ΕΛΛΑΔΑ

Πωλητήριο στις ιαματικές πηγές Αιδηψού

Πωλητήριο στις ιαματικές πηγές Αιδηψού
EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Συνταγματική έκρινε το ΣτΕ την ιδιωτικοποίηση των ιαματικών πηγών της Αιδηψού, οι οποίες περνούν πλέον στη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ.

Παρά την προσφυγή που κατέθεσε ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού προκειμένου να ακυρωθεί ως παράνομη και αντισυνταγματική η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεως και Αποκαταστάσεως, το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε την επικύρωσή της.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ κατά κυριότητα, νομή και κατοχή οι εγκαταστάσεις, τα κτίρια και το οικόπεδο 22.115 τ.μ. των ιαματικών πηγών της Αιδηψού, οι οποίες ανήκαν στο δήμο.

Το ΣτΕ έκρινε καθ’όλα νόμιμη τη μεταβίβαση, καθώς υπάρχει η δυνατότητα απαλλοτριώσεως των πλουτοπαραγωγικών πηγών χωρίς την τήρηση ή την πλήρη τήρηση των εγγυήσεων του άρθρου 17 του Συντάγματος για την προστασία της ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι δικαστές του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, «τα ιαματικά ύδατα είναι δεκτικά ιδιωτικοποίησης» και η ιδιωτικοποίησε αυτή είναι σύμφωνη με το άρθρο 17 του Συντάγματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ