ένα ελάχιστο ποσοστό σε σίδηρο (Fe) και τιτάνιο (Ti). Και όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΑΓΜΕ η αφρικανική σκόνη είναι στην ουσία παιπάλη η οποία αιωρείται και μετακινείται λόγω τον ανέμων και του μικρού μεγέθους της.

Η αφρικανική σκόνη που μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα.

Παρόμοια αναφορά για την αφρικανική σκόνη έκανε και ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης με τίτλο "Ιστορικές καταγραφές σκόνης - ένα μικρό μάθημα Μετεωρολογίας".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ