ΕΛΛΑΔΑ

Θέμα με την Κ. Σαββαΐδου για υπόθεση που αφορά στον ειδικό φόρο τηλεοπτικών σταθμών

Θέμα με την Κ. Σαββαΐδου για υπόθεση που αφορά στον ειδικό φόρο τηλεοπτικών σταθμών

Για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος κατηγορείται η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου για υπόθεση που σχετίζεται με απόφαση που έλαβε τον Ιανουάριο.

Η προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε μετά από μήνυση που κατέθεσε δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και η οποία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από τον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, Αθανάσιο Κατσιρώδη.

Σε βάρος της κ. Σαββαίδου ασκήθηκε δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας λόγω της απόφασης που εξέδωσε στις 12 Ιανουαρίου 2015 και με την οποία έδινε προσθετό χρόνο στα κανάλια προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων.

Συγκεκριμένα, αν και ο νόμος 3845/2010 εξ αρχής όριζε ότι ο ειδικός φόρος εισπράττεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και αποδίδεται στο Δημόσιο την 20η ημέρα κάθε μήνα για τα έσοδα του προηγούμενου, η απόφαση της κ. Σαββαίδου προέβλεπε ότι η δήλωση για την είσπραξη του ειδικού φόρου μπορεί να υποβληθεί μέχρι την 20η Ιανουαρίου για έσοδα του προηγούμενου έτους.

Έτσι, φόροι που έπρεπε να αποδίδονται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ανά μήνα, αρχής γενομένης από τις 20 Φεβρουαρίου 2015, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων τους μετέθεσε για έναν χρόνο αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου 2016.

Ο ειδικός φόρος του Ν. 3845/2010 έχει ιστορία δεδομένου ότι κανονικά έπρεπε να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2010, ωστόσο πήρε παράταση μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2011 και εν συνεχεία παρατάθηκε έως και το 2015.

Τί απαντούν συνεργάτες της

Συνεργάτες της κ. Σαββαίδου με τους οποίους επικοινώνησε το CNN Greece αναφέρουν πως η Γενική Γραμματέας έχει τεκμηριωμένες θέσεις τις οποίες θα εκθέσει στη Δικαιοσύνη και εκτιμούσαν πως η υπόθεση σύντομα θα διευθετηθεί, δεδομένου ότι δεν υφίσταται ζήτημα παράβασης καθήκοντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ