ΕΛΛΑΔΑ

Ο τέως «υποκλίθηκε» στην Προεδρευομένη Δημοκρατία

Ο τέως «υποκλίθηκε» στην Προεδρευομένη Δημοκρατία

Με εμφανή συγκίνηση ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος συμμετείχε στην εκδήλωση για την βράβευση των Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Ο τηλεοπτικός φακός ανέδειξε την φόρτιση τόσο του τέως βασιλιά όσο και των αθλητών στο άθλημα της ιστιοπλοΐας, στο οποίο είχε πάρει χρυσό μετάλλιο ο Κωνσταντίνος το 1960 στη Ρώμη, αλλά και μια εμφανώς καταβεβλημένη φιγούρα.

Ο 76χρόνος τέως μονάρχης ξεκίνησε την σύντομη ομιλία του με ευχαριστήρια προς τον Πρόεδρο. Οι κάμερες έδειξαν τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο συμβολισμός ήταν έντονος ο ανώτατος άρχων της χώρας καθόταν στην ειδική τιμητική θέση και εκείνος που αμφισβητούσε το πολίτευμα διεκδικώντας βασιλευομένη Δημοκρατία και όχι προεδρευομένη «υποκλινόταν» στο θεσμό.

Είναι προφανές ότι ο κ. Παυλόπουλος σε μια κίνηση πολιτικής μεγαλοθυμίας δέχθηκε να παραστεί και βραβεύσει αθλητές ο τέως – είναι και επίτιμο μέλος της ΔΟΕ- και ταυτόχρονα έδειξε χειροκροτώντας στο τέλος της ομιλίας του Κωνσταντίνου, επώνυμου αλλά απλού έλληνα πολίτη, ότι το πολίτευμα της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι στέρεο και δεν κινδυνεύει.

Στην προεδρία της Δημοκρατίας οι υπάλληλοι δεν έχουν εντοπίσει παλαιότερη περίσταση εκδήλωσης στην οποία να συνυπήρχαν ο πρόεδρος με τον τέως.

Πάντως, παραμονές Χριστουγέννων του 2004 (23.12.2004) λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου ο τέως είχε παίξει σημαντικό ρόλο, ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος είχε αποδεχθεί αίτημα του Κωνσταντίνου να επισκεφθεί το προεδρικό με την οικογένειά του και να ξεναγήσει τα παιδιά του στους χώρους και τα δωμάτια που μεγάλωσαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ